Tinderdates, velen onder ons hebben ze wel al eens gehad. En ze kenden wellicht niet allemaal een happy end. Goedkope openingszinnen en ongemakkelijke stiltes zijn haast onvermijdelijk. Maar héél soms gebeurt het dan toch: liefde op het eerste gezicht. Het overkwam mij zeven jaar geleden. Ik ging mijn Tinderdate achterna en verhuisde van Oost-Vlaanderen naar het Pajottenland. De glooiende heuvels en de authentieke dorpskernen maken van het Pajottenland ‘het Toscane van de Lage Landen’. De streek staat van oudsher dan wel gekend om z’n geuze en kriek, maar ook de wijnbouw leeft er stilaan op. De kastelen die her en der oprijzen in het landschap maken het decor af. In dit artikel deel ik de locaties die we kozen voor onze huwelijksdag. Zie het als een ode aan de liefde. En aan het Pajottenland, natuurlijk.

Thuis in Ternat
Ruim een jaar op voorhand lieten we onze verlovingsfoto’s maken op een aantal historische locaties, onder meer aan kasteel Kruikenburg. Dit kasteel, gebouwd in de 12e eeuw, is gelegen in Ternat en op wandelafstand van onze woning. We komen hier dan ook geregeld langs voor een wandeling met Beagle Belle.
In de middeleeuwen woonde Everard ’t Serclaes binnen de muren van het kasteel, een ridder die destijds als held beschouwd werd na zijn herovering van de stad Brussel. Hij werd uiteindelijk op gruwelijke wijze vermoord: zijn tong en één van zijn voeten werden afgesneden. Het gaat er nu gelukkig een stuk vrediger aan toe in het Pajottenland. Momenteel hoort het kasteel toe aan de Broeders der Christelijke Scholen. Het omringende kasteelpark is openbaar toegankelijk en uitermate geschikt voor een rustige wandeling met de familie. De oprijlaan van het kasteel staat in verbinding met de Dreef, een karaktervolle dorpsweg die naar de Sint-Gertrudiskerk leidt. Een leuk weetje is dat er in de Dreef geregeld opnames plaatsvinden voor de populaire televisieserie Thuis.

Op 6 november 2021 brak onze grote dag aan. Het was een grauwe, maar droge herfstdag. En in België mag je dan echt wel al van geluk spreken.


Huwelijksceremonie in de Woestijnkapel
Toen we vorig jaar aan het wandelen waren in de omgeving van Gooik, kwamen we toevallig langs de Woestijnkapel, die idyllisch gelegen is op een heuvel. De Woestijnkapel is eeuwenoud en wordt omgeven door legendes. Er is geen twijfel meer mogelijk: hier wil ik ‘ja’ zeggen! ‘Ja’ zeggen tegen elkaar, ‘ja’ tegen nieuwe avonturen. Zoals jullie inmiddels wel al weten, heb ik een zwak voor locaties met een rijk verleden. Locaties die een verhaal te vertellen hebben.
De Woestijnkapel, of kapel van het Heilig Kruis, is gelegen op de voormalige bedevaartroute naar Compostella. De ingemetselde Sint-Jacobsschelp (naast de ingangsdeur) verwijst hiernaar. Pelgrims die naar Santiago de Compostella trokken, waren immers herkenbaar aan de Sint-Jacobsschelp die ze meedroegen op hun kledij of bagage. Deze namen ze als aandenken mee naar huis.

De legende vertelt dat een herder eeuwen geleden een koperen kruisbeeld vond op de toenmalige Woestijnheuvel. De herder gaf het kruis aan de pastoor, die het meenam naar de parochiekerk van Gooik. De dag nadien was het kruis daar echter verdwenen en werd het teruggevonden op de oorspronkelijke vindplaats. Er werd besloten om op de plaats van deze wonderlijke gebeurtenis een kapel op te bouwen.
Trouwfoto’s maken aan het kasteel van Gaasbeek
Het kasteel van Gaasbeek is een imposante burcht die doorheen de geschiedenis meermaals vernield en terug heropgebouwd werd. In een ver verleden woonden hier opeenvolgend een aantal adellijke families. De laatste eigenares van het kasteel was de markiezin Arconati Visconti. Zij gaf het kasteel een ‘make-over’ en schonk het in 1921 aan de Belgische staat. Sindsdien fungeert het als museum. Momenteel is het kasteel gesloten wegens grondige renovatiewerken. Hou er rekening mee dat er door de renovatiewerken momenteel stellingen voor het kasteel staan. Pas in 2023 zou het kasteel opnieuw z’n deuren openen voor bezoekers. Het omringende park blijft echter wel gewoon vrij toegankelijk. En geloof me, daar zijn nog genoeg mooie plekjes te vinden voor een fotoshoot.

WANDELTIP. Een aanrader is de kastelenwandeling in Gaasbeek, een route van zeven kilometer langs het kasteel van Gaasbeek en kasteel Groenenberg. De wandeling start aan de kerk van Gaasbeek en volgt een aantal wandelknooppunten. Op de website van Toerisme Vlaams-Brabant kan je de kaart downloaden.
Feestschuur de Architect
Voor het avondfeest gingen we op zoek naar een authentieke locatie in het Pajottenland. Na wat opzoekingswerk gedaan te hebben, kozen we voor feestschuur de Architect in Lennik. De oude oogstschuur uit 1863 herbergt een event zaal op het gelijkvloers èn een feestzaal met mezzanine op de bovenverdieping. De schuur wordt omgeven door een ommuurde tuin, met een aansluitende (ruime) parking. Al onze verwachtingen werden ingelost. Meer zelfs: ze werden overtroffen. En hoe! De schuur werd prachtig gerenoveerd, tot de gezellige event locatie die ze nu is. Heel wat historische elementen, zoals de houten balken op de bovenverdieping, werden behouden.
Onze receptie ging door op het gelijkvloers. Op de bovenverdieping schoven we de voeten onder tafel voor een heerlijk grillbuffet, om er de benen vervolgens los te gooien op de dansvloer. Wat zo fijn is, is dat er steeds maar één event tegelijk doorgaat in de Architect, wat van je feest een echt familiegebeuren maakt. Een dikke pluim voor Geert Vanbaelen en zijn team, want niet alleen de locatie is uniek, maar ook de vlotte communicatie en de persoonlijke aanpak.



*****
- Fotografie: Larissa Laureys
- Locatie trouwfeest: de Architect in Lennik
- Huur VW-bus met chauffeur: The Diligence Company
- Trouwkleed ‘Candice’ van het merk Rosa Clara: Moderna Fashion in Schepdaal
- Bruidsboeket en bloemdecoratie: Happy Flower by Isa in het centrum van Brussel
Het was een heel fijne gebeurtenis , inderdaad op heel mooie locaties!
Waaaaaw….en ze leefden nog lang en gelukkig….!!!!! Van harte gefeliciteerd !!!!!
Dankjewel!