Site Loader

Ediger-Eller is schilderachtig gelegen aan de oevers van de Moezel en aan de voet van de steilste wijnberg van Europa, de Calmont. De talrijke vakwerkhuizen en de gemoedelijke sfeer maken Ediger-Eller tot één van de charmantste wijndorpen van de Moezelstreek. De Moezelstreek, die vooral bekend staat om de zoete Riesling wijn, vormt een perfecte bestemming voor een weekendtrip vanuit België of Nederland.

Ediger-Eller

Wijn proeven in Eller

Langs de Moselweinstraße in Eller vind je de wijnmakerij van familie Conzen, waar je van april tot Allerheiligen wijn kan proeven in een gezellige ‘weinstube’. In het naastgelegen café Moselterrasse kan je dan weer terecht voor een heerlijk stukje ‘kuchen’ met uitzicht op de Moezel. Perfekt, oder? Mijn topfavoriet is de Bienenstich, een Duits gebak met een laag van gekarameliseerde amandelen. Het café maakt deel uit van een kleinschalig hotel, dat uitgebaat wordt door de zus van wijnmaker Günter Conzen. De kamers in het hotel zijn ruim en comfortabel en dat aan zeer voordelige tarieven. Er heerst zo’n gemoedelijke en familiale sfeer in hotel Moselterrasse dat je er maar al te graag naar terugkeert. Voor mij is het een jaarlijkse uitstap geworden en het is telkens weer genieten.

Neem zeker ook de tijd om de dorpskern van Eller te verkennen. Klein maar fijn! Ik volg het wandelpad dat zich afsplitst van de pittoreske Brunnenstraße en loop richting de hoger gelegen wijngaarden. Ik geniet van de vele vergezichten over de Moezelvallei, terwijl de kerktoren van Ediger steeds beter in beeld komt.

Een pittoresk steegje in Eller
Eén van de pittoreske steegjes in Eller
De wandelweg tussen Eller en Ediger loopt dwars door de wijngaarden
De wandelweg tussen Eller en Ediger loopt dwars door de wijngaarden

Vakwerkhuizen spotten in Ediger

Vervolgens wandel ik het dorp Ediger binnen via de oude stadspoort, die verbonden is met de prachtige Sint-Martinuskerk. Neem zeker eens een kijkje binnen in de kerk, het is de moeite waard. Je vindt er een aantal bijzondere beelden uit een ver verleden. De vakwerkhuizen in Ediger zijn veelal in het rood en wit geschilderd, net zoals de kerk. Elke foto die je neemt lijkt wel een postkaart. Je botst werkelijk op het ene fotogenieke plaatsje na het andere.

Vakwerkhuizen in Ediger
Vakwerkhuizen in Ediger
Quote Goethe: das Leben ist viel zu kurz um schlechten Wein zu trinken
Ediger-Eller staat alom bekend om z’n wijnbouw

Ediger telt een aantal gezellige restaurants. Mijn favoriet is de Sint-Martinuskeller, waar je typische Duitse gerechten kan bestellen in een historisch keldercomplex, de zogenaamde ‘Gewölbekellern’. De inrichting is er authentiek, hetgeen de kelders een warme sfeer aandoet. Op donderdag en vrijdag wordt er onder andere vers gerookte forel geserveerd. Je reserveert best telefonisch. De tafeltjes zijn er namelijk zeer gewild, vooral in het zomerseizoen.

Wandeltip: de Calmont Klettersteig

Net buiten de dorpskern van Eller ligt het vertrekpunt van de Calmont Klettersteig, een avontuurlijk wandelpad hoog boven de Moezel. Met een hellingsgraad tot wel 65% vergt de Calmont best wat klimwerk. Een leukere workout vind je haast niet: klimmen en klauteren op een wijnberg. Je hebt voor de wandeling geen speciale klimuitrusting nodig, stevig schoeisel volstaat. Lees het volledige wandelverslag op mountainreporters.com.

Calmont Klettersteig
Ladders helpen je de rotsen op
Het uitzicht over de Moezel vanaf het Gipfelkreuz
Het uitzicht over de Moezel vanaf het Gipfelkreuz op de top van de Calmont

Isabel

One Reply to “Ediger-Eller: charmant wijndorp aan de Moezel”

  1. Supertof om te lezen… en om zeker eens te proberen 👍 bedankt voor de tips 😍

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.