Site Loader

Het kasteeldomein van Groot-Bijgaarden, aan de rand van Brussel, wordt de komende maanden opengesteld voor publiek. Van januari tot maart 2022 brengt het lichtfestival Nature Illuminated kleur in de donkere winteravonden en in april staat de jaarlijkse editie van Floralia Brussels alweer gepland. In dit artikel geef ik je alvast enkele sneak peeks én zet ik de belangrijkste info op een rijtje met betrekking tot deze evenementen.

Singing apple trees in the castle park of Groot-Bijgaarden during Nature Illuminated

Het kasteel van Groot-Bijgaarden

Het kasteel van Groot-Bijgaarden is beschermd als monument en ligt op amper tien kilometer afstand van het centrum van Brussel. De stenen brug die naar de versterkte toegangspoort met ophaalbrug leidt, wordt bewaakt door twee leeuwen uit steen. Iets dieper in het kasteelpark ligt het hoofdgebouw, dat is opgetrokken uit baksteen. Het kasteel dateert grotendeels uit de 17e eeuw, al zijn er ook een aantal oudere onderdelen. Zo is er de dertig meter hoge slottoren. Je kan privé events laten doorgaan in het kasteel, maar als individuele bezoeker is het helaas niet mogelijk om het kasteel te bezoeken.

Het kasteel van Groot-Bijgaarden

Nature Illuminated: 21 januari 2022 –  20 maart 2022

Wel heb je in bepaalde periodes de mogelijkheid om het omringende kasteelpark te bezoeken. Zo is er onlangs een lichtfestival van start gegaan op het domein, Nature Illuminated, met als thema ‘seizoenen in harmonie’. De lichtprojecties en geluidseffecten die zijn aangebracht in het park laten je de vier seizoenen beleven tijdens een betoverende avondwandeling. De herfst is alvast makkelijk te herkennen: de bomen worden in kleurrijke tinten gehuld en de herfstbladeren die op de grond geprojecteerd worden dansen in het rond. Na de kille winter ontluiken de eerste bloesems aan de bomen, wat prachtig weergegeven wordt in de boomgaard van het kasteelpark. De organisator van dit evenement, Fever, omschrijft Nature Illuminated als een zintuiglijke openluchtervaring. Het is niet evident om deze beleving in foto’s weer te geven dus ga het gewoon lekker zelf ontdekken!

PRAKTISCH. Nature Illuminated is in de bovenvermelde periode iedere week geopend van woensdag tot zondag. Een standaard ticket voor woensdag of donderdag kost je 17 euro, voor vrijdag en de weekenddagen is dat 19 euro. Wanneer je met kinderen gaat, is het iets voordeliger om een gezinspas te kopen. Het wordt aanbevolen om vooraf een ticket te kopen. Dat kan je doen op de website van de organisator, Fever. Bij de aankoop van je ticket zal je een uur van aankomst moeten aanduiden. Hou er rekening mee dat je over een Covid Safe Ticket moet beschikken om toegang te krijgen tot dit evenement.

Floralia Brussels: 2 april 2022 – 3 mei 2022

Wie deze winter Nature Illuminated bezoekt, zal zien hoe de vele bloembollen in het kasteelpark van Groot-Bijgaarden beginnen te schieten. Meer dan één miljoen (!) bloembollen worden er jaarlijks handmatig geplant. En het resultaat mag er zijn: zeeën van narcissen, tulpen en hyacinten overspoelen het park in het voorjaar. De jaarlijkse bloemententoonstelling ‘Floralia Brussels’ geeft bezoekers de mogelijkheid de bloemenpracht zelf te komen aanschouwen. Geloof me: je moet dit gewoon eens zien. Er wordt uiteraard van de bezoekers verwacht dat ze respect tonen voor al dit natuurschoon en geen bloemen vertrappelen. Er mag bijvoorbeeld ook niet gepicknickt worden in het park.

PRAKTISCH. Floralia Brussels is tussen 2 april en 3 mei geopend van 10u tot 18u. Klik hier voor de online ticketverkoop, die van start gaat op 31 januari 2022. Een standaard ticket kost 15 euro.

Hoe kan ik het kasteel van Groot-Bijgaarden bereiken?

Het kasteel van Groot-Bijgaarden ligt vrij dicht bij de afrit van de autostrade en is dus goed bereikbaar met de wagen. Recht tegenover het kasteel is er bovendien een grote parking voorzien. Maar je kan ook gerust het openbaar vervoer nemen. Er is een bushalte vlakbij het kasteel en het station van Groot-Bijgaarden ligt op amper een kilometer afstand. Plan meteen je reis via de routeplanner van de NMBS of De Lijn.

Isabel

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.