Site Loader

De stad Dinant trekt met z’n idyllische ligging aan de Maas jaarlijks vele toeristen naar Wallonië. Dagjestoeristen poseren maar al te graag bij Mr. Sax of bij één van de kleurrijke saxofoons op de Charles de Gaulle brug. En dan zijn er nog de kleurrijke, smalle huisjes die contrasteren tegen de donkere rotswand: een picture perfect die iedereen wil vastleggen. Ja, ik ook! Noem het gerust een klassieker. Maar er liggen wel nog meer schitterende uitzichtpunten verborgen in de Maasvallei… Mis ze niet!

Het eerste beeld is een klassieker: Dinant aan de oevers van de Maas

Het uitzicht over Dinant vanaf de citadel

De citadel zoals die er vandaag uitziet, werd gebouwd rond 1820 maar ook ruim voor deze periode was er al sprake van gevestigde bouwwerken bovenop de rots van Dinant. De eerste burcht zou er zelfs al gestaan hebben in de 11e eeuw! De burcht werd verwoest en meermaals terug opgebouwd. Een bouwwerk met een bewogen verleden, zoveel is zeker! De citadel is op verschillende manieren te bereiken. Je kan de kabelbaan nemen, hetgeen toch wel vrij bijzonder is in België of je kan naar boven rijden met de auto. Parkeren aan de citadel is gratis. Je kan het natuurlijk ook sportiever aanpakken en de trap nemen, maar dan moet je wel meer dan 400 treden trotseren. Vanaf de citadel heb je een goed uitzicht over Dinant en de Maas. Een combiticket voor de kabelbaan en citadel kost je 10 euro.

De ruïnes van Crèvecoeur

Nog geen 2 kilometer verderop ligt het middeleeuwse stadje Bouvignes-sur-Meuse, ooit duchtig tegenstander van Dinant. Op het kleine stadspleintje vind je het ‘Maison du patrimoine médiéval mosan’, een geschiedkundig museum van de streek. Een toegangsticket kost standaard 4 euro (prijs 2020). Aan de achterkant van de oude Sint-Lambertuskerk start een wandelpad naar de ruïnes van Crèvecoeur.

Begin van het wandelpad naar de ruïnes van Crèvecoeur

Binnen het kwartier sta je ongeveer boven. De ruïnes zijn vrij toegankelijk. Je zal er verrast worden door een prachtig uitzicht over de Maasvallei. Rechts zie je de citadel van Dinant liggen, links zie je in de verte de ruïnes van Poilvache. Vlak onder je ligt dan weer de stadskern van Bouvignes.

Het uitzicht over Bouvignes-sur-Meuse vanaf de ruïnes

Benieuwd hoe het fort aan haar naam ‘Crèvecoeur’ gekomen is, letterlijk vertaald ‘hartslag’? Dan komen we bij de legende van de dames van Crèvecoeur… een hartverscheurend verhaal. De legende vertelt dat drie vrouwen van gesneuvelde ridders zich van de kasteeltoren in de Maas wierpen, om te ontsnappen aan de plunderende soldaten van de Franse koning Hendrik II.

De ruïnes van Poilvache

Poilvache was ooit het grootste middeleeuwse fort van de Maasvallei. Het was een kasteel met versterkt dorp, dat vernield werd in 1430. Op heden kan je de overblijfselen ervan bezoeken voor 2 euro. Je hebt er een mooi uitzicht hebben over de Maas en het eilandje van Houx. Jammer genoeg was de site tijdelijk gesloten (door corona) tijdens ons bezoek aan de Maasvallei. Reden te meer om nog eens terug te keren.

Iets verder langs de Maas ligt het dorpje Anhée, van waar de Rue de la Molignée vertrekt. Deze weg voert je weg van de Maas, dwars door de groene vallei van de Molignée. En ook daar valt heel wat te beleven! Klik door naar mijn vorige blogpost wanneer je hier meer over wil lezen.

Uitzichtpunt ‘Les 7 Meuses’

Les 7 Meuses in Rivière is een uitkijkpunt op zo’n 15 kilometer van Dinant. Er is een hotel gevestigd op dit punt, alsook een gelijknamig restaurant met panoramisch terras. Het hotel beschikt over enkele tweepersoonskamers en cottages. Ik logeerde in een panoramische kamer en vond het geweldig om ’s ochtends de zon te zien opkomen boven de Maasvallei, gevolgd door een ontbijt op het terras.

Ontbijten op het terras van hotel/restaurant ‘Les 7 Meuses’

Isabel

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.