Site Loader

Wil jij er deze winter ook graag eens tussenuit? Je denkt misschien spontaan aan een stedentripje naar Keulen of Berlijn, maar ik heb misschien nog een beter idee om een stevige portie kleur toe te voegen aan die grijze winterdagen. Trek voor een paar dagen naar Wernigerode in het noorden van Duitsland. Het kleine stadje, dat aan de voet van het Harzgebergte ligt, wordt ook wel “die Bunte stadt am Harz” genoemd, letterlijk vertaald ‘de bonte stad van de Harz’. Hiermee wordt ongetwijfeld verwezen naar de kleurrijke en bijzondere vakwerkhuizen.

Rathaus Wernigerode
Museum Schiefes Haus

1. Bewonder het sprookjesachtige stadhuis

Dat Wernigerodes Rathaus beschouwd wordt als één van de mooiste stadhuizen van Europa hoeft niet te verbazen, toch? WAUW!

Het gebouw zou in de Middeleeuwen dienst gedaan hebben als zogenaamd ‘Speelhuis’ d.w.z. een plaats waar festiviteiten en theatervoorstellingen georganiseerd werden. Het werd omgebouwd tot stadhuis nadat het oorspronkelijke stadhuis vernield werd door een stadsbrand in 1528. Bij die verbouwingen werden o.a. de klokkentorens op het dak geplaatst. Ter info: Het toeristisch informatiepunt situeert zich in het verlengde van het stadhuis.

Op de historische marktplaats vind je naast het stadhuis ook nog de ‘Wohltäterbrunnen’, en dàt is niet zomaar een fontein. Het is een eerbetoon aan de weldoeners van de stad. De vergulde wapenschilden verwijzen stuk voor stuk naar mensen die zich ingezet hebben voor Wernigerode.

2. Slenter door de charmante kasseistraten

… en geef je ogen de kost. Tal van vakwerkhuizen geven kleur aan de historische binnenstad.

3. Museum Schiefes Haus

Vergeet Pisa … Een originele foto maak je bij het scheefgezakte huis in Wernigerode!

Het scheve huis is één van de meest opvallende vakwerkhuizen dat met een hellingsgraad van 7° nog schever staat dan de toren van Pisa. Ja, je leest het goed!

Je kan het scheve huis bezoeken van dinsdag tot zondag (11 – 17u).  Er is een klein museum gevestigd dat je de geschiedenis van het bouwwerk vertelt aan de hand van een video en foto’s. Ondanks je vrij snel door de informatie heen bent (die trouwens enkel in het Duits beschikbaar is), raad ik je aan het scheve huis niet links te laten liggen. Voor de lage toegangsprijs van één euro moet je de scheefheid gewoon zelf eens voelen. Het scheve huis ligt meteen achter het stadhuis.

4. Bezoek Schloss Wernigerode

Schloss Wernigerode torent hoog uit boven de stad. Je kan het kasteel makkelijk te voet bereiken vanaf de binnenstad. Het is bergop maar zeker wel doenbaar. Het kan natuurlijk zijn dat je al genoeg kilometers in de benen hebt. In dat geval zijn er leuke alternatieven, zoals de Bimmelbahn of de Schlossbahn. De gele Bimmelbahn vertrekt achter het stadhuis ( Marktstraße 9) en rijdt meermaals per dag van en naar het kasteel. De Schlossbahn heeft meerdere vertrekpunten.

Schloss Wernigerode werd ooit opgetrokken als middeleeuwse burcht, maar werd een aantal keer verbouwd doorheen de geschiedenis tot het romantische slot dat het nu is. Stap terug in de tijd en bezoek het kasteel. Check de officiële website voor meer informatie over openingstijden en prijzen.

Het uitzicht vanaf Schloss Wernigerode. Op de achtergrond zie je de Brocken, niet te missen met z’n ronde, besneeuwde bergtop.

5. Uitzichtspunt Agnesberg

Uitzichtspunt Agnesberg

Lijkt wel een postkaart, niet!? Vanaf het kasteel doe je er helemaal niet zo lang over om naar dit uitzichtspunt op de Agnesberg te wandelen (51° 49′ 48.11″ N, 10° 47′ 52.66″ E). Je kijkt er niet alleen uit over de stad, maar ook over het kasteel en het omliggende gebergte. Het is de korte (maar krachtige) klim absoluut waard!

6. Baumkuchen smullen

Nog een bezoekje waard is het ‘baumkuchenhaus’, gelegen aan de stadsrand van Wernigerode. Daar vindt de productie van de ‘Harzer baumkuchen’ plaats, een plaatselijke lekkernij. De ronde laagjescake doet denken aan de groeiringen van een boom, vandaar de term ‘baumkuchen’ of boomtaart. De bereiding van deze cake wijkt enigszins af van deze van klassieke taarten en cakes. Zo wordt de baumkuchen laagje per laagje gebakken, aan een soort van spit dat ronddraait.

Elke vrijdag- en zaterdagnamiddag (14 – 16u) worden er in het Baumkuchenhaus demonstraties gegeven. Dan kan je zien hoe de cake gemaakt wordt en stukjes van het warme gebak proeven. De geur tijdens het ‘schaubacken’ is on-weer-staan-baar! Heb je daarna zin gekregen in een groter stuk, dan kan je in de taverne verder smullen en voor wie er dan nog geen genoeg van krijgt, is er de shop. Guillty! Ik ben naar huis teruggekeerd met een heuse voorraad Baumkuchen.

7. Stap op de Brockenbahn

In de Harz rijden er nog dagelijks stoomtreinen over de ‘Harzer Schmalspurbahnen’. Dat is een netwerk van zogenaamde smalsporen, die met een spoorbreedte van 1 m smaller zijn dan gewone sporen. Er zijn 3 trajecten mogelijk op dit netwerk. Ik koos voor de Brockenbahn en denderde dwars door het indrukwekkende winterlandschap. Spontaan waande ik mij aan boord van de mysterieuze Polar Express, vroeger één van mijn favoriete kerstfilms. Het eindstation van de Brockenbahn mag dan wel niet de Noordpool zijn (al zou je het geloven als je al die sneeuw ziet!), de rit is minstens even magisch. De Brockenbahn brengt je vanuit Wernigerode of het hoger gelegen Drei Annen Hohne naar de top van de Brocken. Lees alles over deze magische treinrit in mijn volgende blogpost!

De Brockenbahn: met een historische stoomtrein naar de Brocken (1141 m)

8. Logeertip: Hotel Altora

Mijn partner en ik logeerden in Hotel Altora, dat schuin tegenover het station van de Harzer Schmalspurbahnen gelegen is. Lekker handig dus als vertrekpunt voor je daguitstap met de Brockenbahn! Daarnaast ligt het hotel ook op wandelafstand van het historisch centrum van Wernigerode. Na zo’n 10 minuutjes stappen sta je al op het marktplein. Niet alleen de ligging van het hotel, maar ook de warme, nostalgische sfeer maakt dat ik er graag nog eens terugkeer.

Ga naar de website van Hotel Altora voor meer informatie betreffende faciliteiten en prijzen.

9. Restaurant 1835

Ga zeker ook eens dineren in het restaurant van Hotel Altora, Restaurant 1835. Vanuit het restaurant kan je toekijken hoe de stoomtreinen worden bijgevuld met kolen en klaargestoomd worden voor vertrek. Als je drankje dan ook nog eens aan tafel wordt gebracht met een modeltrein, dan is de ervaring helemaal compleet! Je reserveert je tafel best op voorhand.

Was je nog geen treinliefhebber, dan is de kans groot dat je dat wel bent na je bezoek aan de Harz!

10. Altwernigeröder Kartoffelhaus

Voor mij persoonlijk gaat er niets boven lekkere boerenkost. In Wernigerode vind je dat in het Altwernigeröder Kartoffelhaus, waar er een heleboel aardappelgerechten op de kaart staan. Simpel, maar overheerlijk!

Isabel

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.