Site Loader

Het meer van Genève – in het Frans Lac Léman – ligt op de grens tussen Zwitserland en Frankrijk. Vooral de noordelijke kant van het meer is adembenemend mooi, met weelderige wijngaarden en stijlvolle badplaatsen zoals Vevey en Montreux. De streek wordt ook wel de ‘Zwitserse Rivièra‘ genoemd en is niet alleen geliefd bij vakantiegangers maar ook bij artiesten en schrijvers.

Flaneren langs de oevers van het meer van Genève

Vevey

Vevey wordt, samen met het nabijgelegen Montreux, beschouwd als ‘de parel van de Zwitserse Rivièra’. De schijnbaar eindeloze promenade nodigt uit om ontspannen rond te struinen. En gezien de vlakke ondergrond kan je er ook prima met de buggy wandelen. Verder kan je er verschillende musea bezoeken. Een interessante plek om te bezoeken is bijvoorbeeld het Alimentarium, een voedingsmuseum opgericht door de firma Nestlé, dat zijn hoofdzetel heeft in Vevey. Spring zeker ook eens binnen in de Nestlé shop, op wandelafstand van de promenade. Je vindt er een ruim assortiment aan Nestlé-producten, inclusief een Nespresso en Starbucks corner!

Charlie Chaplin-fans kunnen dan weer terecht  in ‘Chaplin’s World’, enkele kilometers buiten het centrum. Chaplin – die met z’n wandelstok en bolhoed de (film)wereld wist te veroveren – settelde zich de laatste jaren van zijn leven in het bruisende Vevey, waar hij nu op bijzondere wijze geëerd wordt.

Le Mont Pèlerin

Erg leuk lijkt het mij om een ritje te maken met de Vevey Funi, een kabelspoortrein die je van het centrum van Vevey naar het bergstation van Le Mont Pèlerin brengt, over de wijnhellingen van Lavaux. Jammer genoeg hebben wij hiervan moeten afzien door een technisch defect aan de kabelspoortrein. In de plaats daarvan reden we met de auto naar boven, waar we genoten van weidse vergezichten over de Zwitserse Rivièra.

Uitzicht over het meer van Genève vanaf Le Mont Pèlerin

Wil je nóg een beter uitzicht, dan kan je er voor kiezen om naar de televisietoren Plein Ciel te gaan op de top van Le Mont Pèlerin (1080 meter). Daar kan je – tegen een relatief kleine prijs – een panoramische lift nemen naar een observatieplatform. Als je met de auto gekomen bent, kan je doorrijden tot aan de parking van de toren, van waar het nog een halfuur stappen is. Als je iets lager vertrekt, aan het bergstation van de kabelspoortrein, moet je toch wel rekenen op een wandeltijd van zo’n anderhalf uur. Klik hier voor meer info over de televisietoren.

Lavaux wijngaarden

Hoog boven het meer van Genève bevinden zich de wijngaardterrassen van Lavaux. Dit wijnbouwgebied strekt zich uit van Lausanne tot Vevey en werd in 2007 opgenomen op de UNESCO werelderfgoedlijst. In het gebied wordt vooral de druivensoort ‘Chasselas’ aangeplant, bedoeld voor de productie van wijn. Op verschillende plaatsen in de regio kan je wijn degusteren, zo ook in het dorpje Chardonne. Als je van Vevey naar de top van de Mont Pélerin rijdt met de wagen, kom je op een bepaald moment langs een uitzichtpunt met infoborden over de Lavaux wijngaarden. De ideale plek voor een lunchpauze! Klik hier om de locatie te bekijken op Google Maps.

Infopunt Lavaux wijngaarden
Wandelen tussen de Lavaux wijngaarden

Montreux

Montreux is een stad aan het meer van Genève, op slechts enkele kilometers afstand van Vevey. De stad heeft een rijke muziekgeschiedenis en trekt daarom heel wat muziekliefhebbers aan. Jaarlijks gaat er het Montreux jazz festival door, met heel wat bekende namen uit de jazz en soul wereld op de kalender. Maar ook rockfanaten komen niets tekort in Montreux. Zo kan in het casino van Montreux een interactieve tentoonstelling bezocht worden die volledig gewijd is aan de legendarische rockgroep Queen. ‘The Studio Experience’ bevindt zich in de voormalige muziekstudio Mountain Studios, dat jarenlang in handen was van Queen. De zanger van de groep, Freddie Mercury, bracht heel graag tijd door in Montreux en heeft er zelfs enige tijd gewoond. Het standbeeld op de boulevard herinnert aan Freddies aanwezigheid in deze levendige stad. Montreux heeft trouwens één van de mooiste oeverpromenades die ik ooit al heb gezien, met tropische vegetatie en verschillende kunstwerken.

GoldenPass spoorlijn

We reisden naar Montreux met de Golden Pass Panoramic, een panoramische trein die meermaals per dag van Luzern naar het meer van Genève rijdt en weer terug. Wij vertrokken echter niet in Luzern, maar in het Pays d’Enhaut, waar we tijdens onze reis in Zwitserland verbleven. Je leest meer over deze regio in mijn vorige blogpost. Aan boord van de Golden Pass Panoramic geniet je van de mooiste alpenpanorama’s en vang je de eerste glimpen op van de Zwitserse Rivièra. Het is aangeraden om vooraf je tickets te bestellen en ook je zitplaatsen te reserveren, zeker in het zomerseizoen. Klik hier om meteen door te gaan naar de website van de spoorwegmaatschappij MOB (Chemin de fer Montreux–Oberland Bernois), die verantwoordelijk is voor de Golden Pass spoorlijn.

Het meer van Genève komt in zicht aan boord van de Golden Pass Panoramic

Nuttige links

Isabel

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.