Site Loader

In Zweden wordt de start van de zomer ieder jaar uitbundig gevierd. Mensen verlaten de stad en trekken naar het platteland, om er op traditionele wijze midzomer te vieren. Op midzomeravond, de vrijdag die het dichtst bij 21 juni valt, wordt de zomerzonnewende traditioneel gevierd met tal van festiviteiten. Er wordt in zowat elk dorp een versierde meiboom opgetrokken, waarna er gezongen en gedanst wordt. De dag erna is het midzomerdag, een officiële feestdag in Zweden. Ik ga de midzomermagie achterna en trek naar het Siljanmeer in Dalarna, een regio waar folklore en traditie centraal staan.

Een meiboom met op de achtergrond het Siljanmeer in Dalarna

Flower power

Hoewel de festiviteiten pas op vrijdagmiddag van start gaan, zijn de Zweden vaak al dagen op voorhand in de weer met de organisatie van hun midzomerfeest. Niet alleen moet de meiboom versierd worden met berkenbladeren en bloemen, er moeten ook bloemenkransen gemaakt worden voor de vrouwen. En als je wil, kan je daar zelfs een handje bij helpen! Op sommige plaatsen worden er namelijk workshops georganiseerd, die je de mogelijkheid bieden om mee te helpen met de voorbereidingen voor midzomer. Aan het Siljanmeer kan dat bijvoorbeeld in Rättviks Gammelgård, een historische boerderij.

Dansen op de deuntjes van een kikkerlied

Midzomer vieren in Zweden staat al een lange tijd bovenaan m’n bucketlist en dus voel ik me best opgetogen! In de buurt van het Siljanmeer worden er op tal van plaatsen midzomervieringen gehouden. Je hebt keuze zat. De midzomerviering in Leksand is één van de grootste van het land en trekt jaarlijks duizenden bezoekers. De grootste meiboom van Zweden wordt er opgetrokken. Ik hou het liever kleinschalig en ga daarom naar het dorpje Nusnäs. De dorpsbewoners verzamelen aan het ‘oude schooltje’, om samen viool te spelen en richting het dorpsplein te wandelen. Daar wordt de meiboom vervolgens opgetrokken. Doorgaans is dat een kruisvormige boom met versieringen, maar het uitzicht kan wel wat verschillen van streek tot streek. Zo worden er in Nusnäs Dalapaardjes op de meiboom geplaatst, iets wat je niet zo gauw zal zien in andere regio’s. Wanneer de meiboom rechtstaat, begint het feest pas echt! Iedereen begint rond de meiboom te dansen op de vrolijke deuntjes van ‘Små grodorna’, een lied over kleine kikkers. Heerlijk!

Glad sommar - midzomerviering in Nusnäs
Optrekken van de meiboom in Nusnäs

Midzomerdag

De meeste activiteiten vinden plaats op midzomeravond, maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat er niets meer te beleven valt op midzomerdag. We rijden naar de kerk van Rättvik, die aan de oevers van het Siljanmeer gelegen is. Daar arriveren ‘s ochtends, net voor de kerkdienst van start gaat, drie oude kerkboten. Een kerkboot?? Wel… Vroeger hadden niet alle dorpen rondom het Siljanmeer een kerk. De inwoners van die dorpen gingen dan met een zogenaamde ‘kerkboot’ naar de dichtstbijzijnde kerk. De constructie van deze boten gaat terug tot de Vikingtijd. Hoewel het gebruik van de kerkboten verdween in de 20e eeuw, wordt de traditie nog steeds in ere gehouden op bijzondere momenten.

De kerk in Rättvik
Een oude kerkboot komt aan in Rättvik

Isabel

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.