Site Loader

Het Duitse plaatsje Ediger-Eller is schilderachtig gelegen aan de oevers van de Moezel en aan de voet van de steilste wijnberg van Europa, de Calmont. De talrijke vakwerkhuizen en de gemoedelijke sfeer maken Ediger-Eller tot één van de charmantste wijndorpen van de streek. De Moezelstreek staat vooral bekend om de zoete Riesling wijn. Het vormt een perfecte bestemming voor een weekendtrip. In dit artikel ontdek je een korte wandelroute door Ediger-Eller, dat in feite twee dorpskernen telt: Ediger en Eller. Beiden hebben een rijk verleden.

Vakwerkhuizen in Ediger

Je kan je wagen parkeren in het dorpje Eller, langs de Moselweinstraße vind je een aantal gratis parkeerplaatsen. In dezelfde straat ligt ook de wijnmakerij van familie Conzen. Hier kan je van april tot Allerheiligen wijn proeven in een gezellige ‘weinstube’. In het naastgelegen café Moselterrasse kan je dan weer terecht voor een heerlijk stukje ‘kuchen’ (taart) met uitzicht op de Moezel. Perfekt, oder? Je kan hier ook logeren. De kamers in het hotel zijn ruim en comfortabel en dat aan zeer voordelige tarieven. Ga naar de website voor meer info.

Wanneer je door de Bachstraße wandelt, in de richting van de St. Hilariuskerk, krijg je een goed zicht op het dorpje Eller. Klein maar fijn! Sla rechtsaf in de mooie Brunnenstraße. Op een bepaald moment zal je aan de linkerkant een weg zien die door de wijngaarden naar het dorp Ediger leidt. Onderweg is het genieten van de vele vergezichten over de Moezelvallei, terwijl de kerktoren van Ediger steeds beter in beeld komt.

Wandelweg tussen de dorpskernen van Eller en Ediger
Kapel met klok uit de 15e eeuw

De weg gaat op een bepaald moment wat omhoog en buigt dan af naar rechts. De keuze is aan jou: klim verder omhoog naar een (nog mooier) uitzichtpunt, of daal af naar het dorp Ediger. Je wandelt het dorp Ediger binnen via een oude stadspoort, die verbonden is met de prachtige St. Martinuskerk. Neem zeker eens een kijkje binnen in de kerk, het is de moeite waard. Je vindt er een aantal bijzondere beelden uit een ver verleden. De vakwerkhuizen in Ediger zijn veelal in het rood en wit geschilderd, net zoals de kerk. Elke foto die je neemt lijkt wel een postkaart. Je botst werkelijk op het ene fotogenieke plaatsje na het andere. Omdat Ediger zo’n klein dorpje is, kom je er vanzelf wel uit, zonder plannetje of route.

Ediger telt een aantal gezellige restaurants. Mijn favoriet is de Sint-Martinuskeller, waar je typische Duitse gerechten kan bestellen in een historisch keldercomplex, de zogenaamde ‘Gewölbekellern’. De inrichting is er authentiek, hetgeen de kelders een warme sfeer aandoet. Op donderdag en vrijdag wordt er onder andere vers gerookte forel geserveerd. Je reserveert best telefonisch. De tafeltjes zijn er namelijk zeer gewild, vooral in het zomerseizoen.

Ediger-Eller staat bekend om de wijnbouw
Restaurant ‘Sint-Martinuskeller’ in Ediger

Om terug te keren naar het dorp Eller, kan je het wandel- en fietspad volgen naast de Moezel. Na een tiental minuten stappen sta je alweer in Eller. Je zal met deze wandelroute niet zoveel kilometers op de stappenteller hebben staan op het einde van de dag, maar de accu van je fototoestel zal vermoedelijk wel flink gedaald zijn! Het is een vermakelijke route, ideaal om in de (na)zomerse maanden te stappen.

Isabel

One Reply to “Ediger-Eller: charmant wijndorp aan de Moezel”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.