Site Loader

Er lijkt simpelweg geen einde te komen aan die druilerige, natte dagen in België. Maar hoe graag we er ook even tussenuit willen glippen: noch ons budget, noch ons aantal vakantiedagen laten het toe om dit jaar nog warmere oorden op te zoeken. Gelukkig zijn er ook dichtbij huis nog heel wat leuke plekjes te vinden die schreeuwen om ontdekt te worden. Zo is er Boulogne-sur-Mer, dat met z’n vissershaven en oude, ommuurde binnenstad een veelzijdige bestemming is in het Noord-Franse departement Pas-de-Calais. Een stedentripje naar Boulogne-sur-Mer laat zich trouwens perfect combineren met een verblijf aan onze Belgische Kust. Oostende ligt slechts op anderhalf uur rijden.

De koepel van de basiliek van Boulogne-sur-Mer

Wandel over de oude vestigingsmuren

Boulogne-sur-Mer kent een rijke geschiedenis, die teruggaat tot in de Romeinse tijd. In het oude – en wellicht het mooiste – stadsgedeelte van Boulogne-sur-Mer kan je een wandeling maken over de dikke vestigingsmuren van de stad. De wandelroute wordt aangeduid als de ‘Promenade Charles Dickens’ en brengt je langs een aantal historische monumenten, zoals het belfort en de 13e-eeuwse burcht (op heden een museum). De verwijzing naar de Engelse schrijver Charles Dickens is overigens niet toevallig. Dickens bracht enkele zomers door in Boulogne-sur-Mer en liet zich tijdens zijn wandelingen in de zogeheten ‘bovenstad’ maar al te graag inspireren.

Dwaal rond in de ondergrondse gangen van de Notre-Dame

Niet te missen tijdens een stadswandeling door Boulogne-sur-Mer is een bezoek aan de basiliek. De Notre-Dame van Boulogne is 101 meter (!) hoog en heeft een reusachtige koepel. Een echte kolos dus, die hoog oprijst boven de oude stad. Maar wat dit bouwwerk pas écht bijzonder maakt is de ondergrondse crypte. Geen grafkelder zoals we die kennen, wel een wirwar van gangen vlak onder de basiliek met bijzondere kerkschatten, eeuwenoude muurschilderingen en een reeks historische beelden. De sfeer in de gangen is mysterieus en doet daarmee een beetje denken aan de Da Vinci Code. Zeker de moeite waard om te bezoeken! Het hele parcours is rolstoel- en buggyvriendelijk: er zijn verschillende liften die gebruikt kunnen worden, waardoor niveauverschillen geen issue meer zijn. Tip: iedere eerste zondag van de maand kan je de crypte bezoeken tegen een gereduceerd tarief. Klik hier voor de openingsuren en andere, praktische info.

Duik in de onderwaterwereld in Europa’s grootste aquarium

Aan de rand van de stad ligt Nausicaá, het Nationaal Centrum van de Zee. Trek zeker genoeg tijd uit voor je bezoek aan dit ultramoderne complex, want met een populatie van maar liefst 58 000 dieren en een diepzee-aquarium van 10.000 kubieke meter, is Nausicaá een waar onderwaterparadijs.

Nausicaa - Nationaal Centrum van de Zee in Boulogne-sur-Mer

Blikvangers bij uitstek zijn de 18-meter lange onderwatertunnel en de enorme glazen wand, die je een unieke inkijk geeft in Europa’s grootste aquarium. Hoewel de haaien zonder meer indrukkwekkend te noemen zijn, is het uiteindelijk de mantarog die met de aandacht gaat lopen. De mantarog die in Nausicaá leeft, is een echte joekel én heeft zelfs een naam – Charles. Kleiner in omvang, maar daarom niet minder bijzonder zijn onder andere de anemoonvissen, zeepaardjes en lichtgevende kwallen. Nausicaá is niet alleen een toeristische trekpleister in Boulogne-sur-Mer, die gezinnen een leuk dagje uit biedt. Het is meer dan dat. Het is ook een wetenschappelijk onderzoekscentrum en educatief platform, waar bijzondere aandacht besteed wordt aan klimaatopwarming.

Als het weer het toelaat, kan je na je bezoek aan Nausicaá nog een korte wandeling maken op het strand of de nabijgelegen dijk. In de zomermaanden moet het hier wellicht gezellig druk zijn, met watersporters en dagjestoeristen, maar nu ligt de badplaats er eerder verlaten bij. Enkele dagen geleden is hier de herfststorm Ciarán voorbij geraasd, met felle windstoten en veel regen.

Strand van Boulogne-sur-Mer

Logeertip Boulogne-sur-Mer

We brengen de nacht door in het Ibis Styles hotel ‘Centre Cathedrale’, dat vlakbij één van de oude stadspoorten ligt. De perfecte ligging dus voor een korte stedentrip, want in een mum van tijd sta je in het historische stadscentrum. Het hotel heeft 50 compacte kamers, waarvan het merendeel een schitterend uitzicht biedt op de basiliek. Voor een verfrissend drankje of een warme chocolademelk kan je terecht in de bar – die met recht en reden dé eyecather van dit Ibis Styles hotel genoemd mag worden. ’s Ochtends wordt in deze ruimte ook het ontbijtbuffet geserveerd. Good to know: recht tegenover het hotel is er gratis parkeergelegenheid en een laadpaal voor elektrische wagens.

Bar Le Cathedrale in Boulogne-sur-Mer

Eten en drinken in Boulogne-sur-Mer

Zowel in het historische stadscentrum als daarbuiten zijn er verschillende eetgelegenheden te vinden. Van klassieke Franse bistro’s tot kleinere, no-nonsense foodbars. Voor de lekkerste hamburgers van de stad ga je naar ‘Papi Henri’, zo wordt ons verteld. Een plek waar comfort food verafgood wordt. Ben je toch eerder het type dat kost wat kost vis wil eten aan de kust, dan kan je best naar één van de visrestaurants gaan in de buurt van de haven. In ‘Le Chatillon’ bijvoorbeeld schuif je samen met de zeelieden en havenarbeiders aan tafel om te smullen van dagverse maaltijden met producten recht uit de zee. Een vaste waarde in de stad sinds 1950.

Isabel

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.