Site Loader

Bohuslän is een prachtige kuststreek in Zweden, die zich uitstrekt vanaf Göteborg tot de Noorse grens. Ik werd op slag verliefd op deze ruige kustlijn! Je wandelt er over gladde rotspartijen uit graniet en wordt keer op keer verbaasd door spectaculaire uitzichten over de ontelbare eilandjes.

1. Sankt Olofs valar (Kyrkesund)

Het was eigenlijk toeval dat ik dit uitzichtspunt ontdekte. Na een paar actieve dagen op het eiland Tjörn, besloten mijn partner en ik om de namiddag door te brengen op ‘Linneviken beach’. Dat is een klein, rustig strand in de buurt van het dorpje Kyrkesund. Op weg naar het strand merkte ik een houten paadje op dat zich een weg baande door het struikgewas. We hadden enkele regenachtige dagen achter de rug en waren dan ook opgetogen dat de zon deze keer wél van de partij was, dus we liepen door. Ik bleef me wel afvragen waar dat pad heen zou leiden. Toen m’n partner aan het avondeten begon in de camper, kon ik niet langer wachten… en voor ik het wist stond ik op de top van de rotsen boven Kyrkesund. De wandeling ernaartoe duurt slechts 15 minuten (zeker als je enthousiast bent!). Ik moest een aantal keer knipperen om het te geloven. Wat een panorama! We gingen later op de avond samen nog eens terug om er naar de zonsondergang te kijken. De mooiste die we ooit zagen! De zon gaat er in de zomermaanden pas laat onder, iets na 22u.

2. Natuurreservaat Ramsvikslandet

Wanneer je een roadtrip maakt langs de westkust van Zweden, moet je absoluut een keertje gaan wandelen in het natuurreservaat ‘Ramsvikslandet’. Er lopen diverse wandelpaden door Ramsvikslandet. De kortste wandelroute is anderhalve km lang, terwijl de langste route zo’n 16 km is. Voor ieder wat wils dus! Wij kozen ervoor om een deel van de oranje route te volgen. De oranje route is eigenlijk een netwerk aan paden, die je zelf kan combineren. Het moet één van de meest avontuurlijke wandelingen zijn die ik tot nog toe gemaakt heb! Het is er ook eentje waar je je aandacht moet bij houden. En dan bedoel ik niet alleen dat je best uitkijkt waar je stapt op de gladde rotsen. De route is geen afgelijnd wandelpad en de oranje paaltjes die de route aangeven, kunnen niet bepaald opvallend genoemd worden. Je wijkt sneller van de route af dan je denkt. Nou ja, dat ik jullie op dit ‘risico’ wijs, wil natuurlijk zeggen dat ik zelf even verloren liep… whoops! Hoewel we de tocht best zwaar vonden, was het de inspanning helemaal waard! Ramsvikslandet wordt niet zomaar “The Kingdom of the Cliffs” genoemd.

3. Vetteberget (Fjällbacka)

In het vorige artikel van de Zweden-reeks schreef ik over een aantal pittoreske vissersdorpen langs de westkust, waaronder Fjällbacka. De Vetteberget, een 74 meter hoge rots middenin het centrum van Fjällbacka, mag natuurlijk niet ontbreken in het lijstje van de mooiste uitzichten. Op het Ingrid Bergman plein start een wandelpad, dat je door de smalle Kungsklyftan-kloof naar de top van de Vetteberget leidt. Vanaf daar heb je een schitterend uitzicht over de haven van Fjällbacka en de omringende eilandjes. Om terug te keren naar het dorp kan je hetzelfde pad nemen, of je kan het wandelpad over de rots volgen (blauwe route).

* Let op: Stevige schoenen zijn aangeraden om naar deze uitzichtspunten te wandelen!

Isabel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.