Site Loader

Zak je komende zomer af naar de regio rond Lago Maggiore, in het noorden van Italië, en wil je net als mij zoveel mogelijk zien en doen op korte tijd? Kies dan voor de Lago Maggiore Express: een bijzondere rondreis van één tot twee dagen in het grensgebied van Zwitserland en Italië. Geen klassieke rondreis met de auto deze keer, wel met trein en boot. In dit artikel ontdek je de route van de Lago Maggiore Express en zet ik ook een aantal praktische details op een rijtje.

Een boot vaart over Lago Maggiore

De Lago Maggiore Express in een oogopslag

In Domodossola, in het uiterste noorden van Italië, ga je aan boord van de Centovalli trein, die al snel na vertrek de landsgrens met Zwitserland oversteekt. Zo’n twee uur later kom je aan in Locarno , een levendige stad aan de noordelijke oever van Lago Maggiore. Daar vervolgt de reis zich naar het Italiaanse Stresa, dit keer per boot. De boottocht van Locarno naar Stresa duurt in totaal bijna drie uur. Vanaf Stresa kan je met de regionale trein terugkeren naar Domodossola, tenzij je over eigen vervoer zou beschikken.

Lago Maggiore Express route

Rit met de Centovalli trein – van Domodossola naar Locarno

De 52 kilometer lange spoorlijn Centovalli – Vigezzina verbindt het Italiaanse Domodossola met Locarno, in Zwitserland. ‘Centovalli’ is trouwens Italiaans voor honderd valleien, en daarmee wordt niets te veel beloofd. De route gaat over spectaculaire bruggen en door diepgroene dalen. Een landschap dat in alle jaargetijden weet te verbazen. De treinrit over de Centovalli – Vigezzina spoorlijn wordt dan ook als één van de mooiste treinreizen van Europa beschouwd. Naast de schitterende natuur die aan je raam voorbijschuift, kom je ook langs een aantal pittoreske dorpjes zoals Re en Intragna. Je ontdekt de volledige route hier.

Op verkenning in Locarno

Voor je aan de boottocht over Lago Maggiore begint, breng je idealiter een paar uur door in Locarno, dat met z’n milde klimaat en 2300 zonuren per jaar een zonovergoten bestemming is in het kanton Ticino. Hoewel je je geografisch gezien in Zwitserland bevindt, ademt alles hier Italië. En dat ligt niet alleen aan de Italiaanse taal, tevens de voertaal in deze regio. Nee, het zijn vooral de gerechten op de menukaart en de in rijtjes geplante palmbomen die een mediterrane uitstraling geven aan de stad.

Haven Locarno
Wandelpromande Locarno

Boottocht over Lago Maggiore – van Locarno naar Stresa

In de late namiddag ga je aan boord van één van de veerboten van de rederij ‘Navigazione Laghi’, voor een rondvaart over Lago Maggiore. Lago Maggiore is een heel groot en langgerekt meer dat zich uitstrekt over Italië en Zwitserland. Aan de oevers van het meer liggen charmante dorpjes, terwijl zich op de achtergrond de contouren aftekenen van een machtig berglandschap. De veerboot stopt op verschillende plaatsen, waaronder ook in Cannobio en Intra. Om het maximum uit je dagreis te halen, is het aan te raden om pas van boord te gaan in Stresa, of zelfs nog iets verder in Arona.  Net voor de boot aankomt in Stresa vaar je nog langs de Borromeïsche eilanden, een idyllische eilandengroep in het Italiaanse deel van Lago Maggiore.

Avondje uit in Stresa

Naast de prestigieuze vijfsterrenhotels die in Stresa gevestigd zijn, zijn er ook een heleboel eettentjes en bars. Mogelijkheden zat om een gezellige avond door te brengen na je dagtrip. Blijf er dus gerust even hangen voor je terugkeert naar je verblijfplaats.

Stresa

Praktische details

  • Een ticket voor de Lago Maggiore Express omvat de rit met de Centovalli trein en de boottocht over Lago Maggiore.
  • Als je vanuit Stresa wil terugkeren naar Domodossola kan je de regionale trein nemen. Het station ligt op ongeveer een kilometer afstand van de haven. Hou er rekening mee dat je hiervoor wel een apart ticket dient aan te kopen. Het vervoer tussen Stresa (eindpunt) en Domodossola (beginpunt) is immers niet inbegrepen in het ticket voor de Lago Maggiore Express.
  • Tickets voor de Lago Maggiore Express kunnen aangekocht worden in het treinstation van Domodossola (of in de haven van Stresa als je de rondreis in de tegenovergestelde richting wenst te doen). Let op, deze speciale combi-tickets zijn enkel beschikbaar tussen april en oktober.
  • Je kan kiezen voor een dagticket of een ticket dat geldig is voor twee dagen. Als je voor een tweedaagse trip kiest, dien je wel zelf nog een overnachting te regelen.
  • Pas in Zwitserland op met je mobiele dataverkeer. Zwitserland is geen EU-land en je gsm-rekening kan er dan ook al snel hoog oplopen.

Nuttige links

Isabel

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.