Dat je niet ver hoeft te reizen om nieuwe, verrassende plekjes te kunnen ontdekken, werd tijdens mijn uitstap naar Veurne nog maar eens bevestigd. De stad Veurne is gelegen in de Westhoek, een voor mij onbekend stukje Vlaanderen tussen de Noordzee en de Franse grens. Hoewel ik al zo vaak naar de Belgische kust geweest ben, liet ik deze regio telkens aan mij voorbijgaan. Onterecht, zo blijkt! Veurne ademt historie. En als ik nu één zwak heb, dan is het wel voor locaties met een rijke geschiedenis. Het hoogtepunt van mijn weekendje in Veurne was de overnachting in een charmant stadskasteel.
De stad Veurne
Wil je net als mij de stad ontdekken op relatief korte tijd, dan is de (bewegwijzerde) stadwandelroute misschien wel iets voor jou. De wandeling is 4,6 km lang en voert je langsheen de belangrijkste bezienswaardigheden, waaronder het Belfort en het Spaans Paviljoen. De twee imposante kerken, de Sint-Niklaaskerk en de Sint-Walburgakerk, zullen ongetwijfeld niet aan je aandacht ontsnappen. Starten doe je op de grote markt.


Dineren deed ik in ’t Hof van de Hemel, een bierrestaurant in een historisch pand. De West-Vlaamse gastvrijheid komt je hier meteen tegemoet. Met meer dan 100 bieren op de kaart is deze brasserie ongetwijfeld dé hemel op aarde voor bierliefhebbers. Maar ook wie geen bier drinkt, komt er zeker aan zijn trekken. Er worden lekkere, Belgische gerechten geserveerd in een authentiek kader. Dat het oudste straatje van Veurne door dit pand loopt, maakt de brasserie nog unieker. Het steegje werd ontdekt tijdens verbouwingswerken en werd geïntegreerd in het interieur. In de middeleeuwen moet het steegje dienst gedaan hebben als zogenaamde ‘brandweg’. ’T Hof van de Hemel is ook een toeristisch infopunt. Toen ik liet vallen dat ik voor het eerst in Veurne was, speelde de uitbaatster hier meteen op in door leuke tips en brochures te geven over de streek. Top!
Later op de avond trok ik naar Djoels Bar, een trendy cocktailbar op wandelafstand van de grote markt. De bar, die gevestigd is in de woonkamer van een stadskasteel, is geopend op vrijdag- en zaterdagavond. Van een klassieke Cosmopolitan tot een uitdagende ‘Kiss me quick’, het zijn stuk voor stuk plaatjes die bartender Julie Dedrie uit haar mouw schudt (of beter gezegd, uit haar shaker 😉). Djoels Bar behoort tot de beste cocktailbars van België.


Na een drukke daguitstap is er niets zo fijn als zorgeloos neerploffen in een zacht bed, niet? Wel, dan heb ik een leuke tip! Naast de cocktailbar is er in het stadskasteel ook een charmante B&B ondergebracht: B&B ’t Kasteel en Koetshuys. Julie runt deze samen met haar moeder. Het stadskasteel dateert uit 1906 en werd stijlvol gerenoveerd, met behoud van authentieke elementen zoals de open haarden uit marmer en de krakende parketvloeren. Vanuit de slaapkamer keken we uit over de binnenstad van Veurne. ’s Ochtends stond er een heerlijk ontbijt te wachten in de statige ontbijtzaal. Genieten!
In de omgeving van Veurne
Op nog geen 10 km afstand van Veurne ligt Kasteel Beauvoorde, een verborgen parel in de Westhoek. De oorsprong van het kasteel ligt waarschijnlijk in de 12e eeuw. In 1875 kwam het kasteel in het bezit van de edelman Arthur Merghelynck. Hij zorgde voor een grondige restauratie en de aanleg van een kasteelpark. Bijzonder is dat het kasteel er vandaag er nog steeds zo uitziet als toen. Mergelynck schonk het kasteel na zijn overlijden aan de Belgische Staat en zo werd het een beschermd monument. De tijd is er dus écht blijven stilstaan. Geweldig vind ik dat! Het kasteel kan bezocht worden met een audiogids (basisprijs is 8 euro).


Zag er tof uit allemaal. Die ene straat met de kasseien heb ik ook gezien. Maar wij zijn maar een half dagje gebleven.