Site Loader

Haspengouw in het Belgische Limburg is de tweede grootste fruitstreek van Europa. De regio weet het hele jaar door te charmeren. In april verandert Haspengouw in een ware bloesemenzee, met talloze fruitbomen die in bloei staan. De bloesemknoppen gaan langzaam maar zeker open, om uit te groeien tot sappige vruchten in de zomermaanden. Een weekendje Haspengouw voelt telkens weer als een stukje vakantie in eigen land.

1. Wandelen tussen de fruitbomen

Er zijn tal van wandelroutes die je dwars door de Haspengouwse fruitplantages leiden. Mijn favoriet is de ‘perenboomgaardwandeling’, die start aan de kerk van Zepperen. De wandelroute (8,5 km) leidt je langs de dorpskernen van Zepperen en Hoepertingen, en langs de vele appel- en perenboomgaarden die deze dorpjes rijk zijn. De route wordt aangeduid door zeshoekige bordjes waarop een rode bloesem afgebeeld staat. Let op: in de zomer kan het wel eens gebeuren dat zo’n bordje minder goed zichtbaar is doordat het bedekt wordt door een rijpe tros peren 😉 Het kan dus nuttig zijn om vooraf een kaart aan te schaffen bij toerisme Sint-Truiden. De wandelroute trekt heel wat bezoekers in het bloesemseizoen, maar ook in de zomer en het najaar is de wandeling meer dan de moeite waard!

Eind augustus: het plukseizoen komt op gang in Haspengouw

Oh ja, en nog een kleine tip! Laat de kerk van Zepperen niet zomaar aan je voorbij gaan. De Sint-Genovevakerk, opgetrokken in twee verschillende bouwstijlen, herbergt bijzondere muurschilderingen uit 1509.

Flaneren tussen de perenboomgaarden met op de achtergrond de kerk van Zepperen

2. Haspengouwse wijn proeven

Jaarlijks trek ik er wel eens op uit in Europa om een wijnstreek te verkennen, denk maar aan de Champagnestreek in Frankrijk of de Moezel in Duitsland. Maar wist je dat er ook in ons klein Belgenlandje lekkere wijntjes worden geproduceerd!? Het glooiende landschap van Limburg maakt wijnbouw op verschillende plaatsen mogelijk. Een overzicht van de Limburgse wijndomeinen kan je terugvinden op de website van Visit Limburg. In de zomer organiseren sommige domeinen een ‘wijnterras’ tussen de wijnranken. Perfect om de Haspengouwse wijntjes te leren kennen!

3. Ga op zoek naar verrassende kunstwerken in de natuur

Als je houdt van kunst in open ruimte, dan moet je zeker eens op wandel gaan in de groene omgeving van Borgloon. Je vindt er een aantal verrassende kunstwerken, die je op een andere manier naar de omgeving laten kijken. Blikvanger bij uitstek is het doorkijkkerkje in Borgloon. ‘Reading between the lines’, zo heet het bijzondere kunstwerk dat opgebouwd is uit staalplaten. Ga vooral zelf ontdekken hoe dit doorkijkkerkje op elke positie een ander beeld geeft! De zwevende kapel in Helshoven, een recenter werk, staat nog op mijn ‘to do lijstje’!

‘Reading between the lines’ in Borgloon

4. Appels plukken

Naar het einde van de zomer toe komt het plukseizoen stilaan op gang in Haspengouw. In het najaar organiseert fruitbedrijf Jacobs enkele plukdagen. Je wordt dan met een tractor naar de plantage gebracht, waar je zelf je bio-fruit kan gaan plukken. Geloof me, appelbeignets smaken nog zo goed als je de appels zelf geplukt hebt! 😊 Een superleuke herfstactiviteit! Meer info op de website van Jacobs Fruit.

5. Logeren op een fruitbedrijf

Misschien ben je wel al overtuigd van een ‘staycation’ tussen het fruit, maar ben je nog op zoek naar een idyllische uitvalsbasis? In de zomer van 2019 logeerde ik in B&B de Fruithoeve, gelegen in het landelijke dorpje Schalkhoven, op zo’n 10 kilometer afstand van Borgloon. Je logeert er op een fruitteeltbedrijf, wat de beleving helemaal compleet maakt. B&B De Fruithoeve wordt uitgebaat door Jan en An. An, de gastvrouw des huizes, geeft je meteen een warm thuisgevoel. De B&B beschikt over 2 gastenkamers, 2 familiekamers en een vakantiewoning. De kamers zijn genoemd naar appelrassen die op het bedrijf geteeld worden.

Je kan er elektrische wagentjes en fietsen huren om de streek te verkennen, en je kan ook een uitgestippelde rondwandeling maken doorheen de aanplantingen van de Fruithoeve. Jan en An kunnen je hieromtrent alle nodige info geven. Op deze manier maak je kennis met het reilen en zeilen op een fruitbedrijf. Wist je bijvoorbeeld dat hagelvorming kan tegengegaan worden door een hagelkanon, om de oogst te beschermen?

De aanplantingen van B&B De Fruithoeve

Isabel

3 Replies to “5 must do’s in fruitig Haspengouw”

  1. So beautiful blog & pictures ☺️ I can’t read the text, but the pictures and following your everyday is very possible 🌼

    1. Thank you very much for your nice comment, Søren! Maybe, you can read the English version of my articles (just select English in the main bar)? Have a lovely day! 😊

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.