Site Loader

Wie naar Reizen Waes Vlaanderen heeft gekeken, weet dat je niet per sé naar de Alpen hoeft te reizen voor een ritje met een stoeltjeslift. In de aflevering over West-Vlaanderen nam Maaike Cafmeyer presentator Tom Waes mee naar de Cordoba kabelbaan. Een unieke attractie in de Westhoek, vlakbij de Franse grens. Combineer de kabelbaan met een wandeling langs de wijngaarden van Entre-Deux-Monts en je beleeft gegarandeerd een geslaagde daguitstap. Het Heuvelland heeft met z’n zacht glooiende landschap immers verrassende vergezichten in petto.

Wandelen door de wijngaarden in Heuvelland

Wijndomein Entre-Deux-Monts

‘Entre-Deux-Monts’ verwijst naar de geografische ligging van het wijndomein: tussen de Rodeberg en de Zwarteberg. De glooiende heuvels en het gematigd koel klimaat maken de wijnbouw in deze regio tot een succes. Martin Bacquaert, wijnbouwer en zaakvoerder van Entre-Deux-Monts, zorgt voor een duurzaam beheer van de wijngaard en streeft ernaar de ecologische voetafdruk te verkleinen, onder meer door de installatie van zonnepanelen en het gebruiken van gerecycleerd karton voor de verpakkingen. In de wijnshop van Entre-Deux-Monts kan je de verschillende (stille en mousserende) wijnen proeven tegen betaling. De degustatieruimte met aansluitend terras biedt je een prachtig uitzicht over de wijngaarden en de omliggende velden. Met een glaasje rosé in de hand waan je je net in Frankrijk. Nu ja, de grens is dan ook vlakbij! Wil je graag een rondleiding krijgen op het wijndomein, reserveer dan rechtstreeks op de website.

ZOMERTIP. In de zomermaanden kan je plaatsnemen in de belevingstuin ‘Entre-Deux-Verres’, waar je in alle rust kan genieten van een drankje en een hapje. 

Walk & Talk route

De ‘Walk & Talk’ wandelroute (5,8 kilometer) voert je van de ene wijngaard naar de andere en laat je aan de hand van verschillende informatieborden kennismaken met de wijnbouw in Heuvelland. Vergeet ook niet omhoog te kijken: op een bepaald punt bungelen de stoeltjesliften van de Cordoba kabelbaan boven je hoofd. De wandelroute is een initiatief van wijndomein Entre-Deux-Monts, maar je kan de wandeling volledig op eigen initiatief volgen en hoeft dus niets te reserveren. Wél is het noodzakelijk om vooraf een wandelplannetje te downloaden op de website van Entre-Deux-Monts (klik hier) of een foldertje op te halen in de wijnshop, aangezien de route niet bewegwijzerd is. Het vertrekpunt van de wandeling is de wijnshop maar aangezien het een rondwandeling is, kan je er natuurlijk ook voor kiezen om ergens anders te starten. Wij zijn zelf bijvoorbeeld gestart aan Kosmos, een voormalig vakantiedomein op de Rodeberg met een gratis, ruime parkeerplaats. Het verlaten gebouw heeft een grote aantrekkingskracht op ‘urbexers’ (let op: het gebouw betreden is verboden).

Wandelnetwerk Heuvelland

Wil je graag nog wat meer kilometers in de benen? Gebruik dan zeker de routeplanner van wandelknooppunt.be en stippel zelf een wandeling uit, aangepast aan je persoonlijke voorkeuren. Het wandelnetwerk Heuvelland bestaat uit een aaneensluiting van wandelpaden, vaak onverhard en te midden van de natuur.

Cordoba kabelbaan

Net voor de grens met Frankrijk vind je het vertrekpunt van de Cordoba kabelbaan, een stoeltjeslift die in de jaren ’50 gebouwd werd door Oostenrijkse Alpenspecialisten. De rood-groene gondels draaien in een lus boven de wijngaarden van Entre-Deux-Monts en bieden een schitterend panorama over de Westhoek. De voorbije jaren won de attractie aan bekendheid, nadat het te zien was in de tv-programma’s ‘Eigen Kweek’, ‘Taboe’ (met Philippe Geubels) en Reizen Waes Vlaanderen. Een ritje met de Cordoba kabelbaan is heel plezierig, zowel voor kinderen als voor volwassenen. Of zoals mijn beste vriendin het zo enthousiast zegt: “hier zouden we een abonnement moeten op nemen!”.

Cordoba kabelbaan
Het uitzicht over Heuvelland vanuit de stoeltjeslift Cordoba

PRAKTISCHE INFORMATIE. In juli en augustus is de Cordoba kabelbaan iedere dag geopend, behalve op vrijdag. Daarbuiten is de kabelbaan enkel in het weekend geopend en op feestdagen. Voor een volwassene betaal je vijf euro, voor kinderen onder de 12 jaar slechts vier euro (prijzen 2022).

Eten en drinken in Heuvelland

In de Westhoek vind je ze nog: van die bruine, nostalgische cafés met zo’n groot assortiment aan streekbieren dat het zelfs de stoerste binken besluiteloos maakt. Geweldig, toch? Het hoeft niet altijd wijn te zijn. In het café aan de Cordoba kabelbaan kan je dan weer huisgemaakte picon verkrijgen, een bitter likeur. Ook aan eetgelegenheden is er geen gebrek in de streek. Wij gingen ’s avonds eten in brasserie Den Heksestoel, vlakbij de imposante Sint-Pieterskerk in Loker (Heuvelland). De gezellige atmosfeer en het rustieke interieur zorgen samen voor een geslaagde avond.

ZOMERTIP. In de Rodebergstraat in Westouter ligt Suprice, een ijssalon met een hip, modern interieur en een heleboel verfrissende creaties op de kaart (inclusief de sprankelende wijnen uit Heuvelland!). Ik nam de ‘coupe cuberdon’, nom nom! Surprice is de ideale stop tijdens een zomerse wandeling. Volg je de Walk & Talk route, dan kom je er vanzelf wel langs. Je kan er trouwens ook wafels en pannenkoeken krijgen, mocht je niet zo’n ijsliefhebber zijn.

Isabel

2 Replies to “Flirten met de grens in het West-Vlaamse Heuvelland”

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.