Site Loader

Uniek logeren, is het niet dé manier om eventjes te ontsnappen aan het drukke, alledaagse leven? Onlangs ontdekte ik een bijzonder logeeradresje in het Nederlandse Gelderland: De Rijsgaardhoeve. Je kan er overnachten in een plaggenhut en je batterijen helemaal terug opladen!

Wat is een plaggenhut?

Rond het jaar 1900 leefden er in de noordelijke provincies van Nederland heel wat mensen in een plaggenhut. Het ging vooral om veenarbeiders en arme boeren die in de veengebieden van Drenthe in de weer waren om turf te steken, in die tijd een begeerde brandstof. Ze bouwden een plaggenhut als goedkoop onderkomen. De term ‘plaggenhut’ slaat op een eenvoudige hut, deels in de grond, waarvan het dak bedekt is met heideplaggen. Het dak staat als het ware op de grond. Hoewel zo’n hut niet erg groot was, werd ze vaak bewoond door grote gezinnen met wel 4 of 5 kinderen. Het hele gezin sliep in een bedstede. Na verloop van tijd trokken er meer en meer mensen naar de steden. Na WOII verdwenen de laatste plaggenhutten. Jaren later werden er opnieuw een aantal plaggenhutten opgebouwd in de regio,  dit keer louter om toeristische doeleinden zoals openluchtmusea.

B&B De Rijsgaardhoeve

De Rijsgaardhoeve is niet zomaar een B&B, het is een wellnessboerderij waar je kan overnachten in een echte plaggenhut! Hoewel het leven in een plaggenhut vroeger nogal armoedig moet geweest zijn, vormt het in de Rijsgaardhoeve een romantisch onderkomen met alles erop en eraan. Er staan 3 plaggenhutten op het domein, elk met een eigen thema: de Houthakkershut, de Schaapherdershut en de Turfstekershut. Ik reserveerde de Turfstekershut omdat deze over een houten ligbad beschikt in plaats van een douche en dat vind ik wel fijn. Verder is er nog een gezellige zithoek met een houtkachel. Slapen doe je in de bedstede, net zoals vroeger. Ziet het er niet ongelooflijk knus uit!? Na een nacht in de bedstede word je verrast met een heerlijke ontbijtmand.

In de schaapskooi kan je vervolgens genieten van een unieke wellness-beleving (mits reservatie uiteraard). De klassieke hot tubs en stoomcabines maken er plaats voor tal van bijzondere faciliteiten. Via het arrangement dat ik gereserveerd had kon ik bijvoorbeeld genieten van de kruidensauna, de hooistoven en het warmwaterbed. De hooistoven was m’n favoriet! Terwijl je bovenlichaam omringd wordt door warme stoom, droom je weg bij de geur van alpenhooi. Tussendoor word je verwend met hapjes en drankjes in de relaxruime van de schaapskooi, van waar je uitkijkt over de grazende schapen. Er wordt steeds gewerkt met arrangementen, die zodanig op elkaar afgestemd worden dat je je nooit samen met andere gasten in de sauna’s bevindt. De kleinschaligheid van de Rijsgaardhoeve zorgt ervoor dat je onbezorgd kan genieten. Ik zou zelfs durven zeggen dat het voor mij persoonlijk de meest ontspannende dag was van 2019!

Elburg – de vestingstad met rechthoekig stratenplan

De Rijsgaardhoeve ligt op steenworp afstand van het historische centrum van Elburg. Trek zeker een paar uurtjes uit om deze middeleeuwse vestingstad te ontdekken. Ondanks de ‘stad’ zeer klein is, valt er heel wat te zien. Er zijn talrijke musea en bezienswaardigheden die je de geschiedenis van Elburg vertellen. Eentje daarvan is de Vischpoort, de middeleeuwse stadspoort van Elburg. Via de Vischpoort wandel je zo de oude stad binnen. Beperk je niet tot de (enige) hoofdstraat, maar wees nieuwsgierig en ga op verkenning in de pittoreske zijstraatjes.

Zo is de bloemrijke Westerwalstraat wel erg fotogeniek. De weg naar de hoofdstraat vind je altijd snel terug, dankzij het rechthoekig stratenplan. Net buiten de Vischpoort vind je de haven van Elburg, vroeger de bruisende kern van de visserstad. Je kan ook een wandeling maken over de wallen die de oude stad omgeven. 

TIP. Op de weg van Elburg naar de Rijsgaardhoeve zal je langs de kant van de weg een oude molen zien. Deze graanmolen stamt uit 1854 en wordt op heden ‘de Bakkersmolen van Schuld’ genoemd. In de graanschuur bevindt zich een bakkerswinkel, die doorloopt in een gezellige tea-room waar je de heerlijke gebakjes van bakkerij Schuld kan proeven.

Isabel

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.