Site Loader

Mijn campertrip door Zweden begon met een zomerse rit langs de westkust van het land. Ik liet de befaamde Sontbrug achter mij en nam de E6, een weg die ruim 300 km parallel aan de westkust loopt. De westkust van Zweden spreidt zich uit over twee provincies: Halland en Västra Götalands län. De kustlijn van Halland verschilt duidelijk van de zogenaamde  Bohuslän-kust in Västra Götalands län. In Halland volgen lange zandstranden elkaar op, terwijl Bohuslän een ruige kust is met granieten rotspartijen en wel duizenden eilandjes. Langs de westkust van Zweden vind je de meest idyllische vissersdorpen en haventjes. Hier is mijn top 5. Wist je trouwens dat de E6 (de Europese weg 6) doorloopt tot in het noorden van Noorwegen!?

De E6 in Zweden loopt parallel aan de westkust
Bron: Google Maps

Bua

Het was al vrij laat in de namiddag toen ik aan mijn tocht begon en ik ging dan ook snel op zoek naar een charmante overnachtingsplek. Zo kwam ik in Bua terecht, een vissersplaatsje in de provincie Halland. Ik kon de camper vlakbij het water parkeren en maakte een korte avondwandeling naar ‘Krogstadsudda Lighthouse’, een vuurtoren uit 1928. Ik bleef er op een bankje zitten tot zonsondergang. Het was er zo rustig! WAUW! Eén van de vele wauw’s die ik tijdens de campertrip zou uitbrengen. Aan de haven van Bua zijn er camperplaatsen voorzien (betalend).

Krogstadsudda Lighthouse

Klädesholmen

Mijn eerste stop in de kuststreek van Bohuslän was het vissersdorp Klädesholmen. Hoewel Klädesholmen op een eiland gelegen is, heb je geen boot nodig om er te geraken. Het kleine eiland is namelijk via een brug verbonden met het grotere eiland Tjörn, dat op zijn beurt verbonden is met het vasteland door de Tjörnbrug. Alleen al de wegen in Bohuslän zijn indrukwekkend, en dan hebben we het nog niet eens gehad over de kustplaatsjes. Je kan de wagen/camper parkeren net voor de brug van Klädesholmen, en dan te voet verder gaan. Het eiland is zo klein dat je het gerust te voet kan ontdekken.
Ga op verkenning in de straten van Klädesholmen, met z’n wit geschilderde huizen en pittoreske aanlegplaatsen voor zeiljachten.

Klädesholmen wordt ook wel “het haringeiland” genoemd. In de 19e eeuw leefde men er van de haringvangst en conservenindustrie. Er waren tal van conservenfabrieken te vinden op het eiland, waarvan er op heden slechts één overblijft. In het haringmuseum (Sillebua) kan je terugblikken op de tijd van toen.

Grundsund

Grundsund is een ongelooflijk charmant vissersdorpje dat (nog) weinig gekend is bij toeristen. Het dorp wordt in twee gesplitst door een zeekanaal. Dat maakt dat het ene deel van het dorp op het eiland Skaftö gelegen is en het andere deel op het eiland Osö. Dit kanaal werd uitgegraven tijdens WOI met de bedoeling vissersboten makkelijker te laten passeren. De kleine brug op de Lönndallsvägen verbindt beide delen met elkaar. Vanop die brug heb je een prachtig zicht over het kanaal en de vele boothuizen die erlangs gebouwd zijn, veelal in de dieprode kleur die kenmerkend is voor Zweden. Vlakbij deze brug vind je ook de kerk van Grundsund. De kerk stamt uit de 18e eeuw en is binnenin in het lichtgroen geschilderd. Jammer genoeg was de kerk gesloten toen ik er was.

WANDELTIP. Aan de oostelijke kant van het dorp is er een houten wandelpromenade die via de rotsachtige kust naar het kleine plaatsje Vigerna loopt, enkele kilometers verderop. Volg de oostelijke kade (de kade op het eiland Skaftö), en je komt vanzelf terecht op het houten wandelpad. Het is een absolute aanrader om dit pad te volgen. Je hebt er een magnifiek uitzicht over Grundsund en de omliggende eilanden. Op een bepaald moment komt er een eind aan de wandelpromenade, maar je kan gerust nog wat verder wandelen als je dat wil. Zo heb ik nog een mooi plaatsje gevonden in Vigerna (met behulp van google maps en de raad van een nieuwsgierige bewoonster). Ik volgde de Backavägen tot het einde en kwam zo op een afgelegen vlakte met bootjes. Een verborgen pareltje!

Wandelpromenade tussen Grundsund en Vigerna

Smögen

Dit vissersdorp is op het gelijknamige eiland, Smögen, gelegen. Net zoals Klädesholmen is het bereikbaar via een brug. Het onderstaande beeld komt je misschien bekend voor. Het is een beeld dat vaak gebruikt wordt in reisboeken en magazines over Zweden… de houten pier in Smögen met een rij kleurrijke boothuizen. De fotogenieke Smögenbryggan, die 600 meter lang is, begint aan de Klevenvägen en eindigt aan de vissershaven, waar nog bijna dagelijks vis geveild wordt. Er is een parking op de Klevenvägen, met trappen die leiden naar de start van de pier. Hoewel het er in het hoogseizoen wemelt van de dagjestoeristen, was het in juni 2019 nog heerlijk rustig. Het is zelfs vlot gegaan om een foto van de pier te nemen zonder toeristen. Happy me! Na wat foto’s gemaakt te hebben, slenterde ik langs de talrijke winkels op de pier en ging ik verse mosseltjes proeven in één van de restaurants.

Fjällbacka

Fjällbacka, dat is een crimineel mooi vissersdorp langs de westkust! En dat mag je gerust letterlijk nemen. In de literaire thrillers van Camilla Läckberg is het dorp en de omgeving errond namelijk een veelvoorkomende crime scene. De Zweedse schrijfster liet zich door haar geboortedorp inspireren om een spannende boekenreeks te schrijven. In de realiteit is Fjällbacka gelukkig een vredig havendorpje.

De haven van Fjällbacka met de Vetteberget op de achtergrond

Mede door de boeken van Läckberg is het dorp een toeristische vakantiebestemming geworden, vooral in de zomer. Ikzelf heb de westkust van Zweden eigenlijk ontdekt dankzij deze boekenreeks. Een aantal jaren geleden las ik het eerste boek in de reeks, Ijsprinses, en al snel volgden de andere boeken uit de reeks. Mijn nieuwsgierigheid naar Fjällbacka werd steeds meer gewekt dus ik moest er gewoon zelf eens heen. Ik vond het ontzettend leuk om langs de hotspots uit de boeken te wandelen, zoals de imposante kloof in het midden van het centrum en de pittoreske haven. Weer iets dat ik van mijn bucketlist kan schrappen! De  Kungsklyftan-kloof is een opmerkelijk gegeven in Fjällbacka. De kloof zou ooit gevormd zijn door een aardbeving, en splijt de 74 meter hoge Vetteberget in twee.  Je kan door de kloof wandelen naar de top van de Vetteberget.

Isabel

8 Replies to “5 idyllische vissersdorpen langs de Zweedse westkust”

    1. Klopt, het was er heerlijk rustig toen wij er op vakantie waren! Hoewel de regio niet zo gekend is, geloof ik wel dat het in het toeristisch seizoen wat drukker zal zijn (wij zijn midden juni geweest). Bedankt voor je leuke reactie!

  1. Oh, die dorpjes zien er zo leuk uit! Wel cool dat je er met een camper raakt. Ik zou denken dat de wegen misschien te smal of moeilijk berijdbaar zouden zijn. Fijn!

    1. Wel, ik moet eerlijk zeggen dat het best spannend was! Het was onze eerste reis met een camper, en ik had er meteen wel héél kleine dorpjes uitgekozen. Maar dat is dus goed meegevallen. Ik vond het vooral erg leuk dat veel van die eilandjes bereikbaar zijn via een brug. Geen gedoe om er te geraken, gewoon lekker handig! Er zijn overal ook ruime (en meestal gratis) parkings voorzien. Bedankt voor je reactie!

  2. Crimineel mooi? Haha.

    Wij denken er ook al een tijdje over om zo’n route te rijden, alleen wilden we dan een rondje doen inclusief Denemarken en Noorwegen erbij. Kan de camper i n Zweden overal neergezet worden eigenlijk of ben je gebonden aan campings?

    1. Zeker doen! Wij hebben geen enkele keer op een camping gestaan. Er zijn heel wat parkeerplaatsen waar je kan overnachten, vaak zelfs helemaal gratis. Ik had vooraf wat plaatsen opgezocht via de website campercontact.com. Daar vind je veel nuttige info terug (gratis of betalend, faciliteiten, reviews etc.). Ik wil trouwens ook heel graag eens naar Noorwegen gaan met de camper, moet geweldig zijn 🤩

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.