Site Loader

Aalst is natuurlijk onlosmakelijk verbonden met carnaval, maar ook buiten de ‘vastelauved’ is de stad minstens een citytripje waard. Aalst is doorheen de jaren geëvolueerd van een grijze fabrieksstad tot een gezellige centrumstad met tal van trendy hotspots. Lees hier mijn tips voor jouw bezoek aan Aalst en leer alvast enkele woordjes ‘Oilsjters’!

Stadswandelzoektocht – Aalst vergeet je nooit

Een leuke manier om de stad (beter) te leren kennen is een stadswandelzoektocht van Visit Aalst. Het is eens wat anders dan een klassieke stadswandeling. Ik liep onlangs de route ‘Aalst vergeet je nooit’, die start op de Grote Markt. Het marktplein wordt gedomineerd door het eeuwenoude Belfort, in de Aalsterse volksmond “den Tettentoeren” genoemd, en de Borse Van Amsterdam. Amsterdam!? De naam ‘Borse van Amsterdam’ verwijst naar de stopplaats van de postkoetsen op de handelsroute tussen Rijsel en Amsterdam. Op heden is er een sfeervol restaurant en feestzaal gevestigd in dit historische pand.

Het Belfort op de Grote Markt
De kleurrijke huizen in de Peperstraat

De route voert je “oever t’ woater” (over de Dender) naar de Carnavalswerkhallen. In deze met graffiti versierde loodsen worden de praalwagens van tientallen carnavalsgroepen opgebouwd. Terug in de stadskern struin je door de kleurrijke Peperstraat, waar je je praktisch in Kopenhagen waant, en wandel je langs het geboortehuis van Adolf Daens. Daens was een priester die in de 19e eeuw vocht voor de rechten van de arbeiders in de fabrieken van Aalst. Op heden brengt De Daens-musical dit mythische figuur opnieuw tot leven. Wie verder wil graven in de rijke geschiedenis van Aalst, moet zeker een bezoekje brengen aan het Stedelijk Museum, dat eveneens deel uitmaakt van de wandelroute. De toegang tot het museum is gratis.

* Het Stedelijk Museum Aalst opent zijn deuren opnieuw vanaf dinsdag 9 juni. Het is noodzakelijk je bezoek vooraf te reserveren via de website.

Levensgenieters – eten en drinken in Aalst

Aalstenaars genieten graag van het leven. Talrijke hippe koffiebars maken deel uit van het stadsbeeld en ook aan restaurants is er geen gebrek! Het zou een onbegonnen werk zijn om alle leuke adresjes te vermelden, maar ik geef je toch graag mijn 2 persoonlijke favorieten mee.

ZERO 53. Mijn favoriete ontbijtplekje in Aalst! In ZERO 53 [Molenstraat 44, Aalst] kan je brunchen in een uniek interieur. De meest originele, tweedehands gadgets vullen de ruimtes om je heen. Kies tussen de gevarieerde ontbijtformules of geniet op zondag van een uitgebreide ‘Lazy Sunday Brunch’. Sinds de start van de coronamaatregelen is ZERO53 gestart met een take-away service. De naam ZERO53 verwijst naar de telefoonzone 053.

Bistrot D’Licious. In Bistrot D’Licious [Gentsestraat 4, Aalst] staat een goede prijs-kwaliteitverhouding centraal. Je kan er terecht voor een lekkere lunch of een gezellig avondmaal. Eigenaar en chef-kok Dimitri Polaster kookt steeds met dagverse producten. Zelfs de frietjes met mayonaise, die op een Belgische uitstap natuurlijk niet mogen ontbreken, worden dagelijks vers bereid. Er is momenteel een take-away service beschikbaar.

Den Oilsjtersen Diksjoneir – een taaltje apart

Het Aalsters dialect is een taaltje apart, zoveel is zeker! Er is zelfs een Aalsters woordenboek uitgebracht: Den Oilsjtersen Diksjoneir. Hier alvast een korte introductie tot het ‘Oilsjters’. Vastelauved is een term die Aalstenaars gebruiken voor ‘carnaval’. Elk jaar tijdens carnaval vindt de ajuinworp plaats. Daarbij worden snoep-ajuintjes naar het publiek geworpen vanuit het stadhuis. Eén gelukkige carnavalvierder wint de hoofdprijs: de gouden ajoin. ‘Ajoin’ is het Aalsters woord voor ‘ajuin’, dat als spotnaam gebruikt wordt voor de inwoners. De oorsprong hiervan ligt in de 19e eeuw, toen de uienteelt floreerde in Aalst en omstreken.

De beste manier om een taal of dialect te leren, is door zelf naar de streek te gaan. Dus, waar wacht je nog op!? Komdalier! 😉

Isabel

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.