Site Loader

Het zijn hoogdagen voor ‘Harry Potter‘-fans, nu het Verboden Bos voor heel even in onze contreien ligt. Nog tot eind januari 2023 gaat namelijk een uniek klank- en lichtspektakel door in kasteeldomein Groenenberg, gebaseerd op Harry Potter en Fantastic Beasts. ‘Harry Potter: A Forbidden Forest Experience’ is een unieke beleving voor het hele gezin. In dit artikel geef ik jullie de belangrijkste praktische info mee, maar zet ik ook een aantal hoogtepunten in de kijker.

De Ford Anglia uit de Harry Potter-serie

Locatie: Park Groenenberg

Park Groenenberg in Vlezenbeek (Sint-Pieters-Leeuw) is een groene parel op zo’n 10 kilometer afstand van Brussel. Het kasteel dat zich in dit park bevindt, werd gebouwd rond 1900, in opdracht van een notaris uit Halle. Later werd het eigendom van het Agentschap Natuur en Bos. Het omringende kasteelpark, dat maar liefst 45 hectare groot is (!), sluit qua vormgeving goed aan bij de Engelse tuinarchitectuur en is openbaar toegankelijk.

Kasteel Groenenberg in Vlezenbeek (Sint-Pieters-Leeuw)
Kasteel Groenenberg in Vlezenbeek (Sint-Pieters-Leeuw)

Harry Potter: A Forbidden Forest Experience

Het ‘Verboden Bos’ wordt in de boekenreeks van J.K. Rowling neergezet als een plaats die beter vermeden kan worden. Het bosgebied grenst aan Zweinsteins Hogeschool voor Hekserij en Hocus-Pocus en is erg mysterieus en donker. Er leven tal van magische wezens en fabeldieren. Bij het begin van elk schooljaar waarschuwt Professor Perkamentus de leerlingen dan ook dat het strikt verboden is om het bosgebied te betreden. Maar niet voor ons!

Kosten, noch moeite werden gespaard om Park Groenenberg (tijdelijk) om te toveren tot het ‘Verboden Bos’. Je kan er de komende tijd een wandelroute volgen, die iedere avond prachtig verlicht wordt. Dankzij de licht- en geluidseffecten langsheen het parcours worden de magische wezens uit de Harry Potter-reeks op een bijzondere manier tot leven gewekt. Zo ontmoet je bijvoorbeeld de hippogrief ‘Buckbeak’, waarvan je pas weet dat hij je gunstig gezind is als hij terug buigt, en krijg je exclusief toegang tot Aragog’s nest (de reuzenspin). Van zodra de avond valt, komen de magische wezens één voor één tevoorschijn in de bossen rondom het kasteel.

Wist je dat je zelfs je eigen Patronus kan oproepen!? De Patronus beschermt tegen Dementors en verschijnt als iemand de spreuk ‘Expecto Patronum’ uitspreekt met z’n toverstok. Niet gevreesd: ben je je toverstok vergeten, dan kan je er ter plaatse eentje uitlenen. Op Zweinstein zou je dat natuurlijk wel punten kosten 😉

Eten en drinken in Harry Potter-stijl

Wanneer de wandeling ten einde is, is de beleving dat gelukkig nog niet. Aan het einde van de route is namelijk een shop gevestigd waar je allerlei gadgets kunt kopen van de Wizarding World. Daarna kom je op het kasteelplein, waar een heus tovenaarsdorp opgezet is met allerlei drank- en eetkraampjes. Je kan er onder andere een boterbiertje (Butterbeer) of een tas dampende chocomelk bestellen en kan marshmallows roosteren boven een open vuur.

Drank- en eetkraampjes op het einde van het parcours
Drank- en eetkraampjes op het einde van het parcours

Praktische informatie

  • Tickets kunnen aangekocht worden via de organisatie Fever. De ticketprijs voor een volwassene varieert, afhankelijk van de datum en het tijdslot. Voor families en groepen geldt een gereduceerd tarief.
  • Als je van plan bent om met de auto naar Vlezenbeek te komen, dien je vooraf ook een parkeerticket aan te kopen.
  • Het parkeerterrein is bedekt met metalen platen, zodat bezoekers vlot kunnen in- en uitstappen en zich naar het parcours kunnen begeven.
  • Park Groenenberg is ook met het openbaar vervoer bereikbaar (bus nr. 142 – halte Gaasbeek Kasteel).
  • Het parcours is geopend tussen 17u en 23 u (laatste toegang om 21.45 u).
  • Het parcours kan zelfstandig en op eigen tempo afgelegd worden.
  • Er zijn op verschillende plaatsen toiletten voorzien.

Isabel

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.