Site Loader

Wernigerode is een vakwerkstadje gelegen aan de voet van het Harzgebergte in Duitsland. ‘De bonte stad van de Harz’ heeft alles wat je nodig hebt om je in een sprookje te wanen. Een kleurrijk stadhuis, een middeleeuws kasteel dat waakt over de stad en een nostalgische stoomtrein die door de omliggende, donkere wouden tuft. Geen wonder dat de Harz omgeven wordt door duivelse legendes.

Het marktplein van Wernigerode

Eén van de mooiste stadhuizen van Europa

Nadat het oorspronkelijke stadhuis in 1528 vernield werd door een stadsbrand werd het speelhuis op het marktplein in gebruik genomen als ‘rathaus’. Een sterk staaltje Duitse vakwerkarchitectuur is het. De twee spitse torens geven het gebouw een sprookjesachtige uitstraling. In het toeristisch infokantoor kan je een begeleide stadswandeling boeken, eventueel zelfs met bezoek aan het historische stadhuis.

Een ruime keuze aan museumbezoeken

Zelfs op een regenachtige dag zal je je niet snel vervelen in Wernigerode. Er zijn tal van musea die het bezoeken waard zijn, zoals het brandweermuseum of het luchtvaartmuseum. Een ‘specialleke’ is museum Schiefes Haus. Het scheve huis, achter het stadhuis, is één van de meest opvallende vakwerkhuizen dat met een hellingsgraad van 7° nog schever staat dan de toren van Pisa. Gek, toch!? Voor de toegangsprijs van één euro leer je alles over de geschiedenis van dit bouwwerk. Amper een honderdtal meter verderop ligt het kleinste vakwerkhuis, dat eveneens bezocht kan worden.

Rathaus Wernigerode
Rathaus Wernigerode
Museum Schiefes Haus
Museum Schiefes Haus

Castle on the hill

Vanaf de binnenstad kan je het kasteel van Wernigerode te voet bereiken of met de Bimmelbahn. De Bimmelbahn is een treintje dat meermaals per dag van en naar het kasteel rijdt. De vertrekplaats situeert zich achter het stadhuis. Wie de weg te voet aflegt, mag rekenen op een korte maar stevige klim aangezien Schloss Wernigerode hoog uittorent boven de stad. Of zoals Ed Sheeran het zou bezingen: ‘the castle on the hill’. Eens je boven aankomt, word je beloond met een schitterend uitzicht over Wernigerode en het omliggende Harzgebergte. In de verte zie je zelfs de Brocken, niet te missen met z’n ronde bergtop. Voor een nog weidser uitzicht klim je naar het uitzichtpunt op de Agnesberg, tevens één van de stempelposten van de Harzer Wandernadel.

Het uitzicht over Wernigerode vanaf het kasteel
Het uitzicht over Wernigerode vanaf het kasteel
Het binnenplein van het kasteel
Het binnenplein van het kasteel

Het kasteel van Wernigerode is toegankelijk voor het publiek. Je start je bezoek op de binnenplaats van het kasteel en wandelt vervolgens door verschillende binnenruimtes, waardoor je een impressie krijgt van het middeleeuwse kasteelleven. Je vertrekt vanaf de binnenplaats van het kasteel en wordt vervolgens langs verschillende binnenruimtes. De meest indrukwekkende ruimte is de feestzaal, met grote wandschilderijen en een rijkelijk gedekte eettafel. Wat moet het bijzonder geweest zijn om hier aan tafel te mogen schuiven. De toegangsprijs (anno 2021) bedraagt 7 euro voor een volwassene. Binnen in het kasteel mogen er geen foto’s gemaakt worden. Een reden te meer om zelf eens te gaan kijken dus.

Het uitzichtpunt op de Agnesberg
Het uitzichtpunt op de Agnesberg

Een magische treinrit

In de Harz rijden er nog dagelijks stoomtreinen over de ‘Harzer Schmalspurbahnen’ (HSB). Dat is een netwerk van zogenaamde smalsporen, die met een spoorbreedte van 1 meter smaller zijn dan gewone sporen. Wanneer je op vakantie bent in de Harz mag een ritje met zo’n historische stoomtrein gewoon niet ontbreken. Ik ging voor het eerst aan boord van de Brockenbahn in de winter van 2019 en denderde toen dwars door een indrukwekkend winterlandschap… wauw! Benieuwd naar meer foto’s? Of wil je zelf graag eens aan boord gaan? In dit artikel vind je alle info die je nodig hebt voor jouw daguitstap.

De Brockenbahn arriveert in Schierke
De Brockenbahn arriveert in Schierke

Een ontmoetingsplaats voor heksen

In de 16e en 17e eeuw hebben er in Harz heel wat heksenvervolgingen plaatsgevonden, net zoals in andere delen van Europa. Het ging om vrouwen die weduwe waren en die een goede kennis hadden van planten en kruiden. Ze werden veroordeeld tot de brandstapel omdat ze ervan verdacht werden een pact te hebben gesloten met de duivel. Ik herinner me nog goed het moment waarop de heksenvervolgingen aan bod kwamen in de geschiedenisles. Ik vond dit zo fascinerend!

Wandelroutes op de top van de Brocken
Nationaal park Harz is een wandelwalhalla: verschillende wandelroutes leiden naar de Brocken

Een legende die leeft in de Harz is dat de Brocken een nachtelijke ontmoetingsplaats was voor heksen, waar ze op bokken en bezems naartoe vlogen om de zwarte kunsten te beoefenen. Op de top van de Brocken kan het er al eens onstuimig aan toe gaan: van felle rukwinden tot dichte mist. De extreme weersomstandigheden zetten de eeuwenoude legendes alvast kracht bij. Nieuwsgierig geworden naar het oude volksgeloof in deze streek? Dan moet je zeker eens naar de Harz reizen in het begin van de lente. In de nacht van 30 april op 1 mei komt men hier de deur uit om het zogenaamde Walpurgisfeest te vieren.

Baumkuchen smullen

Aan de stadsrand van Wernigerode ligt het Baumkuchenhaus. In dit felgekleurde bouwwerk vindt de productie van de ‘Harzer Baumkuchen’ plaats. De ronde laagjescake doet denken aan de groeiringen van een boom, vandaar de term ‘baumkuchen’ (of letterlijk vertaald boomtaart). De bereiding van deze cake wijkt enigszins af van deze van klassieke taarten en cakes. Zo wordt de baumkuchen laagje per laagje gebakken, aan een soort van ronddraaiend spit. Hoe dat precies in zijn werk gaat, kan je met je eigen ogen zien tijdens het ‘schaubacken’ (elke vrijdag- en zaterdagnamiddag). In de taverne geniet je van een koffie met een stukje cake erbij. Je kan kiezen tussen verschillende variëteiten, net als in de shop.

Schaubacken op vrijdag- en zaterdagnamiddag
Schaubacken op vrijdag- en zaterdagnamiddag
Baumkuchenhaus Wernigerode
Baumkuchenhaus Wernigerode

Logeertip Wernigerode: Hotel Altora

In Hotel Altora, dat vlakbij het station van de Harzer Schmalspurbahnen gelegen is, zie je de Brockenbahn voorbij denderen tijdens je ontbijt. Tijdens een diner in Restaurant 1835, het restaurant van het hotel, wordt je drankje dan weer aan tafel gebracht met een modeltrein. Spoorwegnostalgie op z’n best. Mocht je inspiratie opgedaan hebben om zelf een modelspoor aan te leggen thuis, kan je direct een bezoekje brengen aan de modeltreinwinkel van HSB. Het hotel ligt op wandelafstand van het historisch centrum van Wernigerode dus ver hoef je er al niet voor te stappen. Niet alleen de ligging van het hotel, maar ook de warme, nostalgische sfeer maakt dat ik er graag nog eens terugkeer.

Hotel Altora in Wernigerode
Hotel Altora in Wernigerode
Restaurant 1835
Restaurant 1835

Een adresje voor potato lovers

In het centrum van Wernigerode vind je heel wat toffe restaurants. Als ik één adresje moet aanraden is het het Altwernigeröder Kartoffelhaus, waar er een heleboel aardappelgerechten op de kaart staan. Denk aan Duitse klassiekers zoals ‘Bratkartoffeln’ met spiegeleieren maar ook zuiderse variaties zoals een Grieks aardappelpannetje.

***

GERELATEERD: Onlangs kreeg ik de kans om namens het online reismagazine Mountainreporters op persreis te gaan naar Saksen-Anhalt. Het werd een fantastisch vervolg op de reizen die ik eerder al maakte in deze streek. Het volledige reisverslag lees je op mountainreporters.com.

Isabel

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.