Site Loader

Het Pajottenland is een regio in Vlaams-Brabant, ten zuidwesten van Brussel. De glooiende heuvels en de authentieke dorpskernen maken van deze streek ‘het Toscane van de Lage Landen’. De streek staat van oudsher dan wel gekend om z’n geuze en kriek, maar ook de wijnbouw leeft er stilaan op. De kastelen die her en der oprijzen in het landschap maken het decor af. Perfect voor een dagje ‘kastelenjagen’ in eigen land, in combinatie met een verfrissende wandeltocht door het groen.

Het kasteel van Gaasbeek

Het kasteel van Gaasbeek is een imposante burcht die doorheen de geschiedenis meermaals vernield en terug heropgebouwd werd. In een ver verleden woonden hier opeenvolgend een aantal adellijke families. De laatste eigenares van het kasteel was de markiezin Arconati Visconti. Zij gaf het kasteel een ‘make-over’ en schonk het in 1921 aan de Belgische staat. Sindsdien fungeert het als museum. Momenteel is het kasteel echter gesloten wegens grondige renovatiewerken. Pas in 2023 zou het kasteel opnieuw z’n deuren openen voor bezoekers. Maar niet getreurd: het omringende park blijft wel gewoon vrij toegankelijk.

WANDELTIP. Een aanrader is de kastelenwandeling in Gaasbeek, een route van 7 kilometer langs het kasteel van Gaasbeek en kasteel Groenenberg. De wandeling start aan de kerk van Gaasbeek en volgt een aantal wandelknooppunten. Op de website van Toerisme Vlaams-Brabant kan je de kaart downloaden.

Kasteel Groenenberg

Aansluitend aan het kasteeldomein van Gaasbeek ligt park Groenenberg. Dit park ligt geografisch gezien niet meer in Gaasbeek maar in Vlezenbeek, een deelgemeente van Sint-Pieters-Leeuw. Het kasteel dat zich in dit park bevindt is een stuk kleiner dan z’n impressionante buur. Dit kasteeltje is het jongste in de lijst: het werd op het einde van de 19e eeuw gebouwd in opdracht van een notaris. Het is niet toegankelijk voor bezoekers. Het omringende park is dat wel.

Kasteel Kruikenburg

Kasteel Kruikenburg, gebouwd in de 12e eeuw, is gelegen in Ternat. In de middeleeuwen woonde Everard ’t Serclaes binnen de muren van het kasteel, een ridder die destijds als held beschouwd werd na zijn herovering van de stad Brussel. Hij werd uiteindelijk op gruwelijke wijze vermoord: zijn tong en één van zijn voeten werden afgesneden. Het gaat er nu gelukkig een stuk vrediger aan toe in het Pajottenland. Momenteel hoort het kasteel toe aan de Broeders der Christelijke Scholen. Het omringende kasteelpark is openbaar toegankelijk en uitermate geschikt voor een rustige wandeling met de familie. De oprijlaan van het kasteel staat in verbinding met de Dreef, een karaktervolle dorpsweg die naar de Sint-Gertrudiskerk leidt. Een leuk weetje is dat er in de Dreef geregeld opnames plaatsvinden voor de populaire televisieserie Thuis.

WANDELTIP. Wie wat meer kilometers in de benen wil, kan de kastelenwandeling lopen (niet te verwarren met de kastelenwandeling in Gaasbeek). Dit is een bewegwijzerde wandelroute van 12 kilometer, vertrekkend aan het cultureel centrum De Ploter.

Kasteel La Motte

In Sint-Ulriks-Kapelle, een deelgemeente van Dilbeek, ligt kasteel la Motte. Geen imposante burcht, maar wel een stijlvol landhuis dat symmetrie en rust uitstraalt en omringd wordt door een watergracht. Het landhuis maakt deel uit van het cultureel centrum van de gemeente.

WANDELTIP. De Hoppewandeling is een bewegwijzerde wandelroute van 11 kilometer, die je door de dorpen Sint-Ulriks-Kapelle en Sint-Martens-Bodegem voert. Je wandelt onder andere voorbij kasteel La Motte en een brouwerij.

Kasteel van Groot-Bijgaarden

Het kasteel van Groot-Bijgaarden dateert (grotendeels) uit de 17e eeuw. De brug die naar de toegangspoort leidt, wordt bewaakt door twee leeuwen uit steen. Dat geeft het geheel een mysterieuze toets. Vanaf de toegangspoort kan je jezelf een blik gunnen op het kasteeldomein en het omringende park. Het park kan enkel bezocht worden in de periode van Floralia Brussels, een voorjaarse bloemententoonstelling. De bloemenpracht die jaarlijks in het kasteelpark heerst is een must-see in België! Er kunnen ook privé-events georganiseerd worden in het kasteel.

Kasteel de Viron

Kasteel de Viron ligt op het hoogste punt van het Sint-Alenapark in Dilbeek. Op het eiland voor het kasteel kan je nog een overblijfsel zien van het 13e -eeuwse waterslot dat er ooit gevestigd was. De adellijke familie de Viron liet de oude burcht slopen in de 19e eeuw en liet er een nieuw kasteel optrekken: kasteel de Viron. Er bleef slechts één toren van de oude burcht overeind. Hoewel kasteel de Viron recht uit een sprookjesboek lijkt te komen, doet het in werkelijkheid dienst als gemeentehuis. Een weetje is dat er een jaarkalender ‘verstopt’ zit in de vormgeving van het kasteel: 365 vensters, 52 deuren, 12 torens en 7 trapzalen.

WANDELTIP. Vlakbij kasteel de Viron ligt het cultuurcentrum Westrand. Achter het cultuurcentrum strekt zich een natuurgebied uit met een rijke diversiteit aan fauna en flora: de Wolfsputten. De wandelpaden zijn er goed onderhouden en het is er dan ook erg fijn wandelen.

Isabel

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.