Site Loader

Goslar is een stad in de Duitse deelstaat Nedersaksen, op zo’n 580 kilometer van Brussel. Gezien z’n locatie vormt de stad de ideale uitvalsbasis voor wandeltochten in het Harzgebergte. In de binnenstad kan je meer dan 1000 vakwerkhuizen spotten uit een ver verleden. Doorgaans zijn deze rijkelijk versierd met houten ornamenten en spreuken. Het zit ‘m in de details! De historische binnenstad van Goslar werd samen met de mijnen van Rammelsberg opgenomen op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

De historische binnenstad: enkele highlights

Dat de mijnbouw in en rond Goslar de stad heel wat welvaart heeft gebracht, is nog goed zichtbaar op het marktplein. Zo sieren de barokke keizersbeelden de gevel van Hotel Kaiserworth, een voormalig gildehuis. Die term gaat terug tot in de middeleeuwen. Een gildehuis was als het ware een vergaderplaats voor het bestuur van een bepaalde beroepsvereniging (een gilde). Centraal op het marktplein bevindt zich een fontein met goudkleurige adelaar, de ‘Marktbrunnen’. De adelaar is het stadwapen van Goslar.

Recht tegenover het stadhuis kan je op bepaalde tijdstippen een figuren- en klokkenspel aanschouwen. Elke dag (om 9 u, 12 u, 15 u en 18 u) komen er een aantal figuren tevoorschijn die de geschiedenis van de mijnbouw uitbeelden. Leuk om eens gezien (en gehoord) te hebben.

Het figuren- en klokkenspel op de markt

Nabij het marktplein staat de Marktkirche, de belangrijkste protestantse kerk van de stad. Opvallend zijn vooral de twee ongelijke torens. Oorspronkelijk waren de torens identiek. De noordelijke toren brandde echter af in 1589 en werd vervolgens op een andere manier heropgebouwd, met een open koepel. De noordelijke toren is dagelijks toegankelijk voor bezoekers (tussen 11 u en 17 u). Na 218 treden wacht je een mooi uitzicht over de stad en het omringende landschap. De toegangsprijs bedraagt slechts enkele euro’s.

Een imposant bouwwerk aan de rand van de binnenstad is het keizerlijk paleis (de Keizerpalts). In de middeleeuwen fungeerde het als verblijfplaats voor koningen en keizers. Vandaag de dag kan je er echter ook als gewone burger een bezoekje brengen.

Het uitzicht over de stad en het keizerlijk paleis vanaf de Marktkirche

Hoe imposant de Keizerpalts ook is, mijn favoriete plek in de binnenstad is toch het lieflijke pleintje Frankenberger Plan. De oude fontein in het midden van het plein wordt omgeven door prachtige vakwerkhuizen. Wandel zeker ook eens naar de oude stadspoort van Goslar, ‘Das Breite Tor’, aan de andere kant van de stad.

Frankenberger Plan

De Rammelsbergmijnen

Wanneer je naar Goslar reist, mag een bezoek aan de Rammelsberg niet ontbreken. Vooral de ertsmijnen die diep in de berg verscholen liggen, zijn bijzonder interessant. Ze hebben een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van Goslar. De mijnsite was meer dan 1000 jaar actief en werd gesloten in 1988. Nu dient de site als museum. De prijs van je toegangsticket varieert van het aantal rondleidingen dat je wil volgen. Wil je enkel het museum bezoeken, dan volstaat een dagticket van 9 euro. Je kan er echter ook voor opteren om één of meerdere rondleidingen te volgen, hetgeen je bezoek wat doet oplopen in prijs. Maar dat is het zeker waard! Ik koos voor een rondrit met de ‘Grubenbahn’, dat is het mijntreintje van weleer. Vroeger bracht het de mijnwerkers naar hun ondergrondse werkplek, dwars door de koude en donkere mijntunnels. Nu bezorgt het rammelende treintje de bezoekers een onvergetelijke belevenis. Oh ja, vergeet de mijnwerkersgroet niet uit te spreken bij het betreden van de mijn: ‘Glück auf’! Dan kan er niets meer misgaan.

Rammelsberg

Eten en drinken in Goslar

De Maltermeister Turm torent uit boven de mijngebouwen van Rammelsberg. De toren werd aanvankelijk gebouwd om de mijnen te bewaken van bovenaf. Later zou de toren de klokken geluid hebben bij het begin van elke nieuwe werkdienst. Nu maakt de toren deel uit van een restaurant. Het restaurant beschikt over een panoramisch terras, van waar je uitkijkt over de daken van Goslar. Een aanrader bij helder weer! Je kan het restaurant gemakkelijk bereiken met de wagen.

Blijf je liever in het centrum om te dineren, ga dan zeker naar het Brauhaus. Zoals de naam al doet vermoeden, is dit een brouwerij met aansluitend restaurant. Er staan diverse specialiteiten uit de Harz op de kaart, zoals een ovenaardappel met kwark.

Het panoramisch terras van restaurant Maltermeister Turm

Logeertip

Samen met mijn partner logeerde ik in het Romantik Hotel Alte Münze, een 4-sterrenhotel op een boogscheut van het marktplein. De voorgevel in vakwerkstijl is één van de mooiste van de Marktstraße. De naam ‘Oude Munt’ verwijst naar de productie van munten. Goslar had in de middeleeuwen namelijk het recht om munten te slaan, iets wat fel begeerd was in die tijd. De muurschildering in de Münzestraße, aan de zijkant van het hotel, verwijst hier eveneens naar. Het hotel is bijzonder sfeervol en authentiek ingericht. Het oudste deel van het hotel werd gebouwd in 1509!

Hotel Alte Münze

Isabel

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.