Site Loader

Het afgelopen jaar gingen we meer dan ooit telewerken, videobellen en vloggen. We zijn het intussen dan ook gewend om altijd en overal bereikbaar te zijn. Toch is het zinvol om zo nu en dan ‘offline’ te gaan. Dat heb ik zelf mogen ervaren toen ik een weekend ging logeren in een afgelegen chalet in de Karnische Alpen. Een zwakke WiFi-connectie, geen 4G en geen televisie, wel een uitzicht om U tegen te zeggen. De term ‘onthaasten’ moèt wel bedacht zijn voor tripjes als deze.

Ik kijk naar de bergen door een panoramisch raam.

De Karnische Alpen

De Karnische Alpen vormen een langgerekte bergketen op de grens tussen Oostenrijk en Italië. In het noordoosten van Italië, in de regio Friuli-Venezia Giulia, vind je het Italiaanse deel van de Karnische Alpen (Alpi Carniche). Hier is ook meteen de hoogste berg van de Karnische Alpen gelegen, de Monte Coglians (2780 m). 

Logeertip: Albergo Diffuso La Marmote

Tijdens mijn zoektocht naar een kleinschalig, duurzaam verblijf in de Alpi Carniche kom ik terecht op de website van Albergo Diffuso La Marmote. Mijn aandacht wordt meteen getrokken door de vakantiewoning Da Velio. Dat is één van de 22 accommodaties die men verhuurt in en rond het stadje Paluzza.

Op een warme zomerdag in juni navigeren we naar de centrale receptie in Paluzza. Na het inchecken worden we met de wagen begeleid naar de chalet waar we zo verliefd op geworden zijn. De enthousiaste aankondigingen van de presentator van Radio Kiss Kiss sterven steeds meer weg terwijl we de smalle, kronkelende autoweg door het bos volgen. Kiss kiss a tutti! Wanneer we aankomen in het gehucht Faas, waar de chalet ‘Da Velio’ gelegen is op een hoogte van 1300 m, nemen de stilte en rust definitief de bovenhand. Dit wordt een uniek verblijf!

Een vakantiewoning in de Karnische Alpen
De vakantiewoning ‘Da Velio’ in Faas maakt deel uit van Albergo Diffuso La marmote

We trekken de voordeur open en zien meteen een kleine attentie op de keukentafel staan. Altijd fijn! We krijgen een kaart van de omgeving en heel wat nuttige documentatie. Het valt meteen op dat Da Velio eenvoudig, maar wel erg praktisch ingericht is. Op de bovenverdieping vind je de keuken (met een gasvuur en een kleine koelkast) en een aansluitende woonkamer. Het tweepersoonsbed is op de benedenverdieping te vinden, net zoals de badkamer met douche. Tijdens koude periodes kan je het vakantiehuis verwarmen met twee houtkachels.  

Hou er rekening mee dat de WiFi-connectie erg zwak en dat er geen televisie is. Maar geloof me, je zal het niet missen. Het panoramische raam in de woonkamer biedt een prachtig uitzicht. Hier kan je echt uren zitten zonder dat het gaat vervelen. Een beetje zoals bingewatchen, maar dan zonder digitaal beeldscherm! 😉

Een nieuwsgierige ree
’s Avonds krijgen we bezoek van een nieuwsgierige ree

Een interessant weetje: De plaatsaanduidingen in deze omgeving worden steeds vermeld in twee talen. Zo staat er bijvoorbeeld niet alleen de Italiaanse naam Paluzza vermeld, maar ook de Friuliaanse naam ‘Paluce’. Friuliaans is een Reto-Romaanse taal die gesproken wordt in de regio Friuli.

Wandeltip: hiken naar Lago Avostanis

Lago Avostanis is een gletsjermeer dat op een hoogte van 1936 m gelegen is in de Karnische Alpen. Het is te voet bereikbaar vanaf de berghut Malga Pramosio (1521 m). Reken gemiddeld op 1u 15 min. – 1u 30 min. om Lago Avostanis te bereiken via het wandelpad CAI n. 402.

De weg naar Malga Pramosio
De gebouwen links op de foto behoren tot de Malga Pramosio. Het wandelpad rechts is de CAI n. 402.

Onderweg is het genieten van de vele vergezichten.

Wandelpad CAI 402 in de Karnische Alpen
Onderweg naar Lago Avostanis

Na een klim van zo’n 3 kilometer komt het kleine gletsjermeer in zicht. Wat een paradijselijke locatie! De grasvlakte aan de oever van het meer steekt af tegen de grijze rotspieken waardoor het meer ingesloten wordt. Ik geniet van een lange picknickpauze terwijl enkele Italiaanse jongeren hun intrek nemen in de (onbemande) rifugio vlakbij het meer. “Le patate sono pronte”, hoor ik één van hen roepen. Ik bedenk me hoe zalig het moet zijn om hier naar de sterren te kijken ’s nachts. En dan merk ik plots een marmot op die aan de overkant van het meer een sneeuwvlakte oversteekt.

Bergmeer Avostanis
Lago Avostanis (1936 m)

Goed om te weten: Malga Pramosio is met de auto bereikbaar, maar de weg ernaartoe is wel nogal hobbelig. Je verlaat de SS52 ter hoogte van het dorp Cleulis en rijdt de Via Martiri di Promosio in. Iets verderop gaat de asfaltweg over in een smal grindpad, dat zo’n 7 kilometer door het bos kronkelt. Een stevige terreinwagen is hier geen overbodige luxe.

Historische highlight: Museo della Grande Guerra (Timau)

Dwars door de Karnische Alpen liep tijdens de Eerste Wereldoorlog de Oostenrijks-Italiaanse frontlijn. Wie geïnteresseerd is in de oorlogsgeschiedenis van deze streek kan het museum bezoeken in het dorp Timau, dit voor een kleine toegangsprijs.

Isabel

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.