Site Loader

In Zweden wordt de start van de zomer ieder jaar uitbundig gevierd. Mensen verlaten de stad en trekken naar het platteland, om er op traditionele wijze midzomer te vieren. Op midzomeravond, de vrijdag die het dichtst bij 21 juni valt, wordt de zomerzonnewende traditioneel gevierd met tal van festiviteiten. Er wordt in zowat elk dorp een versierde meiboom opgetrokken, waarna er gezongen en gedanst wordt. De dag erna is het midzomerdag, een officiële feestdag in Zweden. Ik ging de midzomermagie achterna en trok naar het Siljanmeer in Dalarna, een regio waar folklore en traditie centraal staan.

Een meiboom met op de achtergrond het Siljanmeer

Flower power

Hoewel de festiviteiten pas op vrijdagmiddag van start gaan, zijn de Zweden vaak al dagen op voorhand in de weer voor hun midzomerfeest. Niet alleen moet de meiboom versierd worden met berkenbladeren en bloemen, er moeten ook bloemenkransen gemaakt worden voor de vrouwen. En als je wil, kan je daar zelfs een handje bij helpen! Op sommige plaatsen worden er namelijk workshops georganiseerd, die je de mogelijkheid bieden om mee te helpen met de voorbereidingen. Aan het Siljanmeer kan dat bijvoorbeeld in Rättviks Gammelgård, een historische boerderij.

Midzomeravond

En dan is het eindelijk zover… het is midzomeravond! Zelfs ik voelde me helemaal opgetogen en ja, toch een tikkeltje nerveus! Midzomer vieren in Zweden stond dan ook al een lange tijd bovenaan m’n bucketlist. In de buurt van het Siljanmeer worden er op tal van plaatsen midzomervieringen gehouden. Je hebt keuze zat. De midzomerviering in Leksand is één van de grootste van het land en trekt jaarlijks duizenden bezoekers. De grootste meiboom van Zweden wordt er opgetrokken. Ik hou het liever kleinschalig. Daarom besloot ik de midzomerviering bij te wonen in het lieflijke dorpje Nusnäs, bekend om z’n houten Dalapaardjes.

Om 15u verzamelden de dorpsbewoners aan het ‘oude schooltje’. Men begon viool te spelen en de decoratieve slingers van berkenbladeren en bloemen werden opgetild. Langzaam werden ze door het dorp gedragen, richting het centrale dorpsplein. Ik werd er toen al stil van… wat een mooie traditie!

Aangekomen op het dorpsplein, werd de decoratie bevestigd aan de meiboom. Vervolgens werd de meiboom voorzichtig opgetrokken. De meiboom is doorgaans een kruisvormige boom met versieringen, die wel wat kunnen verschillen van streek tot streek. Als je goed naar onderstaande foto’s kijkt, zie je bijvoorbeeld dat er in Nusnäs Dalapaardjes op de meiboom staan, iets wat je niet zo gauw zal vinden in andere regio’s. Wanneer de meiboom rechtstaat, begint het feest pas echt! Iedereen begint rond de meiboom te dansen op de vrolijke deuntjes van  ‘Små grodorna’, een lied over kleine kikkers. Heerlijk!

En weet je wat zo leuk is? Dat die feestavond maar blijft doorgaan, althans zo lijkt het toch op de langste dag van het jaar. Het wordt niet volledig donker, al hangt het er natuurlijk wel vanaf waar je je precies bevindt in Zweden.

Midzomerdag

De meeste activiteiten vinden plaats op midzomeravond, maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat er niets meer te beleven valt op midzomerdag. We reden naar de kerk van Rättvik, die aan de oevers van het Siljanmeer gelegen is. Daar arriveren ‘s ochtends, net voor de kerkdienst van start gaat, drie oude kerkboten. Een kerkboot?? Wel… Vroeger hadden niet alle dorpen rondom het Siljanmeer een kerk. De inwoners van die dorpen gingen dan met een zogenaamde ‘kerkboot’ naar de dichtstbijzijnde kerk. De constructie van deze boten gaat terug tot de Vikingtijd. Hoewel het gebruik van de kerkboten verdween in de 20e eeuw, wordt de traditie nog steeds in ere gehouden op bijzondere momenten.

Isabel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.