Site Loader

Het is lente! De natuur ontwaakt na een lange winterslaap. Tal van voorjaarsbloeiers bedekken het bos en de bloesems aan de fruitbomen kleuren het landschap. Het is net een kleurboek dat tot leven komt. Een verademing na al die grijze winterdagen. In dit artikel zet ik 4 lentewandelingen in de kijker.

Bertemboswandeling [Vlaams-Brabant]

Deze bewegwijzerde wandeling is iets meer dan 7 kilometer lang en start op het kruispunt van de Bosstraat en de Vernagelstraat in Bertem. Indien je een gps gebruikt, kan je de volgende coördinaten ingeven: 50°52’47.7″N 4°37’35.5″E. Parkeren aan het startpunt is mogelijk. Je wandelt door het eeuwenoude Bertembos en Eikenbos. In het vroege voorjaar wordt het bos bedekt door een wit bloementapijt van bosanemonen. De bosanemoon bloeit normaal gesproken in de maanden maart, april en mei. Verder kom je langs holle wegen en uitgestrekte velden. Je kan ook de radartorens van Bertem zien, die het luchtverkeer helpen te regelen. De luchthaven van Zaventem ligt dan ook op minder dan 20 kilometer afstand. Het Bertembos vormt een groene parel in de regio rond Leuven.

Wandelen in de vallei van de Holzwarche [Luik]

Elk jaar in april staan de wilde narcissen in bloei in de vallei van de Holzwarche. Zoals de naam al doet vermoeden, situeert deze vallei zich in het oosten van België, vlakbij de Duitse grens. Met een uitgestrekt wandelnetwerk is deze streek een paradijs voor wandelliefhebbers. Ik volgde een route die ik vond op routeyou.com, met als startpunt een parking langs de Mürringer Weg (50°25’25.9″N 6°18’04.5″E). Je kan er ook voor kiezen om zelf een route uit te stippelen via de routeplanner van GO Ostbelgien. Ik merkte de knooppunten pas op toen ik al ter plaatse was. In de toekomst ga ik het knooppuntensysteem van de Oostkantons zeker eens uitproberen. De parking op de Mürringer weg ligt vlakbij knooppunt 50 en is dus een prima vertrekpunt. De natuurpracht die in deze vallei heerst is ongezien: de weides staan vol narcissen!

Perenboomgaard wandeling [Limburg]

Ik ga bijzonder graag naar Haspengouw. De streek geeft me telkens weer dat vakantiegevoel, terwijl ik gewoon in eigen land ben. Zalig! Mijn favoriete wandeling in Haspengouw is de perenboomgaardwandeling, die start aan de Sint-Genovevakerk van Zepperen. De wandeling (8,5 kilometer) brengt je naar de dorpjes Zepperen en Hoepertingen én natuurlijk naar de vele boomgaarden errond. De wandeling is in alle seizoenen een aanrader. Bijzonder mooi is het natuurlijk in de tweede helft van april, wanneer de bloesems ontluiken aan de fruitbomen, en in het plukseizoen naar het einde van de zomer toe. Nog een kleine tip! Laat de kerk van Zepperen niet zomaar aan je voorbij gaan. De Sint-Genovevakerk, opgetrokken in twee verschillende bouwstijlen, herbergt muurschilderingen uit 1509.

Wandelen in het Neigembos [Oost-Vlaanderen]

Wie wilde hyacint zegt, denkt meteen aan het Hallerbos. Dat is intussen zo bekend dat het ook wel ‘the Blue Forest’ genoemd wordt. Toch kan je ook op andere plaatsen in België de ‘blauwe kousjes’ zien! Denk maar aan het Neigembos op de grens tussen de Vlaamse Ardennen en het Pajottenland. Het Neigembos is een overblijfsel van het Kolenwoud, een gigantisch oerbos uit het verleden. De dag van vandaag kan je in het Neigembos bosanemonen en wilde hyacinten spotten. Drie korte, bewegwijzerde wandelroutes lopen dwars door het bos: de Dikke Beukenwandeling, de Bevingenwandeling en de Groebenwandeling. Download hier een plannetje. Parkeren kan aan de kapel van Bevingen of langs de Neigembosstraat. Ikzelf vertrok aan de kapel en volgde de blauwe route van 3,7 kilometer. Wie graag meer kilometers in de benen wil, kan de Neigembos wandelroute (10,6 kilometer) volgen via het wandelknooppuntnetwerk. Hou er rekening mee dat de wilde hyacint slechts zo’n 2 weken in bloei staat, tussen eind april en begin mei. Wanneer dit echter precies is, hangt af van de weersomstandigheden.

Geniet van al dat natuurschoon, maar doe dat wel met respect. Blijf steeds op de wandelpaden, ook als het is om die ene instagramfoto te nemen. De voorjaarsbloeiers zijn over het algemeen zeer gevoelig voor betreding, vertrappel ze dus niet. Laat de bloemen bovendien in hun natuurlijke habitat staan. Pluk geen bloemen of planten, hoe mooi ze ook zijn, en laat nooit vuilnis achter.

Isabel

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.