Site Loader

In de Harz, een bergketen in Noord-Duitsland, puffen er nog dagelijks stoomtreinen over een netwerk van smalsporen. Een smalspoor is met een spoorwijdte van 1 meter aanzienlijk smaller dan een normaalspoor. Op heden zijn er nog 25 stoomlocomotieven in werking op het netwerk van de Harzer Schmalspurbahnen, waarvan de oudste uit 1897 stamt! De stoomtreinen rijden over 3 trajecten: de Harzquerbahn,  Selketalbahn en Brockenbahn. In dit artikel wordt ingezoomd op de Brockenbahn, een treinrit naar de top van de Brocken die vooral in de winter magisch mooi is. De Brocken is de hoogste top van de Harz en tevens van Noord-Duitsland. Volgens de legendes zou het een nachtelijke verzamelplaats zijn van heksen. Ik ben wel te vinden voor een mysterieuze treinrit. All aboard please!

De Brockenbahn arriveert in Schierke

Het traject van de Brockenbahn loopt van Drei Annen Hohne (540 meter) via Schierke (685 meter) naar de top van de Brocken (1141 meter). Het is echter ook perfect mogelijk om vanuit Wernigerode te vertrekken, zoals ik heb gedaan. Verblijf je in het centrum van Wernigerode, dan kan je te voet naar het HSB-station. Zorg ervoor dat je goed op tijd gaat. Op die manier kan je je daguitstap ontspannen starten en vanop het uitkijk-platform toekijken hoe de trein klaargestoomd wordt. Vanuit Wernigerode bereik je de top van de Brocken in ongeveer 1 uur en 40 minuten.

Het station van de HSB in Wernigerode
Het station van de HSB in Wernigerode
Herzlich Willkommen im Dampflokparadies
Dampflokparadies

De Brockenbahn rijdt eerst nog door bebouwd gebied, om kort daarna de majesteuze bossen van de Harz in te rijden. In Schierke stopt de trein doorgaans een 10-tal minuten omdat de locomotief daar extra water moet opnemen. Je hebt dan eventjes de tijd om uit te stappen en foto’s te nemen. Vervolgens slingert de stoomtrein verder door winter wonderland en wordt hij meer en meer door mist omgeven. En blijkbaar is dat geen uitzondering! De mysterieuze piek zou heel wat mistige dagen kennen, tot wel 300 dagen per jaar!

Onderweg naar de top van de Brocken
Onderweg naar de top van de Brocken

Het valt op dat de sneeuwlaag dikker wordt naarmate we de top van de Brocken naderen. Winterjas, muts en sjaal kan je best goed gebruiken! De temperatuur ligt in de winter ver onder het vriespunt. Ik waan me net aan boord van de mysterieuze Polar Express, vroeger één van mijn favoriete kerstfilms. Het eindstation van de Brockenbahn mag dan wel niet de Noordpool zijn (al zou je het geloven als je al die sneeuw ziet!), de rit is minstens even magisch. Wanneer ik bovenop de Brocken uitstap, kan ik mijn ogen niet geloven. De dichte mist en de oneindige sneeuwvlakte met scheefgegroeide dennenbomen zorgen voor een surrealistische ervaring. In de Brockenwirt kan je je terug opwarmen met een dampende tas chocolademelk (maar dan moet je wel eerst de ingang vinden die sneeuwvrij gemaakt is, succes!).

De Brockenwirt wordt ingesloten door sneeuw en ijs
Sneeuw en ijs, letterlijk overal!
Sneeuwpret op de top van de Brocken
Sneeuwpret op de top van de Brocken

Praktische informatie

Een ritje met de Brockenbahn is niet goedkoop. Als volwassene betaal je 49 euro voor een ticket heen-en-terug. Deze prijs is standaard, om het even vanaf welk station je vertrekt. Meer info over prijzen en tickets vind je terug op de website van HSB. De Brockenbahn rijdt zowel in de winter als in de zomer. Wanneer er zich extreme weersomstandigheden voordoen, is het natuurlijk wel mogelijk dat bepaalde ritten geannuleerd worden.

Hou je net als mij van authenticiteit, dan vind je het misschien wel leuk om met een ‘traditionszug’ naar de Brocken te reizen, hetgeen toch nog net dat tikkeltje extra beleving toevoegt. Normaal gezien is er geen zitplaatsreservatie van toepassing en is het soms zoeken naar een plaatsje, zeker in de vakantieperiodes. In een traditonszug heb je dat ‘probleem’ niet. Je reist dan in een historische wagon en krijgt een zitplaats toegewezen. De traditionszug rijdt enkel op vooraf bepaalde data. Omdat er een aantal extraatjes inbegrepen zitten in het ticket (zitplaatsreservatie, toegang tot het Brockenhaus en een welkomstdrankje) is het iets duurder dan een regulier ticket.

Het is een vrij dure daguitstap, maar ik vond het iedere euro waard. Wat een unieke treinrit!

Isabel

2 Replies to “De Brockenbahn: met een stoomtrein door winter wonderland”

    1. De Harz regio is inderdaad wondermooi. Bedankt voor je leuke reactie, Katleen!

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.