Site Loader

Het geluid van knisperende blaadjes onder je voeten en een gouden gloed die de boomtoppen omhult. Wat is er heerlijker dan een stevige herfstwandeling in de Ardense bossen? We trokken in het verlengde Allerheiligenweekend naar de Warchevallei, gelegen in de Belgische Oostkantons. Als je van weidse vergezichten houdt, is de panoramawandeling een absolute must. Een korte, maar stevige wandeling met een passage langs het kasteel van Reinhardstein.

Uitkijken over kasteel Reinhardstein in de Warchevallei

Situering van de Warchevallei

De Warche is een rivier die ontspringt in regio Büllingen en uitmondt in de Amblève vlakbij Malmedy. De Oostkantons beslaan in totaal 11 gemeenten en vormen een overgangszone tussen België en Duitsland, zowel op cultureel vlak als op taalkundig vlak. Er wordt in deze regio in Wallonië namelijk niet alleen Frans gesproken, maar ook Duits (vooral in de kantons Eupen en Sankt Vith). En zo heeft België dus drie officiële landstalen.

Warchevallei

Wandeltip: Panorama de la Warche

Al vlug na ons vertrek aan de ‘barrage de Robertville’ (de stuwdam) vangen we tussen de boomtoppen een eerste glimp op van het kasteel van Reinhardstein. In de verte weerklinkt Middeleeuwse muziek. Het is vandaag een feestdag en dus is het kasteel geopend voor bezoekers. Straks meer daarover! We klimmen geleidelijk aan naar de ‘Nez Napoléon’, een rots die hoog boven het dal van de Warche uitsteekt. Net als we het hoogste punt bereiken, komt er een windje opzetten. De bladeren dwarrelen naar beneden, wat het uitzicht over de lager gelegen vallei nog mooier maakt. We nemen de tijd om te genieten van het uitzonderlijke kleurenpalet en dalen vervolgens af naar de rivier. Heel even wandelen we langs de oevers van de Warche, om daarna opnieuw een klim aan te vatten richting de toegangspoort van het kasteel van Reinhardstein.

PRAKTISCHE INFORMATIE. De route ‘Panorama de la Warche’ is 5.2 kilometer lang en is bewegwijzerd vanaf de stuwdam van Robertville (blauwe rechthoek). Vlakbij de stuwdam ligt een kleine parking (aan de kant van het gehucht Walk). Trek zeker stevig schoeisel aan. De panoramawandeling doorheen de Warchevallei is er namelijk eentje van pittige beklimmingen en steile afdalingen.

Kasteel Reinhardstein

Het kasteel van Reinhardstein is gelegen op een rotspunt boven de Warche en is daarmee de hoogst gelegen burcht van België. De burcht werd in de 14e eeuw opgetrokken door de landheer Renaud de Waimes. Daarna kwam het in handen van verschillende families, tot het uiteindelijk in verval raakte in het begin van de 19 eeuw. Jaren later werd het kasteel terug opgebouwd onder leiding van de Brusselse hoogleraar Jean Overloop. Hij was op slag verliefd geworden op de kasteelsite en besloot het van de ondergang te redden.

Kasteel Reinhardstein

Tijdens een bezoek aan Reinhardstein word je als bezoeker terug gekatapulteerd naar de Middeleeuwen. De gidsen zijn gekleed in traditionele klederdracht en vertellen je vol overgave over de geschiedenis van het kasteel. Je krijgt toegang tot een uniek uitzichtpunt en wordt daarna begeleid door de verschillende zalen van het kasteel. De ridderzaal is zonder twijfel de meest indrukwekkende ruimte met een open haard, een groot wandtapijt en verschillende harnassen. Wat moeten die zwaar geweest zijn om te dragen! In de zomer zijn er ook rondleidingen bij kaarslicht mogelijk.

PRAKTISCHE INFORMATIE. Het kasteel kan enkel bezocht worden onder leiding van een gids, tijdens weekends en schoolvakanties én op feestdagen (klik hier voor meer informatie omtrent de uurregeling van de rondleidingen). Een rondleiding duurt ongeveer 1 uur 15 minuten en kost standaard 10 euro (anno 2022). Kinderen tot 5 jaar bezoeken het kasteel gratis. Oudere kinderen en studenten betalen een gereduceerd tarief.

Isabel

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.