Site Loader

De Molignée is een zijrivier van de Maas in de Belgische provincie Namen. In Anhée, een dorpje op nog geen 10 kilometer afstand van Dinant, kan je de Rue de la Molignée nemen. Deze pittoreske weg voert je langs de kronkelende rivier. Het is een wondermooie vallei waar je actief op ontdekking kan gaan én tegelijkertijd kan onthaasten. Trap bijvoorbeeld met een railbike naar Maredsous en bezoek een burcht uit lang vervlogen tijden.

Railbiken door de vallei van de Molignée

‘In Falaën, een land hier ver vandaan…’

Of toch niet! Falaën ligt gewoon in België 😉 Maar de naam spreekt toch wel tot de verbeelding, niet!? Het zou zo uit een sprookjesboek kunnen komen. Het dorp werd verkozen tot één van de mooiste dorpen van Wallonië. En terecht! Wat al snel opvalt tijdens een wandeling door het dorp zijn de torens van de kasteelhoeve. Deze zou dateren uit de 17e eeuw, doch is het kasteel niet langer toegankelijk voor het publiek omdat het in privébezit is. Jammer maar helaas!

Spoorfietsen naar Maredsous

Aan het voormalige station van Falaën kan je een railbike huren om over de oude spoorlijn naar Maredsous te trappen, dwars door de vallei van de Molignée.Dit traject is ongeveer 6 kilometer lang, heen en terug. De heenweg vergt best wat inspanning, maar op de terugweg hoef je dan weer amper te trappen. Een ongewoon leuke activiteit! Voor dit traject betaal je 19 euro (prijs anno 2020). Je kan er ook voor kiezen om te vertrekken vanuit het gehucht Warnant. In dat geval breidt je het traject uit tot 14 kilometer, heen en terug. Voor dit langere traject betaal je 38 euro.

Er zijn op elk vertrekpunt vaste vertrekuren. Raadpleeg zeker de website voor de meest actuele info.

De abdij van Maredsous

De abdij van Maredsous werd in 1872 gesticht door benedictijnenmonniken. Beloon jezelf na het railbike-avontuur met een fris Maredsous biertje en een kaasschotel in de abdij. Wist je dat de Maredsous kazen er nog steeds rijpen in de kelders? Vanaf het eindpunt van de railbikes is het ongeveer nog een kwartiertje wandelen. De kerk is vrij toegankelijk. Wanneer je meer wil zien van de abdij, kan je een rondleiding volgen. Tijdens de schoolvakanties zijn er dagelijks rondleidingen mogelijk op vaste tijdstippen. Buiten deze periodes is de abdij enkel te bezoeken in het weekend en op feestdagen. Wees er je wel van bewust dat er slechts bepaalde delen van de abdij bezichtigd kunnen worden. Ik vond het fijn om hier eventjes te verpozen, maar het is er best wel toeristisch.

De abdij van Maredret

Veel minder bekend is de abdij van Maredret, op wandelafstand van Maredsous. Daar leeft tot op de dag van vandaag een gemeenschap van benedictijnse zusters. De abdij kan niet bezocht worden, maar er is wel een winkeltje met handgemaakte producten van de zusters.

Wandelen naar de ruïnes van Montaigle

Vanuit de dorpskern van Falaën kan je een prachtige wandeling maken naar de kasteelruïne van Montaigle. Aan de kerk van Falaën volg je de bordjes met een rode rechthoek nr. 5. Je verlaat het dorp langs een veldweg en loopt het bos in. En daar verrijst dan het kasteel van Montaigle, op een rotsachtig plateau in het bos. Wandel door de overblijfselen van dit middeleeuwse kasteel – ooit een majesteuze gravenwoning met ridderzaal en uitkijktoren – en laat je fantasie de vrije loop. De toegangsprijs bedraagt 5 euro (prijs 2020).

De ruïnes van kasteel Montaigle

CULINAIR. De groene vallei van de Molignée is rijk aan streekproducten. Denk maar aan forel uit de rivier en ercargots uit de slakkenkwekerij van Warnant. En kaas natuurlijk, veeel kaas! Naast de abdijkaas van Maredsous vind je in Falaën bijvoorbeeld ook kaas van een plaatselijke boerderij.

LOGEERTIP. Ik logeerde in B&B La Bergerie te Falaën, uitgebaat door een sympathiek, Vlaams koppel. Er zijn 3 kamers gevestigd in deze authentieke woning, elk met een eigen badkamer. ’s Ochtends wordt er een uitgebreid ontbijt op tafel gezet met allerlei lokale producten. De uitbaters geven je graag advies over wandeltochten, restaurants in de streek etc. B&B La Bergerie is de perfecte uitvalsbasis voor fiets- en wandeltochten.

Isabel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.