Site Loader

De laatste jaren heb ik wel vaker een rondreis gemaakt in Europa, maar in juni 2019 deed ik dat voor het eerst met een camper. Het werd een onvergetelijke reis! Hieronder zie je de route die ik zelf uitstippelde. We vierden de start van de zomer aan het Siljanmeer in Midden-Zweden en reden langs de ruige westkust. Omdat het zo’n unieke rit was, wijd ik er meteen mijn eerste blogserie aan toe. In de volgende artikels zal ik dieper ingaan op een aantal bestemmingen die me zijn bijgebleven. In dit artikel geef ik alvast een aantal algemene weetjes en tips mee!

Bron: Google Maps

Route. Er zijn verschillende manieren om het Zweedse vasteland te bereiken met de auto/camper. Zo kan je ervoor kiezen een ferry te nemen vanuit Duitsland of Denemarken, maar is het zeker ook mogelijk de hele route af te leggen met de wagen. Bij de laatste optie komen er 2 machtige bruggen aan te pas. Eerst de Storebaeltsbroen in Denemarken, en vrij snel daarna de befaamde Øresundbrug. Dat is de 16-km lange brug die Denemarken met Zweden verbindt. Diegenen die, net zoals ik, de Scandinavische misdaadreeks ‘The Bridge’ gevolgd hebben MOETEN natuurlijk een keertje over de Øresundbrug rijden! Met de soundtrack van de serie op de achtergrond écht een kippenvelmomentje! Maar ook wanneer je de serie niet gezien hebt (hoezo niet!?), is het gewoon indrukwekkend. Belangrijk om te weten is dat beide bruggen tolwegen zijn. Voor een overzicht van de prijzen klik je best door naar de websites van de Storebaeltsbroen en de Øresundbrug.

Ja, het is best duur.. maar ook snel en efficiënt. Vanuit Brussel hebben we zo’n 11u gereden om Zweden te bereiken, terwijl we er met de ferry toch wel aanzienlijk langer over zouden gedaan hebben. Merk op dat er ook een combinatie mogelijk is van de veerboot en de Øresundsbron, hetgeen een leuk alternatief lijkt. Dergelijke combitickets zijn verkrijgbaar via de veerbootmaatschappij Scandlines.

Ga je binnenkort zelf naar Zweden via de Øresundsbron? Dan is het zeker een aanrader om naar het uitzichtspunt te rijden in Limhamn (Utsiktsvägen 10, 216 30 Limhamn). Hier kan je een welverdiende rustpauze nemen terwijl je het imposante bouwwerk bewondert. Nadat je de brug verlaten hebt, is het ongeveer 15 minuten rijden. Er is een ruime parking voorzien.  

Munteenheid. De Zweden betalen met Zweedse Kroon. Eén euro staat ongeveer gelijk aan 10 SEK, afhankelijk van de actuele wisselkoers. Ik had voor mijn vertrek cash geld besteld bij de bank, maar dit bleek niet echt noodzakelijk te zijn. Het was vrijwel overal mogelijk om met de bankkaart te betalen.

Midzomer. In Zweden wordt de start van de zomer ieder jaar uitbundig gevierd. Midzomer vormt, naast Kerstmis, de belangrijkste feestdag in Zweden. Het feest bestaat eigenlijk uit 2 dagen: midzomeravond en midzomerdag. Op midzomeravond, de vrijdag die het dichts bij 21 juni valt, wordt de zomerzonnewende traditioneel gevierd met tal van festiviteiten. Zo wordt er een versierde ‘meiboom’ opgetrokken, worden er aardbeien en haring gegeten en wordt er vrolijk in het rond gedanst. Midzomerdag, de dag erna, is een officiële feestdag. De meeste activiteiten gaan door op midzomeravond, maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat er op midzomerdag niets meer te beleven valt. Ik ging de magie van de zomerzonnewende achterna en trok naar Dalarna, een provincie in Midden-Zweden die gekend staat om z’n tradities en folklore. Ik woonde een kleinschalige midzomerviering bij in een dorpje, hetgeen een unieke belevenis was. Klik meteen door naar het artikel over midzomer.

Fika. Dit vormt een belangrijke gewoonte in de Zweedse cultuur. Het begrip slaat op het genieten van een kopje koffie, meestal met een zoetigheid erbij. Zweden maken bewust tijd voor fika (zelfs in bedrijven!) om even tot rust te komen. Niet zomaar een vluchtige koffiepauze dus, maar een moment van ontspanning. Wat heb ik genoten van deze kostbare momentjes!  

Loppis. Langs de weg doken er geregeld borden op met het opschrift ‘loppis’ en ‘hantverk’. Deze zijn niet altijd even opvallend en voor je het weet, ben je er voorbij. Toch is het de moeite waard om even te stoppen. Zeker als je van schattige hebbedingetjes houdt! Het zijn winkels waar ze tweedehandsspullen en/of handwerk verkopen. Ik waarschuw je alvast.. Scandinavische spulletjes zijn niet te weerstaan!

Zweden is niet alleen het land van Pippi Langkous en IKEA. Er is nog zóveel meer. Zo is het ook het land van de wit-rood gestreepte Polkagris en de handbeschilderde Dalahästar. Polka-watte!? Dala-euuhm!? Je ontdekt het allemaal in mijn blogreeks over Zweden.

Isabel

2 Replies to “Met de camper door Zweden”

  1. Weeral n stukje lectuur om bij weg te dromen en zin te krijgen om n camper in te stappen en onmiddellijk te vertrekken! 🤩🤩🤩👍👍👍

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.