De lente breekt aan! Tal van voorjaarsbloeiers bedekken het bos en de bloesems aan de fruitbomen ontluiken, dansend in de lentebries. Het landschap lijkt wel een kleurplaat te zijn dat langzaam maar zeker tot leven komt. Een verademing na al die grijze winterdagen, toch!? In dit artikel zet ik 5 prachtige lentewandelingen in de kijker in eigen land. Inclusief een alternatief voor het bekende Hallerbos!

Bertemboswandeling [Vlaams-Brabant]
Eén van de eerste voorjaarsbloeiers is de bosanemoon. In België kan je de witte bloemetjes best op veel plekken vinden maar als je ze echt in grote getale wil aanschouwen, moet je naar het Bertembos gaan in regio Leuven. De bewegwijzerde Bertemboswandeling leidt je langs schilderachtige, holle wegen en uitgestrekte velden, naar het eeuwenoude Eikenbos en Bertembos. De wandeling is zeker ook geschikt om met kinderen te doen. Onderweg kom je zelfs een tof speelterrein tegen: speelbos ’t Vossenhol. Hier kunnen kleine avonturiers zich helemaal uitleven.
PRAKTISCH. De Bertemboswandeling is iets meer dan zeven kilometer lang en is bewegwijzerd met zeshoekige bordjes. Het startpunt bevindt zich op het kruispunt van de Bosstraat en de Vernagelstraat in Bertem (coördinaten: 50°52’47.7″N 4°37’35.5″E). Er is een parking aanwezig. De gpx van de wandelroute kan je downloaden op de website van Toerisme Vlaams-Brabant.



Wandelen in de vallei van de Holzwarche [Luik]
Elk jaar in april staan er wilde narcissen in bloei in de vallei van de Holzwarche. Zoals de naam al doet vermoeden, situeert deze vallei zich in het oosten van België, vlakbij de Duitse grens. Met een uitgestrekt wandelnetwerk en knooppuntensysteem is deze streek een paradijs voor wandelliefhebbers. Stippel je route uit via de routeplanner van GO Ostbelgien en bepaal zelf de lengte van je wandeltocht.
PRAKTISCH. De parking langs de Mürringer Weg in Büllingen ligt vlakbij knooppunt 50 en is daarom een ideaal vertrekpunt (coördinaten: 50°25’26.1″N 6°18’04.6″E). Wandel je in de richting van knooppunt 55, dan zie je al meteen de eerste narcisvelden!

De perenboomgaardwandeling [Limburg]
Er zijn ontelbaar veel wandelroutes waaruit je kan kiezen in Haspengouw maar als ik er nu eentje moet uitpikken is het de perenboomgaardwandeling. Deze wandelroute voert brengt je naar de dorpjes Zepperen en Hoepertingen én natuurlijk naar de vele boomgaarden errond. De wandeling is in alle seizoenen een aanrader. Bijzonder mooi is het natuurlijk in de tweede helft van april, wanneer de bloesems ontluiken aan de fruitbomen, en in het plukseizoen naar het einde van de zomer toe. Nog een kleine tip! Laat de kerk van Zepperen niet zomaar aan je voorbij gaan. De Sint-Genovevakerk, opgetrokken in twee verschillende bouwstijlen, herbergt muurschilderingen uit 1509. Meer inspiratie voor Haspengouw vind je hier.
PRAKTISCH. De wandeling is 8,5 kilometer lang en is bewegwijzerd met zeshoekige bordjes met rode bloesem. De kerk van Zepperen is het vertrekpunt van de wandeling. Er is voldoende parkeergelegenheid in de buurt.

De ‘botten’wandeling [Limburg]
De ‘botten’wandeling (in regio Sint-Truiden) start aan het ‘Natuurhuis Haspengouw‘, een bezoekerscentrum waar je alles te weten komt over de zogenaamde mergels van Gelinden en de verschillende soorten gesteenten. Het natuurhuis is iedere tweede en laatste zondag van de maand geopend. Je kan kiezen tussen twee routes om deze regio te verkennen. De route aangeduid met een groene rechthoek is drie kilometer lang, de andere wordt aangeduid met een oranje bol en is vijf kilometer lang. Beide routes brengen je naar de natuurreservaten Overbroek en Egoven, gebieden die bijzondere flora herbergen. Wilde narcissen, sleutelbloemen, rapunselklokjes, moerasvergeetme-nietjes, … Natuurgebied Overbroek wordt getypeerd door een oude mergelgroeve, terwijl Egoven een vrij moerassig domein betreft. Trek stevig schoeisel aan om hier te wandelen, want het kan nogal drassig zijn.
PRAKTISCH. Het startpunt van de ‘botten’wandeling is het ‘Natuurhuis Hanspengouw’ (adres: Kleinveldstraat 54, 3800 Sint-Truiden). Er zijn enkele parkeerplaatsen.




Wandelen in het Neigembos [Oost-Vlaanderen]
Wie wilde hyacint zegt, denkt meteen aan het Hallerbos. Dat is intussen zo bekend dat het ook wel ’the Blue Forest’ genoemd wordt. Toch kan je ook op andere plaatsen in België de ‘blauwe kousjes’ zien! Denk maar aan het Neigembos op de grens tussen de Vlaamse Ardennen en het Pajottenland. Het Neigembos is een overblijfsel van het Kolenwoud, een gigantisch oerbos uit het verleden. De dag van vandaag kan je in het Neigembos bosanemonen en wilde hyacinten spotten.
Drie korte, bewegwijzerde wandelroutes lopen dwars door het bos: de Dikke Beukenwandeling, de Bevingenwandeling en de Groebenwandeling. Stuk voor stuk zijn het schitterende lentewandelingen. Wie graag meer kilometers in de benen wil, kan de Neigembos wandelroute (10,6 kilometer) volgen via het wandelknooppuntnetwerk. Hou er rekening mee dat de wilde hyacint slechts zo’n 2 weken in bloei staat, tussen eind april en begin mei. Wanneer dit echter precies is, hangt af van de weersomstandigheden.
PRAKTISCH. Bekijk de wandelkaart van Natuur en Bos om meer zicht te krijgen op de drie bewegwijzerde wandelroutes (klik hier om de kaart te downloaden). Parkeren kan aan de kapel van Bevingen of langs de Neigembosstraat.




Geniet van al het natuurschoon, maar doe dat wel met respect. Blijf steeds op de wandelpaden, ook als het is om die ene instagramfoto te nemen. De voorjaarsbloeiers zijn over het algemeen zeer gevoelig voor betreding, vertrappel ze dus niet. Laat de bloemen bovendien in hun natuurlijke habitat staan. Pluk geen bloemen of planten, hoe mooi ze ook zijn, en laat nooit vuilnis achter.