Site Loader

Aan de westelijke oever van het Gardameer ligt het levendige plaatsje Limone sul Garda. Ondanks het toerisme in deze streek wist het dorp zijn authentieke charme te behouden. Een toeristische trekpleister, maar dan wel eentje met bijzonder veel flair. De citroenkassen herinneren aan de florissante citroenteelt uit het verleden, net als de souvenirs die liggen te glimmen onder de stralende zon. Ik was al snel verkocht! Jij ook?

Limone sul Garda

Citroenboomgaarden langs het Gardameer

De naam van het oude vissersdorp, Limone sul Garda, doet vermoeden dat het iets heeft met citroenen. En dat is ook zo! Nochtans zou ‘limone’ verwijzen naar het Latijnse woord ‘limes’, wat grens betekent. Het dorp lag vroeger op de grens tussen Oostenrijk en Italië. Tot 1932 was het dorp enkel bereikbaar met een boot of via een bergpad. Het was dus erg geïsoleerd en afhankelijk van de visserij en citroenteelt. Nu is dat wel even anders!

Breng zeker een bezoek aan de restanten van de hoger gelegen citroenkassen, die in de 18e eeuw gebouwd werden om de citrusvruchten te beschermen tegen de kou. ‘La Limonaia del Castel’ is van mei tot oktober dagelijks te bezoeken tegen een kleine toegangsprijs. Je leert er niet alleen meer over de geschiedenis van de citroenteelt, je hebt er ook schitterende vergezichten over het Gardameer. De citroentuinen waar je kan door flaneren, maken het bezoek compleet.

La Limonaia del Castel
La Limonaia del Castel: restanten van citroenkassen
Eén van de vele winkeltjes in Limone sul Garda
Eén van de vele winkeltjes in Limone sul Garda

In de tweede helft van de 19e eeuw ging de citroenteelt erop achteruit in de regio, mede door een schimmelziekte die de kop opstak en door de eenwording van Italië. De export van citroenen werd meer en meer op het zuiden van Italië gericht. Toch doet alles in Limone sul Garda nog denken aan de voormalige citroenteelt. Zo vind je in de souvenirwinkels tal van producten die verwijzen naar ‘het gele goud’: van citroenzeep tot limoncello.

Aperol Spritz of limoncello?

Ter hoogte van de betalende parking Multipiano begint de wandelboulevard van Limone sul Garda. Deze leidt je naar het historische centrum, langs de haven en tal van restaurants en winkeltjes. Naast de boottochten die dagelijks vertrekken vanuit de haven kan je ook zelf een motorboot huren waar je geen vaarbewijs voor nodig hebt.

Genieten van een Aperol Spritz nabij de haven.
Genieten van een Aperol Spritz nabij de haven. Cheers!
De haven van Limone sul Garda
Boten spotten langs de wandelboulevard

De eyecatcher van het historische centrum is zonder twijfel Porto Vecchio (letterlijk vertaald ‘de oude haven’). Wij waren hier rond de middag en aten lunch in Ristorante Gemma, één van de vele restaurantjes in de buurt. We wisten een plaats te bemachtigen op het terras, van waar we een mooi uitzicht hadden. Een verfrissende Aperol Spritz of een aperitief op basis van limoncello? Oh, wat hou ik van die dagen waarop de moeilijkste keuze het bestellen van je drankje is.

Een pittoresk en bloemreek steegje in Limone sul Garda
Kleurrijke bloemen en retro Vespa’s domineren de smalle steegjes rondom Porto Vecchio.
Retro Vespa
Het toonbeeld van Italiaanse flair

Wist je dat de bewoners van Limone sul Garda doorgaans een hoge levensverwachting hebben? Sommigen zijn er zelfs meer dan 100 jaar oud! De mediterrane keuken speelt hier wellicht een rol in, maar er is meer dan dat. Er werd namelijk een heilzaam eiwit ontdekt in het bloed van meerdere bewoners. Het eiwit verwijdert vet uit de slagaders, waardoor men minder risico loopt op hart- en vaatziekten. Ze dragen dus eigenlijk een levenselixir in zich mee. Hoe cool is dat!? Onder meer de jarenlange isolatie van het dorp maakte de verspreiding van het eiwit mogelijk.

Enkele tips voor een actieve vakantie

Het Gardameer biedt als vakantiebestemming de perfecte combo van cultuur en natuur. De ene dag kan je door de pittoreske dorpjes kuieren terwijl je de volgende dag dan weer een pittige bergtocht op het programma kan zetten. Een aanrader is de Sentiero del Ventrar, een uitdagend wandelpad op de Monte Baldo. Vanaf Limone sul Garda kijk je uit over deze bergketen, die het landschap typeert aan de oostelijke kant van het meer. Mijn wandelverslag lees je op mountainreporters.com.

Naast de vele wandelingen die je kan maken in de regio kan je er ook heerlijk fietsen. Een aantal jaar geleden werd het project ‘Garda by bike’ opgezet, met als doel het aanleggen van een fietspad rondom het Gardameer van maar liefst 140 kilometer lang! Het gedeelte van Limone sul Garda richting Riva del Garda is adembenemend mooi. Het pad is trouwens niet enkel voorbehouden voor fietsers, ook wandelaars mogen het betreden.

Isabel

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.