Goslar is een stad in de Duitse deelstaat Nedersaksen, op zo’n 580 kilometer van Brussel. In de binnenstad kan je meer dan 1000 vakwerkhuizen spotten, die doorgaans rijkelijk versierd zijn met houten ornamenten en spreuken. Let zeker op de details! De historische binnenstad van Goslar werd samen met de mijnen van Rammelsberg opgenomen op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Perfect voor iedereen die een stedentripje wil plannen in Duitsland, maar niet over de koppen wil lopen. Alternatieve citytrip: check!

De historische binnenstad: enkele highlights
De mijnbouw in en rond Goslar heeft de stad heel wat welvaart gebracht en dat is er duidelijk aan te zien op het marktplein. Zo sieren barokke keizersbeelden de gevel van Hotel Kaiserworth, een voormalig gildehuis. Die term gaat terug tot in de middeleeuwen. Een gildehuis was als het ware een vergaderplaats voor het bestuur van een bepaalde beroepsvereniging (een gilde). Centraal op het marktplein bevindt zich ook nog een fontein met een goudkleurige adelaar, de ‘Marktbrunnen’. De adelaar is het stadwapen van Goslar.

De Marktkirche is de belangrijkste protestantse kerk van de stad en valt vooral op omwille van z’n twee ongelijke torens. De noordelijke toren brandde af in 1589 en werd vervolgens op een andere manier heropgebouwd, met een open koepel. De noordelijke toren is dagelijks toegankelijk voor bezoekers (tussen 11 u en 17 u). Na 218 treden wacht je een mooi uitzicht over de stad en het omringende landschap. Het imposante bouwwerk dat je ziet aan de rand van de binnenstad is het keizerlijk paleis (de Keizerpalts). In de middeleeuwen fungeerde het als verblijfplaats voor koningen en keizers.
Mijn favoriete plek in de binnenstad is het lieflijke pleintje Frankenberger Plan. De oude fontein in het midden van het plein wordt omgeven door prachtige vakwerkhuizen. Wandel zeker ook eens naar de oude stadspoort van Goslar, ‘Das Breite Tor’, aan de andere kant van de stad.

De Rammelsbergmijnen
Wanneer je naar Goslar reist, mag een bezoek aan de Rammelsberg niet ontbreken. Vooral de ertsmijnen die diep in de berg verscholen liggen, zijn bijzonder interessant. De mijnsite was meer dan 1000 jaar actief en werd gesloten in 1988. Nu dient de site als museum. De prijs van je toegangsticket varieert van het aantal rondleidingen dat je wil volgen. Wil je enkel het museum bezoeken, dan volstaat een dagticket van 9 euro. Je kan er echter ook voor opteren om één of meerdere rondleidingen te volgen, hetgeen je bezoek wat doet oplopen in prijs. Maar dat is het zeker waard! Ik koos voor een rondrit met de ‘Grubenbahn’, dat is het mijntreintje van weleer. Vroeger bracht het de mijnwerkers naar hun ondergrondse werkplek, dwars door de koude en donkere mijntunnels. Nu bezorgt het rammelende treintje de bezoekers een onvergetelijke belevenis. Oh ja, en vergeet zeker de mijnwerkersgroet niet uit te spreken bij het betreden van de mijn: ‘Glück auf’! Dan kan er niets meer misgaan.

Eten en drinken in Goslar
De Maltermeister Turm torent uit boven de mijngebouwen van Rammelsberg. De toren maakt deel uit van een restaurant, maar werd aanvankelijk gebouwd om de mijnen te bewaken van bovenaf. Het restaurant beschikt over een panoramisch terras, van waar je uitkijkt over de daken van Goslar. Een aanrader bij helder weer! Je kan het restaurant gemakkelijk bereiken met de wagen.
Blijf je liever in het centrum om te dineren, ga dan zeker naar het Brauhaus. Zoals de naam al doet vermoeden, is dit een brouwerij met aansluitend restaurant. Er staan diverse specialiteiten uit de Harz op de kaart, zoals een ovenaardappel met kwark.

Logeertip
Samen met mijn partner logeerde ik in het Romantik Hotel Alte Münze, een 4-sterrenhotel op een boogscheut van het marktplein. De voorgevel in vakwerkstijl is één van de mooiste van de Marktstraße. De naam ‘Oude Munt’ verwijst naar de productie van munten. Goslar had in de middeleeuwen namelijk het recht om munten te slaan, iets wat fel begeerd was in die tijd. De muurschildering in de Münzestraße, aan de zijkant van het hotel, verwijst hier eveneens naar. Het hotel is bijzonder sfeervol en authentiek ingericht. Het oudste deel van het hotel werd gebouwd in 1509!
