Site Loader

Dit jaar brachten we de paasvakantie door in het zuidelijke deel van het Zwarte Woud, niet ver van de grens met Zwitserland. Met honderden kilometers aan wandelpaden – vaak buggyproof en geschikt voor kleine kinderen – is het Zwarte Woud de perfecte vakantiebestemming voor actieve gezinnen. In deze blogpost ontdek je alvast een aantal leuke activiteiten.

De Feldberg is de hoogste bergtop in het Zwarte Woud

1. Met de kabellift naar de hoogste bergtop van het Zwarte Woud

We kozen er de dag met de beste weersvoorspelling uit om naar de top van de Feldberg te gaan, op een hoogte van 1493 meter. Daarmee is de Feldberg de hoogste berg van het Zwarte Woud én meteen ook van de Duitse deelstaat Baden-Württemberg. Neem je net als ons de kabellift naar de top, dan zal je zien dat er al snel na vertrek een lange reeks van besneeuwde bergtoppen in het vizier komt. Op heldere dagen reikt het uitzicht tot aan de Jungfrau in Zwitserland en zelfs het Mont Blanc massief in Frankrijk (!). Het beste uitzicht heb je vanaf het uitkijkplatform van de Feldberg Turm – 11 verdiepingen hoog. Enkele verdiepingen lager is er overigens een kleine uiteenzetting te bezichtigen over de Schwarzwalderham. Niet heel bijzonder, maar zeker wel eens leuk om te bekijken als je er dan toch bent. De beste optie is om in het dalstation een combi-ticket te kopen voor de kabellift en de toren. Beiden zijn trouwens toegankelijk met een kinderwagen (in de Feldberg Turm is er een lift). Alle praktische info lees je hier.

Terugkeren naar het dalstation deden we te voet. De afdaling is vrij licht en gaat over een breed pad. Na een kleine 40 minuten kwamen we al aan bij Haus der Natur, het bezoekerscentrum van Feldberg. Voor amper een paar euro krijg je toegang tot een interactieve tentoonstelling en leer je interessante dingen bij over de geschiedenis van Feldberg. Ook leuk voor kinderen!

Haus der Natur in Feldberg

2. Hasenhorn Coaster in Todtnau

In het stadje Todtnau ligt de Hasenhorn Coaster, naar verluidt de meest spectaculaire zomerrodelbaan van Duitsland. Manlief houdt al wel eens van een adrenaline-kick en kon dan ook niet wachten om de berg af te zoeven. Kinderen mogen pas vanaf een leeftijd van 3 jaar plaatsnemen (onder begeleiding wel te verstaan), dus voorlopig moet Emile er maar genoegen mee nemen om samen met mama op de uitkijk te staan. Het volledige rodelparcours is bijna 2,9 km lang en bevat heel wat scherpe bochten. Kriebels in de buik verzekerd! Hou er wel rekening mee dat er in het hoogseizoen lange wachttijden kunnen zijn, vooral naar de namiddag toe.

3. Blackforestline + Todtnauer waterval

Eén van de highlights van het Zwarte Woud is de Todtnauer waterval, een indrukwekkend natuurspektakel verscholen tussen het groen. En als je geen hoogtevrees hebt, mag je zeker ook de hangbrug niet missen die zo’n 100 meter boven die brute natuurkracht bengelt. De Blackforestline is maar liefst 450 meter lang en werd vorig jaar geopend voor het publiek. Sindsdien is de hangbrug uitgegroeid tot één van de belangrijkste trekpleisters van het Zwarte Woud. Hoewel de toegangsprijs niet bepaald goedkoop is, ben ik toch blij dat we er geweest zijn. Het uitzicht vanop de brug is namelijk écht de moeite waard. Heel bijzonder overigens om de waterval van Todtnau te kunnen aanschouwen vanuit vogelperspectief.

Goed om te weten: je kan de hangbrug betreden met een kinderwagen, maar dan moet je je eerst wel wenden tot een medewerker van het naastgelegen bezoekerscentrum. Er wordt dan een grotere toegangspoort geopend.

Het bezoekerscentrum is meteen ook het startpunt voor een aantal wandelingen naar de waterval. Let wel op: deze routes zijn niet buggyproof. Maar niet getreurd, er is ook een manier om de waterval op een snellere en makkelijkere manier te bereiken. Je parkeert de wagen dan beter iets lager – aan de kiosk. Het pad achter de kiosk leid je in een kleine tien minuten naar de waterval, dit over een breed grindpad.

4. Panoramawandeling in Todtnauberg

De wandelparkeerplaats ‘Radschert’ in Todtnauberg vormt het startpunt voor de Martin Heidegger Rundweg. Een wandelroute van 6.3 km die je laat kennismaken met het leven en het werk van de omstreden Duitse filosoof Martin Heidegger. Wij kozen deze wandeling echter vooral uit voor de bijzondere rust- en uitkijkpunten die je onderweg tegenkomt. Heel leuk is bijvoorbeeld de reuzenstoel, die hoog boven de dorpskern van Todtnauberg uittorent. Of de vogelhuisjes, waar je heerlijk in kan schommelen. Klik hier om de volledige route te bekijken.

Reuzenstoel in Todtnauberg

5. Een magisch bos in Bernau im Schwarzwald

Er zijn in het Zwarte Woud ook een aantal leuke themapaden te vinden, die uiterst geschikt zijn voor gezinnen met kleine kinderen. Zelf liepen we het Zauberwaldpfad (letterlijk vertaald ‘het magisch bos’) in Bernau im Schwarzwald. De wandeling is 2,5 km lang en gaat over vlonderpaden en houten bruggetjes. De kronkelende paadjes voeren door het Bernauer Taubenmoos, een hoogveenlandschap met mossen en varens. Onderweg kom je langs een aantal speel- en informatiestations. Kinderen kunnen onder meer het waterrad ontdekken, op paddenstoelen klauteren en in de heksenhut spelen. Het Zauberwaldpfad begint bij de parkeerplaats ‘Loipenzentrum’ in Oberlehen. De volledige route is toegankelijk voor een all-terrain kinderwagen.

Het Zauberwaldpfad in Bernau im Schwarzwald, één van de vele themapaden in het zuidelijke Zwarte Woud

Andere leuke themawandelingen zijn het Wichtelpfad im Auerhahnwald (Feldberg) en de Zauberweg am Hasenhorn (Todtnau).

Nuttige links

TIP! Heel wat accommodaties in het Zwarte Woud bieden hun gasten de Hochschwarzwald Card aan bij een verblijf van 2 of meer nachten. Met deze kaart krijg je korting (of zelfs gratis toegang) bij een groot aantal bezienswaardigheden.

Isabel

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.