Site Loader

Wijnliefhebbers opgelet! In het Vlaams-Brabantse Bekkevoort kan je in een barrel slapen, te midden van een wijngaard. Een duurzaam vakantieadresje in eigen land. Als je net als mij naar de populaire tv-serie ‘Thuis’ kijkt op Eén, zal er wellicht een belletje gaan rinkelen. Op wijndomein Petrushoeve worden immers een groot deel van de buitenopnames gemaakt voor de serie. Dat je nu ook écht kan overnachten in de barrel, laat ik mij geen twee keer zeggen. Een weekendje Hageland, it is! De heuvelachtige regio tussen Leuven, Aarschot, Diest en Tienen biedt heel wat wandel- en fietsmogelijkheden, dus de plannen voor het weekend zijn snel gemaakt.

De barrel van wijndomein Petrushoeve in het Hageland

Logeertip: Wijndomein Petrushoeve

In 2010 nam Gerry Calders de charmante Petrushoeve over, toen nog zonder wijngaard. Hij raakte geboeid door de wijnbouw en plantte na enige tijd de eerste wijnstokken op de zuiderflank van het domein. Wijndomein Petrushoeve is doorheen de jaren flink gegroeid en is sinds enkele jaren het decor voor de wijngaard van Stevenson in de Vlaamse fictiereeks Thuis. Leuk om te weten: De Feniks-wijn, zoals die heet in Thuis, wordt hier ook echt gebotteld. Ongeveer een jaar geleden kwam de barrel voor het eerst in beeld, als een gezamenlijk project van personages Kobe en Femke. Als trouwe Thuiskijker is het een fantastische belevenis om een nachtje in het wijnvat te overnachten. Maar ook als je Thuis niet volgt, is het heerlijk vertoeven op wijndomein Petrushoeve. Het is er zó rustig!

Bij onze aankomst worden we meteen hartelijk verwelkomd. We mogen een kijkje nemen in de wijnkelder en maken van de gelegenheid gebruik om onze voorraad (schuim)wijn aan te vullen. We krijgen bovendien heel wat leuke tips over de omgeving. Je hoort het. Ik ben fan van dit duurzame vakantieadresje! Niet onbelangrijk: overnachten op wijndomein Petrushoeve is kidsproof! Kinderen kunnen zich uitleven op de houten speeltuigen en zullen zeker ook aangetrokken worden door de vele dieren die op het domein verblijven.

Het wijnassortiment van wijndomein Petrushoeve

De barrel biedt plaats voor maximum vier personen. Naast de overnachting kan je ook een ontbijt en/of barbecue reserveren. Een aanrader! Voor de tarieven en beschikbaarheden verwijs ik jullie graag door naar de website van wijndomein Petrushoeve. Hou er rekening mee dat er geen elektriciteit is in de barrel en dat je je eigen beddengoed dient mee te nemen. Het sanitair bevindt zich in een mobiele badkamer in de nabijheid van de barrel.

Wandelen door de Hagelandse fruitplantages

De muggenbergwandeling is een korte suggestieroute op het wandelnetwerk ‘Hagelandse Heuvels’. Je wandelt door de fruitplantages en langs open velden, goed voor heel wat mooie vergezichten over het Hageland.

PRAKTISCH. Volg de knooppunten 318 – 321 – 322 – 323 – 315 – 316 – 317 – 318. Het eigenlijke vertrekpunt is de Sint-Laurentiuskerk in Molenbeek-Wersbeek (knooppunt 318), maar je kan ook perfect starten aan de Petrushoeve. Deze ligt namelijk vlakbij knooppunt 321. In totaal leg je 5,6 kilometer af. Wil je een gpx-bestand downloaden van de route, dan kan dat op de website van Toerisme Vlaams-Brabant.

Het kasteel van Horst

Verscholen tussen de groene, Hagelandse heuvels ligt het kasteel van Horst, de thuisbasis van De Rode Ridder. De waterburcht heeft een rijk verleden. Zo dateert de vierkante donjon maar liefst uit de 15e eeuw! Momenteel is het kasteel gesloten wegens renovatiewerken, maar je kan wel nog steeds een wandeling maken rond de vijver en achteraf een wafel of pannenkoek eten in brasserie Wagenhuys. Er starten trouwens heel wat mooie wandelroutes op het kasteeldomein, zo ook de Horstwandeling (9,3 kilometer) en de Broekemwandeling (10 kilometer).

Het kasteel van Horst

De Vlooybergtoren, niet zomaar een uitkijkpost

Geen zwevende kapel in het Hageland, wel een zwevende trap. De Vlooybergtoren in Tielt-Winge is 11 meter hoog en biedt een schitterend uitzicht over de omgeving. Mogelijks herken je de trap uit de populaire tv-serie Callboys. Voor de wandelaars onder ons is het een aanrader om de Alsbergwandeling te doen, eveneens een suggestieroute via knooppunten. Je komt eerst langs de Vlooybergtoren, om vervolgens naar het Walenbos te wandelen.

PRAKTISCH. Volg de knooppunten 206 – 204 – 203 – 202 – 201 – 244 – 24 – 25 – 26 – 206. De route is in totaal 6,4 kilometer lang en start aan de oude pastorie in Tielt (Huize Hageland). Je kan er de auto achterlaten op een ruime parking, vlakbij knooppunt 206. Wil je een gpx-bestand downloaden van de route, dan kan dat op de website van Toerisme Vlaams-Brabant.

Isabel

2 Replies to “Weekend Hageland | Logeren tussen de wijnranken”

    1. Terecht! Het is een heel mooie barrel. We hebben er trouwens ook heerlijk in geslapen 😀

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.