Site Loader

Gruyères is een populaire bestemming voor een dagtrip in Zwitserland. Het stadje ligt bovenop een heuvel in het kanton Fribourg, op minder dan een uur rijden van Bern. En zeg nu zelf, het zou zo uit een sprookjesboek kunnen komen, toch!? Het is absoluut de moeite waard om het historische centrum te verkennen, met z’n 13e-eeuwse kasteel en geplaveide stadsplein. En natuurlijk is een bezoek aan Gruyères niet compleet zonder langs te gaan in de kaasmakerij aan de voet van de heuvel.

Gruyères ligt bovenop een heuvel in het kanton Fribourg

Historisch stadscentrum Gruyères

Gruyères heeft een compact, autovrij stadscentrum met souvenirwinkeltjes en verschillende cafés en restaurants op het geplaveide binnenplein. In de zomermaanden zorgen alpenhoornblazers er voor extra sfeer en gezelligheid. Hou er wel rekening mee dat het (vooral op de middag) best druk kan zijn om een tafeltje te vinden en dat de prijzen redelijk hoog zijn, zelfs voor Zwitserland. Voor een relatief eenvoudige lunch waren we al snel zo’n 60 CHF kwijt (omgerekend iets meer dan 60 euro).

Drie verschillende musea

Hoewel Gruyères een erg kleine stad is, valt er op cultureel vlak best veel te zien en te beleven. Er zijn maar liefst drie musea gevestigd binnen de stadsmuren, die op z’n minst gezegd héél uiteenlopend zijn. Zo kunnen liefhebbers van fantasy en science fiction hun hart ophalen in het HR Giger Museum en het bijhorende café. Het museum stelt de kunstwerken tentoon van de Zwitserse kunstenaar Giger, die vooral bekend is van zijn werk voor de film Alien. Iets helemaal anders is het Tibet Museum, dat zich richt op boeddhistische sculpturen en kunstwerken. Ben je vooral benieuwd naar de regionale cultuur en geschiedenis, dan is het kasteel van Gruyères een niet te missen stop. Wij waren, net zoals vele andere toeristen, slechts een dagje in Gruyères en konden uiteindelijk enkel het kasteel bezoeken.

Het kasteel van Gruyères

Dat het kasteel van Gruyères een rijke geschiedenis kent, staat buiten kijf. Het imposante verdedigingswerk werd gebouwd in de 13e eeuw en werd lange tijd bewoond door de Graven van Gruyères. Tót Graaf Michel in financiële moeilijkheden kwam en het kasteel moest verlaten. Na zijn vertrek vestigden de deurwaarders (‘bailiffs’) van het kanton Fribourg zich in het kasteel, verantwoordelijk voor het innen van de belastingen en het beheren van de financiën van de regio. In de 19e eeuw kwam het kasteel uiteindelijk in handen van Daniel Bovy en z’n broers, die het inrichtten als zomerresidentie.

Een bezoek aan het kasteel van Gruyères is net als een reis door de tijd. Het kasteel is de dag van vandaag namelijk ingericht als museum, waar collecties uit verschillende tijdperken tentoongesteld worden. De torens en kantelen stammen duidelijk uit de Middeleeuwen, net als de robuuste keuken in de kelderruimte. De kleurrijke salons op de bovenverdiepingen zijn dan weer het resultaat van intensieve renovaties. Neem na het kastelbezoek zeker ook de tijd om even rond te wandelen in de prachtige kasteeltuin.

Kaasmakerij

Gruyères heeft wereldwijd bekendheid verworven, wat vooral te danken is aan de kaas die in deze regio gemaakt wordt. Gruyèrekaas is een halfharde kaas van rauwe koemelk. Officieel moeten we spreken over ‘Le Gruyère AOP’. AOP staat voor ‘Appellation d’Origine Protégée’, een term die duidt op een beschermde oorsprongsbenaming en een gecontroleerd productieproces.

La Maison du Gruyère

Wil je meer te weten komen over het productieproces van Le Gruyère AOP, ga dan zeker eens langs in ‘La maison du Gruyère’ aan de voet van het gelijknamige stadje. In de moderne kaasmakerij werd een interactieve tentoonstelling opgezet om bezoekers op een unieke manier te laten kennismaken met Gruyèrekaas. Niet alleen door naar filmpjes te kijken en een audioguide te beluisteren, maar ook door te ruiken en te proeven. Bovendien zijn er grote ramen die uitgeven op de productieruimte, waardoor bezoekers kunnen meekijken hoe de Gruyèrekaas gemaakt wordt. Let op: de productie is enkel in de voormiddag aan de gang. Er is ook een winkel en restaurant gevestigd in het gebouw, waar je allerlei regionale specialiteiten kan kopen en proeven.

Infobord in La Maison du Gruyère

Nuttige links

Isabel

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.