Site Loader

De speciaalbieren uit het Chouffe gamma nemen een prominente plaats in binnen het Belgisch bierlandschap. Ze zijn makkelijk te herkennen aan de goedlachse kabouter(s) op het etiket: meet Marcel, Malcolm, Matthew en Micheline. Zij zijn de trotse vertegenwoordigers van de Chouffe brouwerij en trekken bezoekers van over de hele wereld naar Achouffe. Maar lang niet alleen bierliefhebbers vinden hun gading in dit kleine, Ardense dorp. Achouffe is immers ook het startpunt van een schitterende wandeling door de feeënvallei én de vertrekplaats van de Chouffe luchtballon. Een bijzondere ervaring voor op je bucketlist.

Ballonvaart in Achouffe

Rondleiding in de brouwerij van Achouffe

De brouwerij van Achouffe werd 40 jaar geleden opgericht door Pierre Gobron en Chris Bauweraerts, twee schoonbroers die enkele jaren voordien op het idee gekomen waren om samen bier te brouwen. Wat begon als een hobby groeide al snel uit tot een veel groter verhaal. Met een kabouter als mascotte wist het Chouffe bier de interesse te wekken van het grote publiek, over de landsgrenzen heen. De brouwerij breidde geleidelijk aan uit, net zoals het gamma. La Chouffe is het bier dat als eerste op de markt kwam, een Belgisch blond bier. Later kwamen ook andere varianten op de markt, zoals de karaktervolle Mc Chouffe (een bruin bier) en de fruitige Cherry Chouffe. Ben je benieuwd geworden naar de werkplaats van de naarstige Chouffe kabouters? Breng dan zeker eens een bezoek aan de brouwerij. Een bezoek bestaat steeds uit een rondleiding, gevolgd door een bierdegustatie in de ‘Auberge des Lutins’. Aan het einde van je bezoek ontvang je een kleine attentie.

PRAKTISCHE INFORMATIE. Een bezoek aan de brouwerij van Achouffe kan in het Nederlands, Frans of Engels en duurt in totaal ongeveer 1u30. Je reserveert je bezoek best online en ruim op voorhand. De prijs voor een volwassene bedraagt 12 euro. Parkeren kan op de parking tegenover de Chouffe-shop of recht tegenover de brouwerij.

Snuisteren in collector’s items

De Chouffe-shop ligt vlakbij de ‘Auberge des Lutins’ en ziet er vanbinnen net uit als een kabouterwoning. Naast de verschillende bieren kan je er allerlei leuke gadgets en collector’s items kopen, zoals magneten, t-shirts, bierglazen, speelkaarten, … Ook de magnumflessen van 1.5 liter, die ieder jaar door een andere kunstenaar geïllustreerd worden, zijn te koop in de shop. Dé place-to-be dus voor een echte Chouffe-liefhebber.

Dwars doorheen de feeënvallei

De wandeling doorheen ‘de feeënvallei’ brengt wandelaars langs rustgevende, kabbelende beekjes en doet daarmee wat denken aan de beroemde Ninglinspo hike (maar dan met minder grote bezoekersaantallen). Tijdens het eerste deel van de wandeling volg je de Ruisseau de Chevral, een kleine waterloop die je dieper en dieper het bos in voert. Je bevindt je nu midden in de feeënvallei! Het wandelpad is hier vrij vlak en nog niet echt veeleisend, maar dat is van korte duur. Het wandelpad leidt namelijk verder naar de Ruisseau de Martin-Moulin en daarvoor moet je nu eenmaal een heuvel over. Maar het is de beklimming en afdaling absoluut waard! Wat een natuurpracht. Let vooral ook op de beverdammen en de omgeknaagde bomen die je onderweg tegenkomt. Hier zijn duidelijk niet alleen feeën en kabouters aan het werk.

PRAKTISCHE INFORMATIE. De wandeling doorheen de feeënvallei is een luswandeling van iets minder dan zes kilometer. Het vertrekpunt van de wandeling ligt op amper 100 meter van de brouwerij (bij de bosrand). De wandeling is bewegwijzerd: volg de blauwe bordjes met een witte rechthoek (nr. 27). Trek zeker stevig schoeisel aan. Het pad kan er erg drassig bij liggen, zeker in de wintermaanden.

Ruisseau de Martin-Moulin
Deel 2 van de wandeling: langs de Ruisseau de Martin-Moulin

Marcel in de wolken

Wanneer je in de lente of zomer afzakt naar Achouffe kan je je dagtrip zelfs combineren met een ballonvaart boven regio Houffalize. Dat is een absolute aanrader! Aan boord van de Chouffe luchtballon voel je je namelijk zo vrij als een vogel. Je geniet van het heuvelachtige landschap en krijgt een unieke inkijk in het Belgische dierenrijk. Een ree die opschrikt, een vos die op zoek is naar zijn volgende prooi of een kudde everzwijnen. De kans is groot dat je het allemaal met eigen ogen kan bewonderen. Filip Audenaert en zijn team zorgen terwijl voor een goed verloop van de vlucht. De vluchttijd bedraagt ongeveer een uur. En de landingslocatie? Die blijft tot op het laatste moment een verrassing, aangezien de ballon meevaart met de stroming van de wind! Na de landing helpt iedereen bij het inpakken van de ballon en daarna kan er eindelijk geklonken worden. Of moet ik zeggen ‘alweer’? 😉 Klik hier om de website van ‘Filva Ballonvaarten’ te openen en reserveer alvast je vlucht voor de komende lente/zomer.

Eetgelegenheden in Achouffe

Er zijn meerdere tavernes en restaurants gevestigd op wandelafstand van de brouwerij. Het dichtstbijzijnde restaurant is ‘La Petite Fontaine’, waar je typische Belgische gerechten kan bestellen in een sfeervol, authentiek interieur. Mét open haard, zoals dat natuurlijk hoort in de Ardennen. Een ander, leuk adresje is de taverne die naast de Chouffe-shop gelegen is. Verder is er nog ‘La Grange’, het restaurant bij de grote visvijver aan de ingang van het dorp. Keuze genoeg dus!

Tapkraan Chouffe
Chouffe tapkraan in ‘La Petite Fontaine’

Isabel

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.