Site Loader

De champagnestreek is gelegen in het noorden van Frankrijk. In de stad Reims, de hoofdstad van champagne, vind je meerdere grote champagnehuizen, net zoals in Epernay. Denk maar aan Moët & Chandon, Mercier en Champagne De Castellaene. Een bezoek aan dergelijke grote namen zal je niet snel vergeten. Je wordt er haast verblind door alle rijkdom om je heen. Voor een meer authentieke beleving moet je echter naar het platteland trekken. Wandel door de slapende, Franse dorpjes en ga langs bij een aantal lokale ‘champagneboeren‘. Ze zijn begeesterd door hun vak en vertellen je met veel plezier over het productieproces van champagne. Je hebt op verschillende plekken in de regio een schitterend uitzicht over de glooiende heuvels en wijngaarden.

Uitkijken over de vallei van de Marne

Hautvillers

Een bezoek aan het pittoreske dorpje Hautvillers mag absoluut niet ontbreken aan je reis door de champagnestreek. Hautvillers is namelijk het geboortedorp van Dom Pérignon, een benedictijner monnik die in de 17e eeuw keldermeester was in de plaatselijke abdij. Hij wordt vaak ‘de vader van de champagne genoemd’. Hij was echter niet de ontdekker van de sprankelende wijn, zoals wel eens gezegd wordt. Wel heeft hij het champagneproces geoptimaliseerd. De abdij van Hautvillers is in het bezit van het prestigieuze champagnehuis Moët et Chandon en is niet toegankelijk voor het publiek. De oude abdijkerk is wel vrij toegankelijk. Je vindt er onder andere de grafsteen van Dom Pérignon. Achter de abdij, langs de Rue de l’Aubrois, zijn er enkele picknickbanken te vinden met een magnifiek uitzicht over de vallei van de Marne. Volg je deze weg verder, dan kom je bij een uitkijkpunt over de stad Epernay. Neem zeker ook de tijd om de gezellige dorpskern van Hautvillers te ontdekken. Opvallend zijn de smeedijzeren uithangbordjes aan de huizen. Bij Champagne Tribaut, aan de rand van het dorp, kan je de verschillende cuvées proeven in een vernieuwde degustatiezaal met uitzicht over de wijngaarden.

Eén van de vele smeedijzeren uithangborden in de dorpskern van Hautvillers

Champagne Vincent Gobert

4 kilometer verderop ligt het dorpje Romery. Hier vind je het familiebedrijf van Vincent Gobert en z’n ‘bouteille géante’. Deze stalen constructie, die 12 meter hoog is, dient in de zomer als degustatieruimte. Best uniek! Je hebt er ook weer een mooi uitzicht.

De ‘bouteille géante’ van Champagne Vincent Gobert

Champagne, onbetaalbaar? Niet per sé! Natuurlijk zal je bij de prestigieuze champagnehuizen zoals Moët et Chandon enkele dure flesjes vinden en kunnen de rondleidingen eveneens oplopen qua prijs. Bij de kleinere champagnehuizen vallen de prijzen doorgaans goed mee. Reken hierbij op gemiddelde prijzen tussen de 14 en 20 euro voor een fles brut, uitgezonderd van speciale edities.

Ville-Dommange

Net buiten de dorpskern van Ville-Dommange ligt de oude kapel van Saint-Lié bovenop een heuvel. Er wordt ook wel gesproken over de ‘Montagne de Reims’, dit is een heuvel ten zuiden van Reims waarop wijn wordt verbouwd. Je hebt er een schitterend uitzicht over de omgeving. Haal dat picknickdekentje maar boven! Op deze plek start trouwens ook een boeiende rondleiding: de champagne tour van Champagne Marie Senellart. Een absolute aanrader! Sophie Senellart laat je kennismaken met het werk op de wijngaard, iets wat zelden aan bod komt tijdens klassieke rondleidingen. Daarna breng je een bezoek aan een ‘coopérative’ in de buurt. Deze term slaat op een wijnmakerij die de druiven van verschillende druiventelers verwerkt. Sophie baat ook een gîte uit: ‘le clos de la tourelle’. De gîte is gevestigd in een historisch pand aan de kerk van Arcis-le-Ponsart. Dit dorp ligt op zo’n halfuur rijden van Ville-Dommange.

Le Phare de Verzenay

Een vuurtoren in de Champagnestreek, huh? Wat doet die daar!? Wel, Joseph Goulet liet deze vuurtoren in 1909 bouwen om zijn champagne te promoten, een opmerkelijke reclamestunt. Aan de voet van de vuurtoren was er vroeger een restaurant met theater gevestigd. ’S Nachts verlichtte de toren de omringende wijngaarden. Het was dus een ontmoetingsplaats voor mensen uit de buurt. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de vuurtoren gebruikt als observatiepost. Op heden fungeert het gebouw als een museum en uitkijktoren. Je betaalt 9 euro voor beiden. Een bezoek aan de uitkijktoren (zonder het museum) kost slechts 3 euro – prijzen anno 2020. Ga naar de website om de meest actuele openingstijden te raadplegen.

De wandelpromenade naar de vuurtoren

Chamery

Het dorpje Chamery is pittoresk gelegen te midden van de glooiende champagneheuvels, tussen Reims en Epernay. Ik heb hier gelogeerd in een klein hotel: ‘Dans les vignes’. En ik kan je verzekeren, het heeft z’n naam niet gestolen! Vanaf de ontbijtzaal en het terras heb je een magnifiek uitzicht over de wijngaarden. Op deze plek naar de ondergaande zon kijken met een glaasje champagne erbij… Dat is genieten. Op vraag kan je een rondleiding volgen door de kelders van Champagne Bonnet-Ponson, het champagnemerk dat bij het hotel hoort.

In de kelders van Champagne Bonnet-Ponson
Hotel ‘dans les vignes’ in Chamery

Let’s go on a roadtrip

De champagnestreek leent zich perfect voor een korte roadtrip. Vanaf Brussel bereik je Epernay in zo’n 3 uur tijd. Eens je aangekomen bent in de champagnestreek hoef je nooit ver te rijden om het volgende dorp (of het volgende champagnehuis 😉) te bereiken. Let op: drinken en rijden is een dodelijke combinatie! Zorg dat je voor je roadtrip door de champagnestreek een BOB aanduidt die de bubbels liever aan zich laat voorbijgaan.

Isabel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.