Site Loader

In het natuurpark Viroin-Hermeton in Wallonië is er een breed scala aan activiteiten mogelijk. We gaan er aan boord gaan van een stoomtrein, gaan bootje varen op een ondergrondse rivier en wandelen door een echte canyon. Keuze zat dus. En ja hoor, ik heb het écht over België. Een onbekend stukje vaderland op anderhalf uur rijden van Brussel. En y va?

Vierves-sur-Viroin, één van de dorpjes in het natuurpark Viroin-Hermeton

Ligging van het natuurpark Viroin-Hermeton

Het natuurpark beslaat de gemeentes Viroinval, Couvin en Philippeville, vlakbij de Franse grens. Het heeft z’n naam te danken aan de twee rivieren die door het gebied stromen: de Viroin en de Hermeton. Allebei zijn het zijriviertjes van de Maas.

Fondry des Chiens, een unieke geologische plek

Hoewel het natuurreservaat Viroin-Hermeton over het algemeen minder bekend is op toeristisch vlak, is de kans groot dat je het onderstaande beeld al wel eens hebt zien voorbijkomen op Instagram. Het 20 meter diepe zinkgat lokt met z’n grillige rotsformaties vele wandelaars en fotografen.

Aan de kerk van het dorpje Nismes vertrekken er een aantal wandelroutes die je door dit bijzondere landschap gidsen. Je kan kiezen tussen een korte wandellus van vier kilometer (aangeduid met rode bordjes) of een iets langere route van zeven kilometer (aangeduid met gele bordjes). Ik kies voor het laatste, omdat je dan ook langs een spoorwegtunnel in het bos komt en langs mooie uitzichtpunten (le panorama des Abannets en la Roche aux Faucons). Net voor je terug in het dorp aankomt, bereik je Fondry des Chiens.

PRAKTISCH. Je kan de auto achterlaten op een ruime parking in het centrum van Nismes. Er is een laadpunt voor elektrische auto’s voorzien, maar ook parkeerplaatsen voor mobilhomes, met lozingsplaats en picknickbank. Maar als je liever niet te voet naar Fondry des Chiens gaat, kan je ook gewoon vlakbij parkeren.

Fondry des Chiens

Stoomtrein der drie valleien

Zo nu en dan puft er nog een echte, authentieke stoomtrein door het groene landschap van Viroin-Hermeton. De trein vertrekt in Mariembourg en rijdt via de landelijke dorpjes Nismes, Olloy-sur-Viroin en Vierves-sur-Viroin naar Treignes. Een prachtige rit van iets meer dan een halfuur. Geniet van alle indrukken onderweg. Maar ga maar liever niet uit het raam hangen, of je vindt de dag erop nog roetdeeltjes in je haar. Dat heb ik weer! Klik hier om de dienstregeling van de ‘chemin de fer à vapeur des trois vallées’ te raadplegen voor 2022.

Bij aankomst in Treignes krijg je de tijd om het spoorwegmuseum te bezoeken (of om gewoon lekker even wat te gaan drinken), voor je weer aan boord moet voor de terugrit. In het spoorwegmuseum worden onder andere een aantal bijzondere locomotieven en rijtuigen tentoongesteld. De oudste locomotief dateert maar liefst uit 1894.

Le chemin de fer à vapeur des trois vallées
De stoomtrein is klaar voor de Paasrit tussen Mariembourg en Treignes
Le chemin de fer à vapeur des trois vallées
Onderweg naar Treignes

Over holenleeuwen en Neanderthalers

In het archeologisch museum van Treignes duik je nog een heel stuk dieper de geschiedenisboeken in. Hoewel ‘le musée du Malgré Tout’ een klein museum is, is de collectie die er tentoongesteld wordt divers en uniek, met stukken die teruggaan tot de prehistorie. Zo ook de melktand van een Neanderthaler en het skelet van een holenleeuw (een uitgestorven diersoort). Stuk voor stuk zijn het vondsten die gedaan werden in de regio tussen de Samber en Maas. De hele collectie neemt je mee op een tijdreis, vanaf de prehistorie tot in de Gallo-Romeinse tijd.

Geschiedenis krijgt maar al te vaak de stempel ‘saai’ te zijn en dat vind ik best jammer. Ik vind het net ontzettend boeiend om te ontdekken hoe de wereld er vroeger uitzag, en dan al zeker als het over onze eigen contreien gaat. Geef het zeker eens een kans wanneer je de volgende keer door Wallonië toert. Bij het begin van je bezoek krijg je een boekje (in het Nederlands of een andere taal naar keuze) met daarin alle informatie over de verschillende vondsten. Er is trouwens heel wat ondernomen om het museum ook voor kinderen educatief én leuk te maken.

Bootje varen op een ondergrondse rivier

In de Belgische Ardennen zijn er een groot aantal grotten terug te vinden. Sommige grotten zijn enkel toegankelijk voor speleologen, maar anderen kunnen ook voor toeristische doeleinden bezocht worden. Zo zijn er in de regio Viroin-Hermeton de grotten van Neptunus, waar je samen met een gids afdaalt naar een fascinerende, ondergrondse wereld. Het eerste deel van de rondleiding leg je te voet af, het laatste deel met een bootje. Van het boottochtje op de ondergrondse rivier ben ik echt onder de indruk! Vooral dankzij het indrukwekkende klank- en lichtspektakel. Voor of na de rondleiding kan je op eigen houtje nog een korte wandeling van 1,5 kilometer maken boven de grotten van Neptunus.

Niet alleen schitterende natuur, maar ook authentieke dorpen in Viroin-Hermeton

Midden in het natuurpark ligt Vierves-sur-Viroin, dat uitgeroepen is tot één van de mooiste dorpen van Wallonië. Aan de kerk vertrekken twee korte wandelroutes (blauw en rood). De rode lus is de kortste van de twee en brengt je langs de belangrijkste monumenten in het dorp, waaronder het kasteel en de 19e-eeuwse wasplaats. De blauwe lus is iets langer en geniet mijn voorkeur. Je komt dan namelijk langs twee schitterende uitzichtpunten.

Vierves-sur-Viroin
Vierves-sur-Viroin

Logeertip: Le Presbytère de Sautour

Wil je een actieve vakantie beleven, maar ’s avonds toch ook van een beetje luxe kunnen genieten? Dan heb ik het ideale adresje gevonden! Le Presbytère de Sautour is een kleinschalig hotel met negen kamers en een restaurant, gelegen in Sautour. Een karaktervol dorpje nabij Philippeville. Het gebouw, dat ooit diende als pastorie, werd prachtig gerenoveerd. Als hotelgast kan je gebruikmaken van het buitenzwembad, een sauna en jacuzzi. Heerlijk om de dag zo te kunnen afsluiten!

Isabel

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.