Site Loader

Het Pays d’Enhaut is idyllisch gelegen in de Alpes Vaudoises, een bergketen in het westen van Zwitserland. De dorpen die tot deze regio behoren – Château-d’Oex, Rougemont en Rossinière – wisten hun authenticiteit en charme te behouden doorheen de jaren. Hoewel ze elk hun eigen uitstraling hebben, hebben ze best ook wat dingen gemeenschappelijk. Denk maar aan houten chalets, raclettekaas en een premium panoramatrein! Ik ging onlangs op verkenning en zette enkele hoogtepunten op een rijtje.

De Golden Pass Panoramic rijdt door het dorp Rougemont

Dorpen met een rijke geschiedenis

De dorpen die tot het Pays d’Enhaut behoren hebben elk hun eigen charme, maar Rougemont steekt er voor mij toch wel ver bovenuit. Het plaatsje staat geclassificeerd als één van de mooiste dorpen van Zwitserland en dat is absoluut terecht. De gevels van de (vaak eeuwenoude) chalets zijn er versierd met fraai houtsnijwerk en kleurrijke schilderingen. En dan is er ook nog de pittoreske kerk, die meteen opvalt wanneer je het dorp nadert. Wil je er zeker van zijn dat je niets van het dorp mist? Volg dan de korte, bewegwijzerde wandelroute ‘Sur les Traces du Passé avec Louis Saugy’ (1,5 km), die vertrekt aan het toeristisch infokantoor. Louis Saugy was ooit postbode in Rougemont. Hij liet zich door de prachtig versierde woningen inspireren om (papierknip)kunst te gaan maken.

De kerk van Rougemont
Een houten chalet in het Pays d'Enhaut

In de kelderruimte onder het toeristisch infokantoor ligt een unieke collectie mineralen en fossielen verscholen. Het ‘Musée des minéraux et des fossiles’ valt niet meteen op tijdens een bezoek aan Rougemont en toch is het echt wel een kort bezoekje waard. Het is overigens helemaal gratis.

Musée des mineraux et des fossiles in Rougemont

De traditie van het kaasmaken

Op verschillende plaatsen in het Pays d’Enhaut kan je kennismaken met de traditie van het kaasmaken. Ikzelf ging langs in ‘Le Chalet’ in Château-d’Oex, een restaurant waar op woensdag- zaterdag- en zondagmiddag demonstraties rond de productie van kaas plaatsvinden. De kaas wordt er op een traditionele manier boven een open vuur gemaakt. Terwijl kan je zelf genieten van de lekkerste kaasgerechten, zoals fondue en raclette. Een bijzondere ervaring! Er hoort ook een shop bij het restaurant, waar je kaas en andere streekproducten kan kopen. Klik hier voor meer info.

Een andere kaas uit de regio is l’Etivaz AOP, een harde kaas die in de zomermaanden gemaakt wordt in de hoger gelegen alpenboerderijen. Of zoals de Zwitsers het zelf omschrijven: fromage d’alpage au feu de bois. De kazen worden vervolgens opgeslagen in kelders in het gelijknamige dorpje Etivaz, dat je tegenkomt als je op weg bent naar de bergpas ‘Col des Mosses’. De kelders en shop kunnen het hele jaar door bezocht worden.

GoldenPass spoorlijn

Nog iets wat de drie dorpen van het Pays d’Enhaut verbindt, is de Golden Pass spoorlijn. Het traject van de Golden Pass is 191 km lang en loopt van Luzern in het Berner Oberland helemaal naar Montreux aan het Meer van Genève. Als je beperkt bent in tijd kan je er natuurlijk ook voor kiezen om slechts een deel van de treinrit te maken en dan is het Pays d’Enhaut een perfecte startplaats. Ik ging van Château-d’Oex naar Montreux met de Golden Pass Panoramic, wat een ritje is van iets meer dan een uur. Het is aangeraden om vooraf je tickets te bestellen en ook je zitplaatsen te reserveren, zeker in het zomerseizoen. Klik hier om meteen door te gaan naar de website van de spoorwegmaatschappij MOB (Chemin de fer Montreux–Oberland Bernois).

Indrukwekkende natuur

Naast alle culturele activiteiten die er te doen zijn in het Pays d’Enhaut kan je er natuurlijk ook heerlijk wandelen. Of je nu kiest voor een uitdagende hike in de bergen of voor een kortere wandeling in het dal, het landschap weet telkens weer te verbazen. Een aanrader is de wandeling naar de Ramaclé waterval. De wandeling start in het dorp Château-d’Oex en brengt je vervolgens naar de oevers van de Saane rivier, waar je al snel Pont Turrian treft. En dat is niet zomaar een hangbrug! Pont Turrian is met z’n bouwjaar 1883 de oudste hangbrug in het Franstalige deel van Zwitserland. Wij deden deze wandeling met de buggy, wat over het algemeen goed doenbaar was. Alleen de klim die kort na de waterval komt is best pittig en vraagt wel wat inspanning. Hier kan je de volledige wandelroute bekijken.

Pont Turrian - hangbrug in het Pays d'Enhaut
De Ramaclé waterval in het Pays d'Enhaut

Internationaal luchtballonfestival

Ieder jaar in januari vindt in Château-d’Oex het internationale luchtballonnenfestival plaats, wat bezoekers van over de hele wereld aantrekt. De locatie van dit prestigieuze event werd niet toevallig gekozen. In 1999 vertrokken in Château-d’Oex namelijk Bertrand Piccard en Brian Jones met de Breitling Orbiter, de luchtballon waarmee een non-stop ballonvlucht rond de wereld werd gemaakt. Wil je meer te weten komen over dit avontuur en over de geschiedenis van de ballonvaart, breng dan zeker eens een bezoekje aan ‘L’Espace Ballon’. Een ballonvlucht in de Alpen staat al jaren hoog op mijn bucketlist dus ik denk dat ik maar eens moet terugkeren naar Chateau d’Oex om deze droom in vervulling te laten gaan.

Logeren in het Pays d’Enhaut

In het Pays d’Enhaut zijn er heel wat overnachtingsmogelijkheden, van rustieke hotels in de dorpscentra tot gastenkamers op de plaatselijke boerderijen. Wij verbleven een week in ‘les Mourriaux’, een appartement op het gelijkvloers van een bergchalet. De eigenaars wonen in het andere deel van de chalet en runnen in het dagelijks leven een zuivelboerderij. Ze laten je met trots enkele lokale kazen proeven, die gemaakt worden met de melk van hun koeien. Aan de ene kant van de woning kijk je uit over het lager gelegen dorp Château-d’Oex, terwijl de andere kant uitzicht biedt over eindeloze, groene alpenweides. Hier hoor je écht niets, op het zachte gerinkel van de koebellen na. Za-alig! De beschikbaarheid en prijzen kan je raadplegen op de toeristische website van de regio.

Nuttige links

Isabel

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.