Site Loader

De afgelopen jaren zijn we massaal aan het telewerken, videobellen en vloggen gegaan. Het is voor velen normaal geworden om altijd en overal bereikbaar te zijn. Toch is het zinvol om zo nu en dan ‘offline’ te gaan. Dat heb ik zelf mogen ervaren toen ik een weekend ging logeren in een afgelegen chalet in de Karnische Alpen. Een zwakke WiFi-connectie, geen 4G en geen televisie, wel een uitzicht om U tegen te zeggen. De term ‘onthaasten’ moèt wel bedacht zijn voor tripjes als deze.

Albergo Diffuso la Marmote - Da Velio

De Karnische Alpen

De Karnische Alpen vormen een langgerekte bergketen op de grens tussen Oostenrijk en Italië. In het noordoosten van Italië, in de regio Friuli-Venezia Giulia, ligt het Italiaanse deel van de Karnische Alpen (de Alpi Carniche). Hier is ook meteen de hoogste berg van de Karnische Alpen gelegen, de Monte Coglians (2780 m). 

Wist je dat plaatsaanduidingen in deze omgeving steeds vermeld worden in twee talen? Wanneer je bijvoorbeeld de stad Paluzza nadert, zal er niet enkel de Italiaanse naam vermeld staan, maar ook de Friuliaanse naam ‘Paluce’. Friuliaans is een Reto-Romaanse taal die er nog steeds actief gesproken wordt.

Logeertip: Albergo Diffuso La Marmote

Na het inchecken bij de centrale receptie van Albergo Diffuso la Marmote worden we door een sympathiek duo begeleid naar de vakantiewoning waar we zo verliefd op geworden zijn: Da Velio. Dat is één van de 22 accommodaties die men verhuurt in en rond het stadje Paluzza. Spannend! De enthousiaste aankondigingen van de radiopresentator sterven steeds meer weg terwijl we de smalle, kronkelende autoweg door het bos volgen. En wanneer we aankomen in het gehucht Faas, waar de chalet ‘Da Velio’ gelegen is op een hoogte van 1300 meter, nemen de stilte en rust definitief de bovenhand. Wat een machtige locatie!

Het valt meteen op dat de chalet eenvoudig, maar wel erg praktisch ingericht is. Op de bovenverdieping vind je de keuken (met een gasvuur en een kleine koelkast) en een aansluitende woonkamer. Het tweepersoonsbed is op de benedenverdieping te vinden, net zoals de badkamer met douche. Tijdens koude periodes kan je het vakantiehuis verwarmen met twee houtkachels. Da Velio is een kleinschalig, duurzaam verblijf in de Karnische Alpen.

Hou er rekening mee dat de WiFi-connectie erg zwak en dat er geen televisie is. Maar geloof me, je zal het niet missen. Het panoramische raam in de woonkamer biedt een schitterend uitzicht. Hier kan je echt uren zitten zonder dat het gaat vervelen. Een beetje zoals bingewatchen, maar dan zonder digitaal beeldscherm. Van zodra de avond valt, komt de eerste ree voorbij.

Wandeltip: hiken naar Lago Avostanis

Lago Avostanis is een gletsjermeer dat op een hoogte van 1936 meter gelegen is in de Karnische Alpen. Om deze groene oase te bereiken, is enkel een korte klim nodig (én een wel heel stoffige autorit). Het gletsjermeer Avostanis is immers te voet bereikbaar vanaf de berghut Malga Pramosio (1521 meter), via het wandelpad CAI n. 402. Een hobbelige grindweg leidt je van de dorpen in het dal naar de berghut Malga Pramosio, dwars door het bos. Dit 7 kilometer lang. Lees het volledige verhaal op de website van Mountainreporters.

Bergmeer Avostanis
Lago Avostanis (1936 m)

Historische highlight: Museo della Grande Guerra (Timau)

De oorlogsmusea en herdenkingsmonumenten die we onderweg tegenkomen, herinneren ons aan de oorlogsgeschiedenis van deze regio. Dwars door de Karnische Alpen liep tijdens de Eerste Wereldoorlog de Oostenrijks-Italiaanse frontlijn. Wie geïnteresseerd is in de oorlogsgeschiedenis van deze streek kan het museum bezoeken in het dorp Timau, dit tegen een kleine toegangsprijs.

Isabel

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.